Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
ptičice / UMJETNOSTI
Foto: Rijeka 2020

Novogradnja:
U Rijeci se sutra otvara neboder za ptice sa 160 stanova

Foto: Rijeka 2020

Novogradnja u ugodnoj rezidencijalnoj četvrti. Vrhunski dizajn, elegantni i funkcionalni stanovi. Blizina mora. Dobrodošle sve ptice, neovisno o vrsti i bračnom statusu. Zajebantska je to pozivnica pticama za privremeno ili doživotno useljenje u sasvim ozbiljan prvi neboder za ptice koji bi od ove subote kao antiteza istaknutim okolnim stršećim objektima trebao krasiti riječki kvart Pećine, točnije njegov najistočniji dio zvani Plumbum.

Prvi riječki neboder za ptice skulptura je od drva i metala visoka jedanaest metara. Sadrži 160, rekosmo uvodno, vrhunski dizajniranih, elegantnih i funkcionalnih stanova za ptice. Stajati će od sutra blizu mora i to u prostoru nekadašnjeg industrijskog kompleksa u kojem je nekad poslovala tvornica brodske opreme i ljevaonica, prvo pod nazivom Plumbum, a onda i Vulkan. U tom je kompleksu danas smješten hostel Dharma koji promovira holistički pristup turizmu, a koji je zajedno sa dvoranom kulture Joga u svakodnevnom životu partner u postavljanju ove intervencije u javnom prostoru, koju organizira riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Intervencija reflektira tip gradnje u kojem stanuju mnogi Riječani

Intervencija se događa u okviru ovogodišnjeg riječkog domaćinstva Europske prijestolnice kulture i premda, koliko znamo, neboder neće biti opremljen zvijezdama petokrakama i jugoslavenskim zastavama niti će pticama unutra svirati Bella ciao, mrziteljima svega što nije po njihovoj uskogrudnoj mjeri, moglo bi eventualno zasmetati porijeklo/podrijetlo autora. Čovjek se zove Vladimir Perić, zovu ga Talent, beogradski je multimedijalni umjetnik, a neboder za ptice, intervenciju u javnom riječkom prostoru koja reflektira tip gradnje u kojem stanuju mnogi Riječani, podiže kao antitezu istaknutim okolnim objektima Vulkanovu neboderu, praznoj staklenoj ljušturi Tower centra te dimnjaku u Vulkanovu naselju. Pritom se koristi materijalima lokalnih obrtnika, koji su nakon propadanja tvornice naselili prostore Vulkanova naselja, a održivost se ogleda i u odabranoj mikrolokaciji – ptice i pčele koje su za vrijeme aktivnog rada tvornice u velikom broju napustile područje sada se ponovno vraćaju zbog ustrajnog rada na održavanju zelenih površina oko kompleksa Dharma.

Spontano useljavanje ptica van pisanih i nepisanih zakona i uvjeta gostoprimstva

-Izgradnja nebodera za ptice ideja je mladog arhitekta koji je na tavanu obiteljske kuće pronašao staru, neiskorištenu kućicu za ptice. Ne vidjevši svrhu ovakve neuobičajene pojedinačnosti, on zastarjeli koncept prilagođava suvremenom kontekstu, u kojem humanizam, empatija ili uvažavanje individualnosti nisu pretjerano značajni pojmovi.  Narativi koji oblikuju sistem stanovanja ljudi, rukovođeni profitom ili činjenicom da je važno smjestiti što više ljudi na što manji prostor, bez obzira na adekvatnost takvog stanovanja i kvalitetu života, mladom arhitekti nisu strani. Tako on dolazi na genijalnu ideju izgradnje nebodera za ptice, nadajući se da će ovo postati globalna situacija i za stanovanje ptica, a da će sve zasluge, kako kroz slavu tako i kroz novac, otići upravo njemu –  kaže Vladimir Perić u zajebanciji u kojoj ima puno gorke istine, kao i da će se spontano useljavanje ptica odvijati van pisanih i nepisanih zakona i uvjeta gostoprimstva te da će vrijeme, kao jedan od njegovih najdražih  materijala, odigrati važnu ulogu u metamorfozi skulpture.

Prvi neboder za ptice umjetnik izradio u Austriji

Vladimir Perić (1962.) studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu. Njegov rad pluralističkog izraza pripada konceptualnoj umjetnosti i prepoznatljiv je na raznim umjetničkim poljima: u glazbi, u vizualnoj umjetnosti – grafici i grafičkom dizajnu, fotografiji, te u likovnoj umjetnosti u kojoj se izražava u formi instalacija, objekata i ready-made objekata. Do sada je izlagao na šezdesetak samostalnih te više od 200 grupnih izložbi. Godine 2013. bio je predstavnik Srbije na 55. Venecijanskom bijenalu. Prvi Neboder za ptice izradio je još 2003. godine, u okviru međunarodnog Simpozija umjetnika u Austriji (XYZ Kunst aus Holz) održanog u sklopu tvornice za proizvodnju luksuznih kuća od drveta. Umjetnici su tijekom trajanja simpozija na raspolaganju imali sve kapacitete tvornice, od materijala preko opreme do prostora za rad. Perić je najprije, prema ornitološkim pravilima, projektirao jedan element – kućicu za ptice – a potom i čitav neboder. Sačinjavalo ga je 160 kućica a bio je visok sedam metara. Prvi ptičji parovi, i to sjenice, doselili su već iduće godine a po umjetnikovim saznanjima,  u neboderu se još uvijek stanuje.

Foto: Rijeka 2020

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI