Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
(NE)RED / hadeze kutak
ćorić... (foto TRIS/G. Šimac)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa:
Postupak protiv Tomislava Ćorića (40) zbog zapošljavanja vjenčanog kuma u Upravi HEP-a

ćorić... (foto TRIS/G. Šimac)

Upravo je završena 77. po redu sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja je počela u 10 sati u prostorijama na adresi Ulica kneza Mutimira 5/I u Zagrebu, a na njoj je odlučeno o pokretanju postupka protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jer je potencijalno povrijedio ‘načelo savjesnosti i nepristranosti’.

Naime prva točka sjednice (poveznica) je bila Donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu P-428/18, dužnosnik  ANDREJ PLENKOVIĆ, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i dužnosnik TOMISLAV ĆORIĆ, ministar zaštite okoliša i energetike.

-Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa predlaže pokretanje postupka protiv ministra Ćorića jer je sudjelovao na sjednici vlade na kojoj se, između ostalog, odlučivalo o imenovanju njegovog vjenčanog kuma Petra Sprčića. Sprčić je postao član Uprave HEP-a, što je vlada jednoglasno izglasala. Ćorić je povrijedio načelo savjesnosti i nepristranosti”, rečeno je iz Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa. – kako je javio prije sjednice Index.

Za Ćorića je utvrđeno da je vjenčani kum Sprčiću i da je sudjelovao na sjednici vlade 21. prosinca 2017. na kojoj su pod skupnom točkom o kadrovskim pitanjima imenovani članovi Uprave HEP-a, te će se protiv Ćorića će se voditi postupak zbog moguće povrede članka pet, odnosno moguće povrede načela savjesnosti i nepristranosti, kako je zaključeno.

Inače, Tomislav Čorić (40) slovi za jednog od Plenkovićevih ministara koji je zasad ostao na toj funkciji iako su se za njegovog upravljanja Ministarstvom zaštite okoliša i energetike dogodili katastrofalni ekološki incidenti, poput katastrofalnog zagađenja rijeke Zrmanje mazutom i drugim otrovnim tvarima. U bilo kojoj uređenoj državi ministar tog resora bi smjesta odstupio ili bio smijenjen s te dužnosti, no Ćorić danima nije našao za shodno niti obratiti se javnosti oko tog skandaloznog slučaja.

Tomislav Čorić (foto TRIS/G. Šimac)

Nadalje, Ćorićevo ministarstvo bi,  obzirom na njegovo političko djelovanje moglo iz svojega naziva ukloniti izraz ‘zaštita okoliša’, budući da se Ćorić u javnosti žarko zalaže za energetske projekte, i to one koje imaju najgori i najpogubniji utjecaj na okoliš, jedini preostali resurs kojega Hrvatska ima.

Naime, od početka svojeg ministriranja Ćorić gura projekte istraživanja i eksploatacije ugljikovodika (nafte i plina) na gotovo čitavoj kopnenoj površini Hrvatske, uključujući i najočuvanije dijelove Hrvatske poput Dinarida, Like, Slavonije, Gorskog kotara, Dalmatinske zagore itd., a odnedavno se ponovno rehabilitiraju i namjere za bušenje hrvatskog Jadrana. 

Takvo što, upozoravaju godinama brojni stručnjaci, nespojivo je sa zaštitom okoliša, jer se invazivni postupci bušenja tla, koji su u velikom broju država  već napušteni i zabranjeni,  redovito donose ozbiljnu i nepopravljivi štetu okolišu, tlu i pitkoj vodi, te ugrožavaju zdravlje i život ljudi.

Isti projekti su i direktan udarac hrvatskom turizmu, jedinoj konkretnoj preostaloj gospodarskoj grani, a koji se zasniva većim dijelom na zasad još uvijek djelomično očuvanom okolišu (more, planine, rijeke, nacionalni parkovi, parkovi prirode…).

Nadalje, Ćorićevo ponašanje se u javnosti često doživljava kao bahato, kako su ocijenili prosvjetari za nedavnog štrajka za kojeg je taj ministar predložio zabranu te  da se ispita njegova zakonitost.

Hoće li ga na poziciji ministra uzdrmati, ako ne zanemarivanje potencijalnog i konkretnog zagađenja okoliša, eventualna odluka Povjerenstva oko slučaja zapošljavanja vjenčanog kuma na jednoj od poželjnijih funkcija u najmoćnijoj energetskoj tvrtki u Hrvatskoj, HEP-u?

Inače predsjednika Uprave HEP-a plaćamo mjesečno 39.383,56 kuna bruto.

Ćorićevog kuma nešto manje.

Čorić… (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI