Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA / ekopis / POLITIKA
Foto: pixabay.com, ilustracija

Neozbiljan stav institucija:
Država ignorira hrvatske znanstvenike koji im nude pomoć u suočavanju s klimatskom krizom

Foto: pixabay.com, ilustracija

Državne institucije već oko mjesec dana ignoriraju Apel za sustavnu klimatsku akciju kojim više od pet stotina hrvatskih znanstvenika od njih traži hitno proglašenje izvanrednog stanja zbog klimatskih promjena i suočavanje s nastalom klimatskom krizom. Apel upućen Uredu predsjednika, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike potpisalo je 556 znanstvenika, sadrži 11 konkretnih zahtjeva i eksplicitno nudi stručnu pomoć u kreiranju politika usmjerenih ka suočavanju s krizom.

Niti jedna od gore spomenutih državnih institucija pa ni ministarstvo kojemu bi zaštita okoliša i prirode trebala biti smisao postojanja premda se tako uvijek ne čini nije se mjesec dana udostojila ma niti kurtoazno obznaniti da su njihove nadležne službe zaprimile taj ozbiljan, opsežan i literaturnim izvorima potkrijepljen Apel za sustavnu klimatsku akciju. Na Apel u kojem ih hrvatski znanstvenici svojim znanstvenim autoritetom i jasnim i neoborivim argumentima utemeljenim na znanstvenim činjenicama pozivaju na suočavanje sa najozbiljnijom i najkompleksnijom krizom kojoj je čovječanstvo ikad bilo izloženo vlastodršci odgovaraju – potpunom šutnjom.

Novi pokušaj probijanja do svijesti vlastodržaca

U novom pokušaju da se probiju do svijesti vlastodržaca i izbore za barem djelić njihove pažnje među očito važnijim temama, od izbora u HDZ-u do zvonjave na Frankfurtskoj burzi, dakle njih samih i njihovih guzica, znanstvenici podsjećaju da su u Apelu uručenom prije mjesec dana institucijama izričito ponudili ekspertnu pomoć pri kreiranju politika usmjerenih ka suočavanju s krizom. Upozorili su znanstvenici da je Apel čije smo glavne naznake par dana prije uručivanja donijeli na ovom mjestu odjeknuo znatnom medijskom pažnjom čak i izvan državnih granica. Podsjetili su i da je Europska komisija prošloga tjedna odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske uputivši joj službenu opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti te kako je to samo još jedno u nizu upozorenja koje je naša država dobila zbog svoje neaktivnosti po pitanjima suočavanja s klimatskom krizom.

Krajnje neozbiljan stav nominalno najodgovornijih institucija

-Nažalost, te činjenice su indikacija krajnje neozbiljnog stava nominalno najodgovornijih institucija RH na najveći problem s kojim je suočeno današnje čovječanstvo, u svoj njegovoj rasprostranjenosti i raznolikosti. Ovim putem ponovo pozivamo Ured predsjednika RH, Vladu RH, Sabor RH te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da najozbiljnije razmotre Apel, kojega su im uputili znanstvenici, uime cijele javnosti Republike Hrvatske. Apel, naime, jasno ukazuje na ozbiljnost globalne klimatske krize, koja se svakim nedjelovanjem produbljuje te svakim danom odgađanja odlučne akcije. Ovdje još jednom podsjećamo naše institucije na bjelodanu činjenicu da Republika Hrvatska nije izolirana jedinica, nego dio globalne zajednice čovječanstva. Dakle, Republika Hrvatska nema nikakve izlike za nedjelovanje u smislu ublažavanja klimatske krize. Vodeći se načelom da sve politike suočavanja s klimatskom krizom moraju imati uporište u istraživanjima svih znanstvenih područja, ponavljamo i da našim institucijama nudimo svu našu ekspertnu pomoć pri donošenju i provedbi ambicioznih politika suočavanja s klimatskom krizom – stoji u podsjetniku hrvatskih znanstvenika da ozbiljne i odgovorne institucije ozbiljnih država na apel znanstvenika na suočavanje sa najozbiljnijom i najkompleksnijom krizom kojoj je čovječanstvo ikad bilo izloženo ne odgovaraju – šutnjom.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI