Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
KAZALIŠTE / književno / POLITIKA
Glumac, Mate Gulin, predložio: HNK Šibenik treba nositi ime Ive Brešana!

Glumac, Mate Gulin, predložio:
HNK Šibenik treba nositi ime Ive Brešana!

Mate Gulin, producent i glumac u HNK Šibenik, koji je u zrelim godinama ostvario iznimno zapažene, nagrađivane filmske i televizijske uloge,  javno je na HRT-u iznio prijedlog da se u čast velikog hrvatskog dramatičara, europskog formata, Ive Brešana,  Šibensko kazalište, koje ove godine slavi 150 godina svoga rada, imenuje po  njemu. Bio bi to, vjeruje glumac, najbolji način da se Šibenčani oduže svome sugrađaninu i velikanu hrvatske književnosti.  Gulin je ogorčen što to dosad nije učinjeno. 

Ivo Brešan (Foto: Ante Baranić)

-Prošle su tri godine i nitko ništa ne čini. U redu, postavljena je Brešanova bista u Kazalištu, a Pero Mioč i ja, kao Brešanovi prijatelji, organizirali smo  književnu večer posvećenu njegovom djelu. Ali, to nije dovoljno ni na razini simbolike– revoltirano će Mate Gulin. Ne vjeruje ni Gradu ni Kazalištu, smatra žalosnim odnos Šibenika prema velikom Brešanu i svaki razgovor o toj temi u njemu izaziva ljutnju i bijes.

– Taj prijedlog da se HNK Šibenik nazove po Ivi Brešanu iznio sam i prije, nije to ništa novo, ali,  nisam primijetio da je to imalo nekakvog odjeka. Šibensko kazalište ove godine obilježava svoju 150-tu obljetnicu, a čini mi se da nikad nije bilo u žalosnijem stanju. Ne znam što bi rekao, ali to me strašno boli i žulja- kazao nam je rezignirano Gulin.

Otkako je Ivo Brešan umro, 3.siječnja 2017., samo par mjeseci nakon smrti supruge, profesorice i književnice Jele Godlar Brešan, grad u kojem je živio, radio, stvarao, kontinuirano najavljuje da će mu se dostojno i dostojanstveno odužiti. U javnost je odmah nakon Brešanove smrti plasirana ideja o otvaranju spomen-sobe  u prostoru bivše Kazališne kavane, u kojoj bi svoje mjesto našle i osobne stvari velikog pisca ( radni stol, pisaća mašina, literatura, rukopisi, nagrade, plakete … ) koje je Kazalištu poklonio njegov sin, poznati hrvatski redatelj, Vinko Brešan. Ali, uvijek se nešto, nekako, ispriječi realizaciji te zamisli …

Dok se memorijalna soba Ive Brešana u njegovom Šibeniku konačno ne realizira, glumac Mate Gulin,  kojeg s Brešanom povezuju godine druženja i rada, pa shodno tomu i brojne zajedničke anegdote, dosjetio se rješenju dostojnom pisca Brešanovog opusa i veličine. Zašto se HNK Šibenik ubuduće ne bi, smatra Gulin, zvao po Ivi Brešanu. Preimenovanje teatra svakako je manje zahtjevan posao za gradsku nomenklaturu od uređenja memorijalne sobe posvećene najizvođenijem hrvatskom dramatičaru čije su drame postavljene i u brojnim europskim kazalištima, piscu scenarija nagrađivanih hrvatskih filmova, i autoru proslavljene “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja” koja je, zbog ismijavanja socijalističkog sistema, šest godina provela u bunkeru, prije negoli je premijerno izvedena davne 1971. I nikad nije izgubila na aktualnosti.  Jer režimi se mijenjaju, ali ćud vlasti -teško…

Brešan je nagrađivani pisac, dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Đalski i Nagrade Vladimir Nazor za književnost. Njegova je politička satira britka i ubojita, njegova slika vlasti, u bivšem i aktualnom sustavu,  često groteskna. Ivo Brešan je svojim opusom zadužio Hrvatsku, a ne samo svoj Šibenik. Što će Hrvatska učiniti kako bi odala počast i priznanje velikom piscu, ne znamo, jer, Brešan nikad nije bio apologet vlasti, a vlast se voli odužiti ponajprije onima koji su je slavili. Ali, što će učiniti Šibenik?

Šibenčani su lani u Kazalištu postavili Brešanovu brončanu bistu, a 27. svibnja ove godine, na piščev rođendan, barem kako ovih dana reče ravnatelj HNK Šibenik, Jakov Bilić, trebala bi biti napokon otvorena i Brešanova spomen-soba u foajeu Kazališta.
Za adaptaciju foajea, naveo je Bilić, osigurana su proračunska sredstva Grada Šibenika, u iznosu od 280 tisuća kuna, a za uređenje prostora bit će zaduženi arhitekti Marko Paić i Ivana Lozić iz Studia 25,4mm.

Bilić veli kako je prelomio u sebi odluku i odustao od preuređenja nekadašnje Kazališne kavane u Spomen sobu Ive Brešana, radi niza tehničkih i drugih problema koji su stajali na putu takvoj ideji i njezinoj realizaciji. Nije više htio čekati, gomilalo se nezadovoljstvo kod dobrog dijela Šibenčana koji su sve glasnije govorili kako nema ništa od tih obećanja, i odlučio da se zamisao provede čim prije, pa makar u foajeu Kazališta. O tome je obavijestio i Grad Šibenik i Brešanovog sina Vinka, svi su se suglasili, i od ovog svibnja Memorijalna soba Ive Brešana, tvrdi ravnatelj HNK Šibenik, bit će otvorena.

Do tada, možda bude makar pokrenuta procedura za imenovanja Kazališta Brešanovim imenom, kako je to poželio njegov prijatelj Mate Gulin. Kamo sreće da su ga čuli i njegov prijedlog u Gradu iskreno i srčano prgrlili. Boljeg načina da se zahvale velikom piscu i  svom skromnom sugrađaninu- nema.

Mate Gulin, producent i glumac
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI