Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
DJEČICA
Spaljivanje figure djeteta pred djecom

Stručnjaci mentalnog zdravlja Poliklinike za zaštitu djece i mladih:
Snažno osuđujemo demonstraciju nasilja, u ovom slučaju spaljivanja djeteta i osoba koje o njemu brinu

Spaljivanje figure djeteta pred djecom

U događaju na karnevalu u Imotskom, gdje su pred očima djece spaljene figure muškaraca s djetetom, a koji je duboko uznemirio, razočarao i ogorčio mnoge u Hrvatskoj (i šire u Europi), te je uglavnom okarakteriziran kao društveno poguban, izrazito primitivan i tragično neodgovoran čin nasilja, a ne ‘umjetnička sloboda’, priopćenjem su se javili i stručnjaci mentalnog zdravlja u području zaštite djece Poliklinike za zaštitu djece i mladih u Zagrebu. Osuđuju taj čin i smatraju ga nedopustivim. Evo njihova priopćenja:

Potaknuti saznanjima o paljenju figura djeteta i obitelji u sklopu karnevala u Imotskom, kao stručnjaci mentalnog zdravlja u području zaštite djece osjećamo profesionalnu i osobnu moralnu odgovornost javno se očitovati o ovom događaju. S obzirom na to da se kao stručnjaci svakodnevno susrećemo sa žrtvama nasilja, snažno osuđujemo bilo kakvu demonstraciju nasilja, u ovom slučaju spaljivanja djeteta i osoba koje o njemu brinu, osobito pred očima djece i mladih uz navijanje i odobravanje odraslih figura kojima djeca vjeruju i od kojih uče.

Kad se dogodi eskalacija nasilja među djecom i mladima, kao odrasli često se pitamo što se dogodilo, upiremo prstom jedni u druge, krivimo učitelje, socijalne radnike, liječnike, psihologe, roditelje, medije, a najčešće upravo tu djecu i mlade ljude.

Kada djecu i mlade odgajamo u kulturi nasilja i kad im poručujemo da je spaljivanje simboličkog prikaza obitelji prikladan način izražavanja stavova, učimo ih da je nasilje dobro, prihvaćeno, zabavno, poželjno i normalno.

Djeca najviše uče upravo od nas, odraslih ljudi koji im pružaju vodstvo kroz odgoj, stoga je nedopustivo učiti ih ovakvim vrijednostima i metodama izražavanja.

Posebno problematičnim ističemo spaljivanje i samog djeteta u složenoj obiteljskoj konstelaciji jer se time djeci šalje poruka da ako društvo ne odobrava strukturu ili neko drugo obilježje njihove obitelji, ima pravo okriviti i dijete, kazniti dijete, odnosno simbolički ga spaliti.

Zapitajmo se kako se sve to se može odraziti na odnos djece prema onima čija je obitelj po bilo kojem kriteriju drugačija od njihove ili koji su sami na neki način drugačiji?

Potičimo našu djecu na kritičko razmišljanje, razvoj empatije, tolerancije i prihvaćanje različitosti.

Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba započela je s radom 2002. godine, a usnovna svrha joj je pružanje psihološke, socijalne, psihijatrijske, defektološke i pedijatrijske pomoći djeci s različitim traumatskim iskustvima, kao i njihovim roditeljima, kako bi se bolje i uspješnije nosili s posljedicama tih iskustava, što prvenstveno uključuje seksualno, fizički i emocionalno zlostavljanu te zanemarenu djecu ali i djecu rizičnu za traumatizaciju.

Spaljivanje figure djeteta pred djecom

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI