Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
PRAVDOSUĐE
Karta na kojoj se vide razmjeri tzv. projekta u odnosu na Dubrovnik

Pravosrđe:
‘Presuda za Srđ politička je, a ne pravna odluka!’

Karta na kojoj se vide razmjeri tzv. projekta u odnosu na Dubrovnik

 – Presuda za Srđ politička je, a ne pravna odluka! – stoji u naslovu priopćenja koje su javnosti poslali udruga Zelena akcija i inicijativa građana Srđ je naš. Reagiraju nakon što je Visoki upravni sud odbio žalbu ovih udruga i inicijativa koju su zajedno sa stručnjacima iz Udruženja hrvatskih arhitekata podnijeli na odluku kako je megalomanski plan gradnje vila za prodaju i golf igrališta na brdu Srđ iznad Dubrovnika prihvatljiv za okoliš. Sud nije uvažio žalbu tj. mišljenje stručnjaka i građana. Brojni Dubrovčani se već godinama protive i prosvjeduju protiv tog projekta koji bi, smatra se, koristi donio samo tzv, investitorima s njima uvezanim političko-poduzetničkim grupacijama. U nastavku je priopćenje:

Karta na kojoj se vide razmjeri tzv. projekta u odnosu na Dubrovnik

Visoki upravni sud prošli je tjedan odbio žalbu Zelene akcije, Inicijative Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata na odluku o prihvatljivosti za okoliš zahvata na Srđu. Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš odmah je najavio nove pravne korake protiv ove presude.

Podsjetimo, još 2016. godine Upravni sud u Splitu donio je presudu protiv projekta na Srđu, tj. rješenje o prihvatljivosti projekta na Srđu ukinuo je kao nezakonito, među ostalim, jer nije razmatran utjecaj turističkih naselja Bosanka sjever i jug, jer nije napravljena procjena utjecaja na kulturnu baštinu te studija svjetlosnog onečišćenja projekta. Nakon toga je investitor, tvrtka Razvoj golf, 2017. godine tužio Hrvatsku pred arbitražnim sudom gdje traži odštetu od najmanje 500 milijuna dolara. I projektu na Srđu inače vrlo naklonjeni političari, poput župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića, ocijenili su pokretanje arbitražnog postupka kao neviđeni pritisak
na hrvatsko sudstvo i upravu.

Na žalost, hrvatsko pravosuđe odmah je popustilo pod pritiskom. Ekspresno je izdano novo rješenje o prihvatljivosti za okoliš i to bez uklanjanja nedostataka zbog kojih je Upravni sud u Splitu rješenje prethodno proglasio nezakonitim. Umjesto da očiglednu nezakonitost ispravi, sud je tada u novom postupku i pred novom sutkinjom  potvrdio novo rješenje ministra Ćorića. Sada je i Visoki upravni sud potvrdio presudu donesenu u ponovljenom sudskom postupku pred novom
sutkinjom. Pri tome, sud je u postupku odbio sve dokazne prijedloge tužitelja te im onemogućio smisleno sudjelovanje u postupku.

“Ovdje imamo situaciju u kojoj se sud vodio političkom procjenom umjesto primjenom zakona. Sud je vjerojatno procijenio da će biti percipiran suodgovornim za financijsku štetu ukoliko rješenje ponovno proglasi nezakonitim, a zatim arbitražni sud Razvoj golfu dosudi bilo kakvu odštetu. U ovom postupku Visoki upravni sud počinio je očito kršenje prava tužitelja jer nam nije dozvolio dokazivanje ključnih činjenica. Sud je vjerojatno procijenio da će zbog toga u najgorem slučaju Hrvatska izgubiti spor pred Europskim sudom i Europskim sudom za ljudska prava što je tek usputna neugodnost u usporedbi s 500 milijuna dolara odštete Razvoj golf-u. Posljedično, zbog pritiska arbitraže sudovi donose političke odluke umjesto odluka utemeljenih na zakonu” izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš izjavio je: “Ova presuda kulminacija je zarobljavanja hrvatskih institucija pod utjecajem privatnih interesa. Mi se protiv nametanja projekta apartmanizacije Srđa borimo od 2006. godine kada smo podnijeli prvu tužbu protiv ovog projekta. Od početka smo suočeni s opstrukcijama i napadima, s ignoriranjem mišljenja stručnjaka i stručnih instituta, s gaženjem volje građana izražene na referendumu te ignoriranjem sudskih presuda. S arbitražnim postupkom u kojem se Razvoj golf želi dokopati 500 milijuna dolara od građana Republike Hrvatske ulozi su očito porasli do te mjere da je zakon čak i sudovima postao tek činjenica od drugorazredne važnosti. U odnosu na prvi postupak pred Upravnim sudom, u ponovljenom postupku jedina nova činjenica je pokretanje arbitražnog postupka od strane Razvoj golf-a. Nijedna od nezakonitosti utvrđenih u prvom postupku nije otklonjena niti je uopće provedena makar jedna nova radnja u postupku izdavanja novog rješenja. Pristati na ovakav sudski ishod značilo bi pristati na pravo jačega, a nama to nije prihvatljivo. Zbog toga nastavljamo borbu.”

Arhiva: Prosvjed u Dubrovniku (foto Zelena akcija)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI