Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
POLITIKA / zdravlje
Arhiva: ulice Londona (foto london.gov.uk)

Coronexit:
Vlada Velike Britanije od 19. ožujka više ne smatra COVID-19 ‘zaraznom bolešću s visokim posljedicama (HCID)’

Arhiva: ulice Londona (foto london.gov.uk)

Britanska Vlada objavila je na svojim stranicama kako seod 19. ožujka 2020., COVID-19 više ne smatra tzv. zaraznom bolešću s visokim posljedicama (HCID – High consequence infectious diseases) u Velikoj Britaniji.’

Naime, britanske krovne institucije  za javno zdravstvo su u siječnju 2020. donijele su privremenu preporuku za klasifikaciju COVID-19 kao HCID-a (zarazne bolesti s visokim posljedicama). To se temeljilo na razmatranju britanskih kriterija o HCID-u, o virusu i bolesti s informacijama dostupnim u ranim fazama epidemije.

-Sada kada se zna više o COVID-19, tijela javnog zdravstva u Velikoj Britaniji pregledala su najsuvremenije informacije o COVID-19 u odnosu na britanske kriterije HCID  Utvrdili su da se sada promijenilo nekoliko značajki; posebno je dostupno više informacija o stopama smrtnosti (nizak ukupni broj), a sada je veća klinička svijest i specifičan laboratorijski test, čija se dostupnost i dalje povećava. Savjetodavni odbor za opasne patogene (ACDP) također smatra da COVID-19 više ne bi trebao biti klasificiran kao HCID. Ostaje potreba za nacionalnim, koordiniranim strategijom mjerama protiv COVID-19, ali to je već uređeno postojećim vladinim mjerama COVID-19Slučajevima COVID-19 više ne upravljaju samo centri za liječenje HCID-om . Svi zdravstveni radnici koji upravljaju mogućim i potvrđenim slučajevima trebaju slijediti ažurirane nacionalne smjernice za infekciju i prevenciju ( IPC ) za COVID-19 , koje zamjenjuju sve prethodne IPC smjernice za COVID-19. Ovo uputstvo uključuje upute o različitim sastavima za osobnu zaštitnu opremu ( PPE ) koji su prikladni za različite kliničke scenarije – ističe se u toj obavijesti na stranicama UK.gov. 

Neki su skeptični

Inače, u Velikoj Britaniji zarazna bolest s visokim posljedicama ( HCID ) definirana je prema sljedećim kriterijima: to je akutna zarazna bolest, obično ima visoku stopu smrtnosti, možda nema učinkovitu profilaksu ili liječenje, često ju je teško brzo prepoznati i otkriti, ima mogućnost širenja u zajednici i unutar zdravstvenih ustanova, te zahtijeva pojačane mjere pojedinca, populacije i sustava kako bi se osiguralo da se njime upravlja učinkovito, učinkovito i sigurno.

Po novome, u Velikoj Britaniji COVID-19 više nije takva bolest.

Događa se svojevrsni Coronexit, nazovimo ga tako.

Arhiva: ulice Londona (foto london.gov.uk)

Ipak, neki u Velikoj Britaniji u malo skeptični naspram te Vladine objave i promjene stajališta naspram COVID-19. Pitaju se zbog čega su onda na snazi i daje dosadašnje stroge mjere u društvu nalik onima koje doživljavamo i proživljavamo i mi u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prvotna britanska službena ‘strategija’ borbe protiv epidemije ovom boleštinom oslanjala e na praksu tzv. ‘imuniteta stada‘, po kojem se nastoji postići da stanovništvo stekne imunitet, a zaraza  se prestane širiti nakon što značajan dio populacije preboli bolest.

Ta je strategija naišla na otpor stručne i opće javnosti zbog, po nekima,  netičnih i nehumanih komponenti koje se kose s temeljnim ljudskim pravima i modernim civilizacijskim zdravstvenim normama,  pa se od nje (navodno) odustalo. Tako da se neki čude i ovoj  objavi britanske Vlade, a nekima je neobična i tvrdnja iz nove studije Sveučilišta u Oxfordu po kojoj je od siječnja na ovamo COVIDOM-19 zaraženo više od pola žitelja Velike Britanije.

Zašto je zemlja i dalje zaključana?

-Zašto je cijela zemlja i dalje zaključana ako Covid-19 nije prijetnja? Čuva li ovime Vlada sebi leđa kako bi zaustavila tužbe protiv nje jer se liječnici žale zbog loše opskrbe odgovarajućom sigurnosnom opremom? Nastavlja li Vlada svojim programom „imuniteta stada“? Je li plan da se  što brže spasi gospodarstvo? (zaštitni fondovi, korporacije, milijarderi, rok za Brexit itd., glavni financijski podržavatelji konzervativne stranke?) – pitaju se u članku portala TruePublica.

Mi odgovor ne znamo, kao što ne znamo ni zbog čega naše vlasti u uvjetima manje ugroze nego na britanskom otoku brže-bolje posežu za zakonima kojima se drastično zadire u ljudska prava, slobodu kretanja (praćenje lokacija uz pomoć mobitela, smanjenje prava radnika i sl.) a sve radi sprječavanja širenja bolesti.

No odgovor će se, kao i uvijek, doznati, kao i je li bila opravdana ova britanska izmjena službenog stajališta o COVID-19, a koja ipak rađa nadu kako će ova mučna globalna drama uskoro okončati.

Arhiva: ulice Londona (foto london.gov.uk)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI