Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
HRVATSKA / KRONIKA 112
Foto: Morski.hr

Skoro senzacija:
Policija petoricu prijavila zbog bespravne gradnje na otočiću Bisaga Mala, nasipavanja i betoniranja obale, prijevare itd.

Foto: Morski.hr

Ipak se kreće. U nastavku u cijelosti prenosimo priopćenje koje je jutros izdala Policijska uprava zadarska, a jer je na neki način umalo senzacionalno. Naime, rijetko se događa da na meti temeljitih policijskih istraga, a potom i eventualnih sudskih postupaka budu slučajevi sveprisutnog brutalnog, divljačkog, bahatog i samoubilačkog uništavanja jadranske obale, a kojom se nepovratno uništavaju najvrijednija prirodna dobra i usput unazađuje osnovni resurs države koja veći dio svog gospodarstva temelji na klimavom turizmu koji se opet zasniva na prirodnim ljepotama. U ovom slučaju se radi o organiziranoj devastaciji otočića Bisaga Mala nedaleko od nadaleko čuvenog otočića Galešnjaka koji iz zraka nalikuje srcu.

Dakle, Odjel gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske proveo je kriminalističko istraživanja nad 4 hrvatska državljana, koje se sumnjiči za protupravnu gradnju, prijevaru u gospodarskog poslovanju i skidanje i povredu službenog pečata i znaka. Doznajemo da je jedan od njih 43-godišnji vlasnik otočića Bisaga Mala kod Turnja, koji je osim na otočiću, ilegalno betonirao pomorsko dobro i na obližnjem kopnu, u mjestu Turanj, u vezi čega je portal Morski HR opširno pisao prije 6 mjeseci.

-Podsjetimo, otočić Bisaga Mala, u sjeni daleko poznatijeg susjeda Galešnjaka u obliku srca, došao je pod povećalo inspekcijskih službi kad su prolaznici primijetili devastaciju na pomorskom dobru. Prilikom istrage slučaja, službe s kojima smo komunicirali došle su do zapanjujućih saznanja; ne samo da je na otoku zabranjena gradnja i vlasnik nema apsolutno nikakvu dozvolu niti je smije imati, nego je donešena pravomoćna sudska presuda Upravnog suda prema kojoj mora sve vratiti u prvobitno stanje još 2012. godine. Od tad do danas nije se pomaklo ništa s mrtve točke, pa je Građevinska inspekcija koja je nakon izlaska iz Ministarstva graditeljstva od 1. travnja 2019. godine pod kišobranom Državnog inspektorata, s novim ljudima ponovno preuzela stvar u svoje ruke. Uz sve je ovo, objekt na otoku  i nakon pravomoćne presude javno oglašavan za iznajmljivanje i to – isključivo strancima – piše Morski.hr.

Foto: Morski.hr

Evo policijskog priopćenja u cijelosti:

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su kriminalističko istraživanja nad 5 hrvatskih državljana, koje se sumnjiči za protupravnu gradnju, prijevaru u gospodarskog poslovanju i skidanje i povredu službenog pečata i znaka

 
Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije proveli su kriminalističko istraživanja nad 5 hrvatskih državljana, koje se sumnjiči za protupravnu gradnju, prijevaru u gospodarskog poslovanju te skidanje i povredu službenog pečata i znaka.

Naime, 48-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba društva s zagrebačkog područja zajedno i uz pomoć 39-godišnjaka, zaposlenika društva, dogovorio izvođenje građevinskih radova na biogradskom području s obrtom u vlasništvu 56-godišnjeg vlasnika, a nakon što radovi dovršeni, nije u potpunosti podmirio dogovoreni iznos, te je oštetio obrt za iznos od preko 200 tisuća kuna.

Obzirom da je 48-godišnjak, kao investitor, bez ishođenja odgovarajuće dokumentacije tijekom 2019.godine građevinske radove izveo djelomično i na pomorskom dobru, njega i 56-godišnjeg vlasnika obrta se sumnjiči za protupravnu gradnju, budući da su protivno odredbama zakona o pomorskom dobru izvršili nasipavanja morske obale, izvršili popločavanje postojećih objekata te produžili i podzidali betonski gat.

Isto tako, 24-godišnjaka se sumnjiči da je kao zaposlenik navedenog društva, u kolovozu 2019.godine s gradilišta skinuo službeni znak, kojim je bilo zabranjeno daljnje izvođenje radova na tom dijelu, a sve kako bi omogućio daljnju gradnju i dovršetak započetih radova.

Nadalje, 43-godišnjaka se sumnjiči da je na biogradskom području od 2011. do 2019.godine  protivno odredbama o pomorskom dobru nadogradio i popločao kameno-betonski mul, kao da je na navedenoj lokaciji nanovo nasuo morsku obalu u dužini od 80 metara te izgradio ogradne zidove na koji način je pomorsko dobro izuzeo iz opće uporabe.

Također se 43-godišnjaka sumnjiči da je tijekom 2019.godine na pomorskom dobru na drugoj lokaciji, također na biogradskom području, protivno odredbama o pomorskom dobru izgradio dva kameno-betonska mula – privezišta, kao i da je izvršio nasipavanje morske obale u dužini od oko 25 metara.

Protiv 48-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskog poslovanju i protupravne gradnje, dok je protiv 39-godišnjaka podnesena kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskog poslovanju  – pomaganje.

Protiv 56-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog protupravne gradnje, a protiv 24-godišnjaka zbog skidanja i povrede službenog pečata i znaka.

Protiv 43-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog protupravne gradnje te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Foto: Morski.hr

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI