Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
hadeze kutak / POLITIKA
Tomislav Karamarko ponovo “jaše”: Uvodni predizborni skup Karamarko najavio za 7.veljače u Sesvetama

Tomislav Karamarko ponovo “jaše”:
Uvodni predizborni skup Karamarko najavio za 7.veljače u Sesvetama

Tko je mislio da će se Tomislav Karamarko ( 61 ) ipak suzdržati od kandidature za šefa HDZ-a na unutarstranačkim izborima u  ožujku, prevario se. Uvodni, predizborni skup na kojem će , kako se očekuje, najaviti kandidaturu za predsjednika HDZ-a, Karamarko je sazvao za petak, 7. veljače, u Narodnom sveučilištu u Sesvetama.

Bivši  predsjednik HDZ-a ( od 2012. do 2016. ) i potpredsjednik Vlade ostat će upamćen kao prvi stranački šef koji je rušio svoju vladu, a i jedini predsjednik stranke ( ne računajući Franju Tuđmana ) koji nije uspio biti premijerom. Tadašnji koalicijski partner HDZ-a, Most, odbio je prihvatiti Karamarka, i “uvezao” je Tihomira Oreškovića kao premijera. No, bila je to Vlada kratkog daha, rušio je upravo Karamarko uvjeren u “moć preslagivanja”, a kad u tome nije uspio, raspisani su izbori u kojima Tomislav Karamarko više nije imao nikakvu ulogu ( zbog “afere konzultantica”) . Naime, Karamarko je u lipnju 2016. podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade, a potom i na funkciju predsjednika HDZ-a, samo dva mjeseca nakon što su mu članovi stranke dali potporu za novi mandat. Odstupio je zbog  sukoba interesa nakon što se otkrilo kako je tvrtka njegove supruge Ane Karamarko poslovala s tvrtkom koja je u vlasništvu zastupnika i savjetnika mađarskog MOL-a.  Od tada je živio u svojevrsnoj izolaciji od politike, koju, očigledno, prekida najavom “popravne” kandidature za lidera HDZ-a.

Uoči izbora novog predsjednika stranke, koji će se održati  15. ožujka, po modelu “jedan član- jedan glas”, situacija u stranci je sve turbulentnija. Karamarko je treći kandidat koji juriša na čelnu poziciju među “zajedničarima”, a nitko se ne bi mogao zakleti da je to i konačan broj. Uz aktualnog šefa stranke, Andreja Plenkovića koji ide po drugi mandat, kandidaturu je objavio i Miro Kovač, čiji bi zamjenik trebao biti Ivan Penava, a potpredsjednik stranke Davor Ivo Stier. Plenkovićev zamjenik, kako se spekulira, bio bi Ivan Anušić, ili Tomo Medved, a potpredsjednici, navodno, Oleg Butković i Darko Horvat. Tko zna, možda i Milijan Brkić…

Nije, doduše, još poznato komu će se prikloniti i za koji će tim igrati Milijan Vaso Brkić, ali je najavio kandidaturu za potpredsjednika stranke. Zasad nisu poznata ni imena Karamarkovih “suigrača” za predstojeće izbore.

Kako se čini, sve je veća gužva na radikalnom krilu stranke, gdje potporu traže i Kovač i Karamarko, što povećava izborne šanse Andreja Plenkovića, zasad jedinog kandidata HDZ-ovog desnog centra.

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI