Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
POLITIKA
Dr. Marko Vučetić (foto: printscreen N1/Tris)

Saborski zastupnik volonter Dr. Marko Vučetić o ‘bratoubilačkom ratu u HDZ-u’:
Oni djeluju na razini različitih životinjskih vrsta

Dr. Marko Vučetić (foto: printscreen N1/Tris)

Nezavisni saborski zastupnik dr. Marko Vučetić je svojevrsno osvježenje na hrvatskoj političkoj pozornici, posebice u tzv. saborskim klupama, a gdje nerijetko vladaju razni đakići, glasnovići i slični.  Među takvima djeluje kao vanzemaljac, posebice kada se zna kako ne prima saborsku plaću nego – volontira.  Njegovi javni istupi redovito izazovu pozornost, pa tako i jutrošnji kratki razgovor s njime u studiju N1 televizije. Voditelj ga je tako upitao i što misli o ‘bratoubilačkom ratu u HDZ-u’.

-O bratoubilačkom ratu u HDZ-u je teško govoriti s obzirom da ja smatram da oni djeluju na razini različitih životinjskih vrsta, tako da mi možemo govoriti o tome da je evolucija našoj generaciji priuštila jedan povlašteni uvid u to kako se odigrava onaj rat kada životinja umisli da provodi ljudska politike. Radi se isključivo o obilježavanju teritorija, snage i moći, a teritorij, snaga i moć ne pripada onih humanim svojstvima – uz ostalo je kazao dr. Vučetić, inače izvanredni profesor na zadarskom Filozofskom fakultetu.

Upitan je i o slučaju gay para koji već neko vrijeme pokušava udomiti dijete. Dr. Vučetić kaže kako ‘odgoj djece nije seksualni čin te kako su oni koji ga tako vide manijakalni.’

-Moja teza o manijakalnosti proizlazi iz onog temeljnog, a to je da odgoj djece nije seksualni čin. Onaj tko se poziva na seksualnost udomitelja očito zbog svoje pseudomanijakalnosti ili manijakalnosti smatra da se seksualnošću dijete odgaja. I pozvao sam i prozvao sve one koji smatraju da je odgoj djeteta ili onog udomljenika seksualni čin, da nisu ništa drugo nego manijaci, da se suoče sa svojom manijakalnom argumentacijom i pozicijom. Ako Hrvatska želi biti sekularna država ona ne može počivati na vjerskim istinama –  smatra nezavisni saborski zastupnik dr. Vučetić.

Dr. Marko Vučetić (foto: printscreen N1/Tris)

Dr. Vučetić zasigurno ima više kapaciteta za rasprave o sekularnoj državi i vjerskim pravima, budući da je uz filozofiju i povijest, diplomirao i Katolički bogoslovni fakultet.

Nadalje je upitan za komentar oko raspleta situacije vezano uz GUP te odnos premijera Plenkovića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Vučetić smatra kako se tu radi o istom pogledu na politiku, o gotovo istom političkom plemenu te kako razlike suštinski nema.

-To je sve po starom, ovo je samo jedna emocionalna ekstaza i ispražnjenje emocionalno, kako god želimo promatrati stvari. Ne bih stvari gledao u relaciji između HDZ-a i Bandića, jer je tu radi o gotovo istim interesima, različitim protagonistima. I Bandić se poziva na mnoge pritiske koji dolaze od braće Brkić koji žele kadrovirati u gradu Zagrebu, kao da njegovo kadroviranje nije sukladno kadroviranju braće Brkić. Radi se o istom pogledu na politiku, o gotovo istom političkom plemenu”, kaže dr. Vučetić.

Na koncu, zaključuje kako je najvažnije u ovom slučaju oko GUP-a što se u Zagrebu pojavila zbiljska oporba i građanska svijest…

-U ovom slučaju je pohvalan građanski aktivizam i zdravih oporbenih snaga u Zagrebačkoj skupštini, to trebamo pohvaliti. U Gradskoj skupštini napokon imamo jedan artikulirani govor koji proizlazi iz zabrinutosti za grad, ne iz zabrinutosti na financije koje se stvaraju na temelju političkog položaja- veli Vučetić.

Sada je stvorena jedna ‘geografija’ u kojoj Bandić i ostali nemaju prostora i tu se ne snalaze, jer se radi o prostoru ljudi koji doista brinu za svoj grad, te kojima grad nije sredstvo za stjecanje materijalne koristi, smatra on.

Kazao je i kako njegovo bavljenje politikom svojevrsni eksperiment, te kako će ostati politički aktivan ako se u Hrvatskoj nastavi jačanje tvrde desnice koja ju vraća daleko unatrag.

Dr. Marko Vučetić (foto: printscreen N1/Tris)

Tags:

VEZANE VIJESTI