Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
hadeze / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Koji je Plenković “pravi”, onaj s otvaranja izložbe o stradanju Židova i drugih u Hrvatskoj, ili onaj koji šuti na ustaške eskapade HDZ-ove načelnice Gračaca Nataše Turbić?

Koji je Plenković “pravi”, onaj s otvaranja izložbe o stradanju Židova i drugih u Hrvatskoj, ili onaj koji šuti na ustaške eskapade HDZ-ove načelnice Gračaca Nataše Turbić?

Načelnica općine Gračac Nataša Turbić, hrvatskim je rukometašima svojedobno čestitala na srebrnoj medalji s europskog prvenstva proustaškom objavom na Instagramu, fotografijom hrvatskog grba s početnim bijelim poljem preko kojega je stajalo znakovito: Spremni! Iako je riječ o lokalnoj dužnosnici HDZ-a, stranke čiji je predsjednik Andrej Plenković jučer u Zagrebu otvorio izložbu pod nazivom “Ako tebe zaboravim- Holokaust u Hrvatskoj 1941.-1945./ zadnje odredište Auschwitz”, koja govori o stradanju Židova u Hrvatskoj pod ustaškim režimom,Turbić javno nitko od HDZ-ovih prvaka nije komentirao nekmoli prozvao zbog promicanja neoustaštva.

Reagirala je javnim priopćenjem tek zamjenica načelnice gračačke općine, Rajka Rađenović, a za Tris je slučaj komentirala i SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov.

                                           Andrej Plenković i Nataša Turbić

Turbo-čestitka načelnice Turbić

Sramotnu proustašku čestitku načelnice općine Gračac, Nataše Turbić, komentirala je njezina zamjenica Rajka Rađenović izražavajući zaprepaštenje činjenicom da “jedna načelnica Općine može ovako nešto objaviti. I to općine koja ima preko 47 posto pripadnika srpske nacionalnosti, pa možete zamisliti kako se ja i moji sunarodnjaci osjećamo. Nije nam nimalo ugodno čitajući ovakvu poruku načelnice, dakle osobe koja bi nas trebala zastupati i štititi kao svoje građane”, konstatirala je Rađenović i dodala:

-Na različite smo načine slavili srebro naših rukometaša, neki pjesmom, neki plesom ili dobrom spizom, ali nitko ga nije slavio – ustaškim znakovljem. Stvar je to dobrog ukusa, političkog sluha i, prije svega, osobne kulture jer ni naši rukometaši ne bi voljeli da smo njihovu pobjedu srozali na simbole vremena u kojima su neki ubijani samo zato što su bili druge nacionalnosti.
No, načelnica Turbić valjda je htjela pokazati da je veća Hrvatica od svih Hrvata… Ni krivi ni dužni, reprezentativci su se tako našli na sramotnoj čestitci na kojoj, da stvar bude gora, čak piše: »Toliko heroja, toliko zajedništva, toliko volje, borbe i ljubavi«.

Na kraju, Rađenović poručuje:

Mi gračački Srbi smo načelnici Turbić pružili ruku suradnje i podržali je na izborima. I sama zna da je dobila dobar dio naših glasova, ali vidite i sami kako nam vraća. Svi znaju, a načelnica najbolje, kako žive Srbi na području njene općine.

Rajka Rađenović

Načelnica širi strah i netrpeljivost

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov u svom komentaru na ovaj opskurni slučaj kaže:

U godini u kojoj proslavljamo 75. godina nakon sloma državne tvorevine tzv. NDH, veseliti se zbog sportskog uspjeha ovako sramotnom objavom više je nego zabrinjavajuće, opasno i destruktivno.
Osobni način izražavanja radosti gđe. načelnice Turbić, nas ne interesira, jer je u skladu s njenim intelektualnim i svjetonazorskim stavovima ali bi trebala imati na umu činjenicu da upravo ona predstavlja multietničku zajednicu u kojoj živi i 47 posto pripadnika srpske zajednice. Dakle, one iste zajednice koja je na najmonstruozniji način stradavala pod okriljem NDH.

Ovakvom objavom poslana je veoma loša poruka iz koje je ljudima u općini Gračac kristalno jasno tko ih i s kojim stavovima zastupa. Da suradnja unutar lokalne zajednice ne postoji jasno je iz nekoliko primjera na koje smo više puta ukazivali a tiču se nečinjenja i zapostavljanja starijih i nemoćnih, naravno pripadnika srpske zajednice iz okolnih sela, koji su zbog prometne nepovezanosti izolirani i bez odgovarajuće skrbi.

Nadalje, upozorila sam na samovolju lokalnih vlasti zbog inicijative za uklanjanjem spomen-obilježja s kipom neznanog junaka koji umjesto da bude saniran i obnovljen, kako su predlagali Konzervatorski ured u Zadru i policija,(jer opravdano strahuje zbog sigurnosti
djece čije se igralište nalazi u blizini) ..spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u centru Gračaca po svemu sudeći bit će ciljano i namjerno srušen.

Tako da umjesto spremnosti za infrastrukturne i socijalne projekte, razvoj i brigu za sve svoje stanovnike bez obzira na nacionalnu pripadnost te namjere da se suprotstavi svim izazovima koji stoje pred njom kao čelnicom jedne od 77 najnerazvijenijih općina u RH, načelnica je jedino spremna svojim homofobnim objavama širiti strah i netrepeljivost.

A rukometaši…kada bi znali…sigurno ne bi dozvolili da njihov uspjeh bude okaljan na ovakav način- uvjerena je zastupnica Jeckov.

Plenkovićeva šutnja i -ljudskost

Šef HDZ-a Andrej Plenković slučaj je ispratio šutnjom. On nema što reći o HDZ-ovoj načelnici općine Gračac koja slavi rukometno srebro ustaškim simbolima. I dok na širenje neoustaštva iz vlastitih stranačkih redova šuti, tek koji dan nakon ovog sramotnog ispada načelnice Turbić, otvara izložbu o stradanju Židova pod ustaškom NDH, tvrdeći kako je poruka izložbe da zaborava ne smije biti jer je zaborav zločina negiranje čovjeka i njegove ljudskosti. Štoviše, u prigodnoj izjavi za medije kaže:

-Ovaj izložbeni prostor u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bio je mjesto osobitoga stradanja Židova iz Zagreba i drugih hrvatskih krajeva, ispred kojega su skriveni od pogleda, uz prugu, bili sabirani i deportirani željezničkim vagonima u koncentracijske logore- rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, objašnjavajući kako je izložba otvorena baš na tom “mjestu s kojeg su zagrebački Židovi i drugi, deportirani, ne samo u Auschwitz, nego u još većem broju u logore i mjesta egzekucije na području NDH, a posebno u Jasenovac”.

Ako tebe zaboravim, prestajem biti čovjek, ako tebe zaboravim prestajemo biti ljudireći će Plenković i posebno napomenuti kako “zaboravljamo svaki put kad kao pojedinci ili kao zajednica propustimo ustati protiv bilo kojeg oblika diskriminacije i kad ne ustanemo jasno i glasno u zaštitu ljudskoga dostojanstva, ravnopravnosti i dijaloga”, i kada propustimo, dodao je, jasno progovoriti o holokaustu i posljedicama nedemokratskog, totalitarnog i rasističkog ustaškog režima u Hrvatskoj od 1941. do 1945.”.

A ako je tako, je li šuteći na veličanje ustaškog režima svoje stranačke kolegice i načelnice jedne multietničke općine, prestao biti čovjek? Ili je samo puki politički licemjer koji govori što publika od njega očekuje? A i tada, ostaje pitanje kakav je to čovjek Andrej Plenković…

 

 


VEZANE VIJESTI