Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
hadeze / HRVATSKA / POLITIKA
Anita Nosić, načelnica općine Lovreć, htjela “ovce i novce”, a ostala bez mandata, mora iskeširati 72 tisuće eura subvencije, a vjerojatno je čeka i sankcija u HDZ-u…

Anita Nosić, načelnica općine Lovreć, htjela “ovce i novce”, a ostala bez mandata, mora iskeširati 72 tisuće eura subvencije, a vjerojatno je čeka i sankcija u HDZ-u…

HDZ-ovu načelnicu općine Lovreć, Anitu Nosić, nepromišljenost bi mogla skupo stajati. Mogla bi ostati i bez mjesta načelnice i bez državne subvencije koju je dobila za stan u Zagrebu. Pravedno. Jer,  načelnica koja stoluje u Lovreću izboksala je stan u Zagrebu uz subvencionirani kredit. U njezinom svijetu, ako ste kakva-takva faca, normalno je da imate nekretninu u metropoli, bože moj. Ali, Nosić nije računala s tim da bi je netko mogao jednog dana pitati, a učinili su to kolege iz 24 sata, zašto nije prijavljena na toj adresi. Jer, subvencija se ne daje za stan koji vam nije adresa prebivališta. Ali, gle vraga, Nosić se prijavila na stan u Zagrebu i ne pomišljajući da će je to stajati mandata općinske načelnice. A stajat će je i 72 tisuće eura u kešu!

Anita je htjela sve, pa da bi sačuvala subvencionirani zagrebački stan, kojeg se domogla našim, javnim novcem, nepromišljeno, ili samouvjereno, prijavila se u Zagrebu, što je potvrdio i MUP, i to od prosinca 2018. Ali, u tom slučaju nije mogla i nije smjela biti načelnicom općine Lovreć! Dva prebivališta nije moguće imati, a po Zakonu o lokalnim izborima, načelnica je trenutkom odjave prebivališta u Lovreću prestala biti načelnica te općine! I što sada?!

Štromarovo ministarstvo već je pokrenulo postupak naplate kredita za subvencionirani zagrebački stan načelnice Nosić, i kane odmah naplatiti 72 tisuće eura koliko stoji državna subvencija koju je dobila, jer je poduzetna načelnica ugovor o kreditu i kupoprodaji stana potpisala 2017., a tek se potkraj 2018. prijavila s prebivalištem u Zagrebu. Zakon je, međutim, obavezivao da se na svoj novi stan prijavi u roku od 30 dana!

Anita Nosić, što god sada učinila, po sili zakona više nije načelnica općine. Mandat joj je prestao onog trenutka kad je prijavila prebivalište izvan jedinice lokalne samouprave kojoj je na čelu . Ali, kako to kaže profesor Ivan Koprić, stručnjak za upravno pravo, ovim postupkom načelnice postaje upitno sve što je činila, sve što je potpisivala, i svaka plaća koju je na toj dužnosti primila.
Ministarstvo uprave tvrdi da nije imalo saznanja da je načelnica promijenila prebivalište, a što je na stvari znat će se pouzdano, veli ministar uprave Ivan Malenica, kada to utvrdi upravna inspekcija ( ?! ) Zar već nije utvrđeno i notorno što je Anita Nosić izvela?

Ministar graditeljstva Predrag Štromar, gledajući slučaj iz svog kuta, konstatira da je Nosić napravila “sve po zakonu”. – Ona se prijavila tamo gdje je kupila stan, kao što je po Zakonu o subvencioniranim kreditima bila obavezna- kaže Štromar, ne obazirući se na njezin status načelnice općine koji je tim potezom izgubila. Nosić je, pravo govoreći, Štromaru dobrodošlo upozorenje da treba prekontrolirati sve one koji su stanove kupili subvencioniranim kreditima, a za očekivati je da lovrećka načelnica nije jedina koja je mislila da, već po logici svoje HDZ iskaznice, može imati i “ovce i novce”…

U cijeloj priči najintrigantniji je komentar ministra branitelja Tome Medveda koji postupak kolegice smatra lošom porukom i očekuje da će biti stranački sankcionirana.
Jer, ” HDZ i Vlada, primijetili ste, ima nultu stopu tolerancije prema svakom obliku takvog oblika neodgovornog ponašanja, a da ne spominjem teže riječi poput kriminala ili kriminalnih radnji. I stoga, kao i dosad i Vlada, i HDZ će na taj način postupati zasigurno”, reče Medved a da i ne trepne…


VEZANE VIJESTI