Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
POLITIKA
Kolinda Grabar Kitarović nakon pomilovanja, podijelila i 40-ak odlikovanja: Mora se delati, do zadnjeg dana, a i poslije…

Kolinda Grabar Kitarović nakon pomilovanja, podijelila i 40-ak odlikovanja:
Mora se delati, do zadnjeg dana, a i poslije…

Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica u tranziciji s Pantovčaka u svoj novi postpredsjednički Ured, poput Milana Bandića, ne prestaje delati. Pogotovo otkako je izgubila izbore i – funkciju! Nedavno je, iako razvlaštena voljom građana na izborima, ignorirajući politički bon-ton, obavila i svoje zadnje pomilovanje, a danas bogme i velikodušno, oproštajno razdijelila 40-ak odlikovanja znanima i neznanima. Navodno, za njihova iznimna djela kojima su pridonijeli ugledu RH. Pogotovo čuvanju hrvatskog identiteta i kulture…

-U ovoj svečanoj prigodi, na kraju svojega mandata dodjeljujem odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama kao izraz zahvalnosti za djela i umijeća koja pridonose razvoju i ugledu naše domovine. Priznanja su izraz poštovanja prema vašim osobnim uspjesima i angažmanima u područjima vašeg profesionalnog rada i posebnih napora u poticanju izvrsnosti u vašim profesijama. To su i priznanja humanitarnom radu, kao i stvaranju novih vrijednosti u našem društvu- kazala je, prenosi tportal, prilikom svečanosti dodjele priznanja na Pantovčaku, s kojim se, evidentno, nevoljko rastaje. Svoju će domovinu, poručila je patetično, uvijek voljeti i u nju vjerovati.

Probrala je predsjednica zaslužne  čuvare hrvatske kulture i identiteta “u svijetu i domovini” čiji “uspjesi, trud i napori predstavljaju mozaik onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet”, kako to reče naša ražalovana predsjednica, osobito ponosna na vlastiti doprinos u brendiranju Hrvatske, s kojim namjerava nastaviti i nakon isteka mandata, a radi čega je i odlučila zatražiti da joj se osigura Ured. Jer, pobijediti na izborima se ne mora, ali delati se na promociji svoje države, kao da si pobijedio, mora…

-Trudila sam se kao predsjednica Republike poticati izvrsnost, ukazivati ne samo na naše probleme, kojih sam duboko svjesna, već i na naše odlike, naše uspjehe i naše vrline. Oni nas motiviraju u izgradnji boljeg društva- izjavila je neprikosnovena promotorica hrvatskog sporta i kockastog državnog znakovlja, kojoj u domaćoj politici nema konkurencije.

Među odlikovanima, čiji je izniman doprinos predsjednica prepoznala i nagradila, je vinkovački župnik Tadija Pranjić, kojega je KGK okitila Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata. Zar to nije bilo prije 25-30 godina?!

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak, za posebne zasluge u stvaranju ratne strategije i doktrine te izgradnju hrvatskih oružanih snaga, što će zasigurno izazvati brojne kontroverze koje i inače prate ovog hrvatskog tajkuna i nekadašnjeg Tuđmanovog savjetnika, a Redom Ante Starčevića neorokirurg Krešimir Rotim, operna pjevačica Blaženka Milić i komunikolog Mihovil-Bogoslav Matković, dok su Redom Stjepana Radića odlikovani veterani Drugog svjetskog rata Antun Baranović i Palmina Poljak.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su povjesničar, dominikanac Stjepan Krasić, filmska producentica Erika Milutin Diller te arheologinja Mirela Hutinec.
Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovani su ekonomisti Jure Šimović i Anto Bajo, a Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića bioetičar Ante Čović i liječnik Boris Dželalija.
Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovani su nogometni trener Branko Ivanković, karatist Ivan Kvesić i gimnastičar Tin Srbić te posmrtno Branislav Tušek.
Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovana je Dina Levačić, a posmrtno je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića akademik Franjo Šanjek.

Bilo je tu i Reda hrvatskog pletera kojim je predsjednica KGK obradovala medicinsku sestru Jadranku Brljak, skladatelje i diregente Darija Cebića i Ivana Glibotu, maestra don Dragana Filipovića, prevoditeljicu Agnes Prodan te Nadicu Barun, Marina Sabolovića i Emina Sarajlića, a posmrtno su odlikovani fra Nedjeljko Dominik Barač i fra Ante Hijacint Bošković.
Povelju Republike Hrvatske uručila je Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, Đakovačkim vezovima, Filmskom festivalu “Dani hrvatskog filma Orašje”, Hrvatskom pjevačkom društvu “Danica” iz Siska, Hrvatskom puhačkom orkestru Gradska glazba Imotski, Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore iz Boke Kotorske, Radiju Dux iz Boke Kotorske, Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore iz Kotora, Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Hrvatskom kulturnom društvu “Veseli Gradišćanci” te Domu hrvatskih hodočasnika “Bl. Ivan Merz” iz Rima.

Podijeljena je sva sila odlikovanja i priznanja, kao da im istječe rok pa ih treba žurno potrošiti, umjetnicima, sportašima, svećenicima i inima, kontroverznima i nekontroverznima. Novi predsjendik Zoran Milanović, kojeg tek čeka inauguracija 18. veljače, morat će pažljivo i šparno s distribucijom bižuterijskih pomopoznih veleredova, pletera, danica … da državu ta protokolarna ovlast ne bi na kraju preskupo koštala. Jer, da je KGK ostala predsjednica, sudeći po troškovima za kampanju u predsjedničkim izborima, u kojoj je “spiskala” 9,5 milijuna, naspram Milanovićevih 3,7, odličja bi se štancala k’o na tekućoj traci. Milanović vjerojatno neće nastaviti s njegovanjem te pompozne prakse s Pantovčaka, što je razvidno i iz najave njegove krajnje skromne inauguracije. Ali, što novi predsjednik uštedi, bivša predsjednica će u svom “uredu za brendiranje Hrvatske” promotorski trošiti…


VEZANE VIJESTI