Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
eu / KULTURA / POLITIKA
Europska prijestolnica kulture: Riječke zastave različitosti…

Europska prijestolnica kulture:
Riječke zastave različitosti…

Rijeka je od danas Europska prijestolnica kulture. Pod sloganom “Luka različitosti” provodi se 24-satni program otvorenja koji označava početak projekta koji će trajati cijelu godinu, tijekom koje će biti izvedeno 600 različitih kulturnih programa i manifestacija, po mnogo čemu jedinstvenih. Već prvog dana programa Rijeka je pokazala da je uistinu “luka različitosti” i da je posve zasluženo prvi hrvatski grad koji je dobio titulu Europske prijestolnice kulture. No, pokazalo se da čak i u takvom gradu ima onih koji ne razumiju ni što je kultura, a ni što je različitost…

U dijelu programa, projektu riječke tvrtke Thorax, nazvanom “Rijeka, koraci i vrijeme”, prikazani su važni događaji kroz zadnjih 116 godina burne povijesti ovog grada pomoću vremenske crte duge 232 metra, postavljene na Korzu. U sklopu izložbe postavljene su i zastave bivših država na ovim prostorima, a bilo ih je deset, među kojima je i ona SFRJ. I nijedna nije nikomu smetala, osim one jugoslavenske, koja je uoči otvorenja instalacije izazvala brojne kontroverze, što je rezultiralo time da je jedan “junak” premazao crvenom bojom, da bi se odmah potom dobrovoljno prijavio policiji jer, ionako mu je, kako je kazao, cilj bio da završi u novinama (?!)

No, neke je taj događaj naveo na to da propituju opravdanost i umjetnički doseg instalacije, dvojeći je li Rijeka europska prijestolnica kulture ili glavni grad propale Jugoslavije. Zanimljivo je da ih nisu žuljale tuđinske, fašističke i nacističke zastave na instalaciji, koliko  ona koja je simbol socijalističke države u kojoj su živjeli više od pola stoljeća!? Zar i ona nije dio povijesti Rijeke, ili bi na povijest trebali selektivno gledati, pa je i reducirano interpretirati? Ali, i ta instalacija, ma što kritičari mislili o njoj, svjedoči koliko je Rijeka drugačija i različita od ostatka Hrvatske…

Inače, samo na dan otvaranja, održat će se, kako prenosi N1, 70 događanja na 30 lokacija. Ključna točka programa odigrat će se u riječkoj luci, a bit će to “Opera industriale”.

Rijeka je danas velika kulturna pozornica na kojoj se događaju brojni performansi , glazbeni nastupi i druga događanja, među kojima i nastup Vokalnog studija Rijeka u riječkoj ribarnici, ili program “Hodači-ce” na Korzu, kao neka vrst futurističke verzije kultne Trafikove predstave “Hodač/ Hommagge Janku Poliću Kamovu”.

Bit će tu puno glazbe, DJ-a, jazz koncerata, improvizacijske svirke u izvedbi riječkih bendova, a gradom će prodefilirati i orkestar koji će u počast 250-te godišnjice Beethovenovog rođenja izvesti neka njegova djela.

U HNK Ivana pl. Zajca, uz prisustvo visokih uzvanika iz političkoj, kulturnog i javnog života, te ministara kulture EU-a, Rijeci je svečano uručena povelja Europske prijestolnice kulture, nakon čega su se svi uzvanici i gosti zaputili u luku, gdje je u 19,30 započela izvedba “Opere industriale”, glazbeno- vizualnog djela nastalog po predlošku riječkih umjetnika Josipa Maršića i Zorana Medveda, a uz orkestraciju skladatelja Frana Đurovića.

Program, čiji je redatelj Dalibor Matanić, donosi zvuk, glazbu, buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame i otvaraju važne identitetske teme i simbole Rijeke i Europe. Nastupit će, navodi N1, više od 120 izvođača, među kojima su Damir Bartol Indoš – Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima na posebnim instrumentima šahtofonima, atraktivni finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat, mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture, predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača, 25 riječkih gitarista, 10 bubnjara, plesači, radnički orkestar brusilica, varioca i iskri ali i više stotina zvončara, ali i gledatelji s glavnog lukobrana, Molo longa, s tri tisuće zvona.
Rijeka noćas neće spavati, program će se odvijati cijele noći, u gradskim lokalima, klubovima, na otvorenom…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI