Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
knin / znanje i obrazovanje
Vesela povrćarka (foto: Freepik)

Posij za budućnost, uberi posao:
Postani povrćar/ica besplatno uz EU Krka Knin

Vesela povrćarka (foto: Freepik)

Iz Knina, odnosno od entuzijasta iz neumorne Ekološke udruge Krka Knin, stiže još jedan primamljivi poziv za one koji su predugo bez posla. U okviru svojih projekata u kojima smjerno pomažu dugotrajno nezaposlenima i/li pripadnicima tzv. marginalnih skupinama dosad su  besplatno osposobljavali i dijelili diplome za 27 osoba za razna zanimanja, od medara, proizvođača rakija i drugih aromatiziranih pića, vinara, voćara, sakupljača ljekovitog bilja itd. Sad je došlo vrijeme da se u plodniji svijet i bolju budućnost pošalje novoobučene povrćarice i povrćare, odnosno one koji će uskoro postati majstorice i majstori povrtlarstva, grabljanja, okopavanja, sijanja, sadnje i branja kupusa, luka, cikle, blitve, rodakve, petršina, salate, krastavaca i ostalog poznatog povrća.

-Ovim putem pozivamo na prijavu sve pripadnike marginaliziranih skupina koji žele sudjelovati na besplatnom programu osposobljavanja „Povrćar/ica“ ili radionicama mekih vještina: „Budi Svoj“, „Budi kreativan“ ili „Izrazi se“. Program osposobljavanja „Povrćar/ica“ započinje u ožujku 2020. i sastoji se od teoretske i praktične nastave gdje će se učiti sve o uzgoju povrća. Na kraju programa koji je besplatan polaznici će dobiti uvjerenje o osposobljavanju koje se može upisati u e-radnu knjižicu – veli Dimitrije Dujmović, voditelj projekta iz Ekološke udruge Krka Knin

Ovaj povrćar sada veselo povrtlari (foto: Freepik)

Dakle, osim što će se naučiti kako posijati špinat, koristiti grablje i okopati kupus, polaznici programa osposobljavanja će također besplatno moći koristiti radionice tzv. mekih vještina. U programu Budi svoj će sudjelovati na dvodnevnoj radionici na temu osnaživanja i podizanja razine samopoštovanja, što je korisno za svakoga. Potom će na dvodnevnoj radionici  Izrazi se učiti o povećanju komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina s ciljem lakšeg zaposlenja, što opet dobro dođe, kako u Hrvatskoj tako i u Irskoj.  Budi kreativan,  dvodnevna radionica na temu razvoja kreativnosti s ciljem smanjenja socijalne isključenosti, pomoći će polaznicima da ne misle kako je ‘sve gotovo’ te kako u naoko nedostižnom društvu zaposlenih  i materijalno neovisnih ima mjesta i za njih.

Inače, u tzv. marginalizirane skupine spadaju: dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zadovoljni polaznici ranijih programa EU Krka Knin nakon dodjele diploma (foto Eko Krka Knin)

– Do sada je 27 osoba završilo ukupno četiri programa osposobljavanja, a kroz radionice mekih vještina (Budi svoj, Izrazi se i Budi kreativan) prošlo je 34 osobe. Održana je i radionica „Razvoj znanja i vještina za socijalno uključivanje“ na kojoj je sudjelovalo 6 stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama pripadnicima marginaliziranih skupina – veli D. Dujmović. 

Svi zainteresirani se mogu javiti na brojeve telefona 022 664 608 ili 095 253 0211 te e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr.

Sve je jasno, pa zainteresirani trebaju samo uzeti mobitel u ruke i prijaviti se na gore navedeni broj ili e-mail adresu.

A onda zgrabiti lopatu, grablje i motiku, uživati na proljetnom suncu na otvorenom u dobrom društvu, te posijati bolju budućnost i ubrati diplomu i – posao.

Vesela povrćarka (foto: Freepik)

Nešto više o ovim i ranjim sličnim vrijednim projektima Ekološke udruge Krka Knin doznajte u nizu tekstova na stranicama TRIS-a, ili pak na sljedećim poveznicama:

http://www.eu-krka-knin.hr/index.php/vijesti/592-dodjela-uvjerenja-za-proizvodace-ice-rakije-i-drugih-domacih-aromatiziranih-pica

http://www.eu-krka-knin.hr/index.php/vijesti/587-poceo-program-osposobljavanja-za-program-proizvodac-ica-rakije-i-drugih-domacih-aromatiziranih-pica

http://www.eu-krka-knin.hr/index.php/vijesti/584-radionica-mekih-vjestina-budi-svoj

http://www.eu-krka-knin.hr/index.php/vijesti/593-radionica-mekih-vjestina-budi-kreativan

Gospodari višnjevače i orahovače: Ekološka udruga Krka Knin osposobila još proizvođač/ica rakije i drugih domaćih pića

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI