Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
hdz
Andrej Plenković na proslavi 30-te obljetnice HDZ-a u Šibeniku: Bitno je da u ovom nadmetanju programa i argumenata ostanemo na razini korektne političke komunikacije, jer svi smo dio iste političke obitelji…

Andrej Plenković na proslavi 30-te obljetnice HDZ-a u Šibeniku:
Bitno je da u ovom nadmetanju programa i argumenata ostanemo na razini korektne političke komunikacije, jer svi smo dio iste političke obitelji…

Tri desetljeća od osnutka šibenskog HDZ-a, osnovanog 11. veljače 1990., slavilo se večeras u HNK Šibenik,  na najvišoj stranačkoj i državnoj razini. Osim predsjednika HDZ-a  i Vlade, Andreja Plenkovića, bio je tu i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri Damir Krstičević, Davor Božinović, Ivan Malenica, Gordan Grlić Radman,  državni tajnici, saborski zastupnici i predsjednik HDZ-ovog zastupničkog kluba Branko Bačić, utemeljitelji stranke, dragovoljci domovinskog rata, čelnici Šibenika i županije, gradova i općina u kojima je HDZ na vlasti itd. Domaćini su se silno trudili iskazati svoju lojalnost i potporu aktualnom šefu stranke uoči skorih stranačkih izbora, pa su tako redom šibenski gradonačelnik Željko Burić, župan Goran Pauk i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Nediljko Dujić, otvoreno najavili dati svoj glas za Andreja Plenkovića.

Iako stranka ulazi u kampanju za novo vodstvo nikad podjeljenija, da nije bilo javnog deklariranja podrške aktualnom predsjedniku i  Plenkovićevog apela na članstvo da osigura fer i korektnu političku utakmicu, teško da bi se moglo i pretpostaviti da HDZ prolazi kroz vrlo dramatično razdoblje.

Ruka na grudima – HDZ u HNK u Šibeniku (foto TRIS)

Pozdravljajući okupljene članove stranke u Šibenskom kazalištu, Andrej Plenković je podsjetio na ostavštinu Franje Tuđmana pod čijim je vodstvom HDZ kao najvažnija stranka u političkoj povijesti Hrvatske, kako je rekao, ostvarila strateški  san o slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi. Mi smo, kazao je, privilegirana generacija jer sudjelujemo u procesima kojima jačamo našu državu, njen međunarodni položaj i ugled u Europi i utjecaj. Ali još važnije od toga je da se okrećemo, dodao je,  prema svakom hrvatskom gradu, općini, županiji, i da  svim svojim znanjem, srcem, umom, entuzijazmom i žarom unapređujemo kvalitetu života naših ljudi. To je bila poruka koju smo prije nešto manje od četiri godine kazali svim našim članovima u ne baš tako zavidnim okolnostima kad smo rekli da imamo za njih i hrvatsku javnost četiri jednostavne poruke: osigurat ćemo hrvatsku stabilnost, osigurat ćemo trajnu sigurnost, gospodarski razvoj i društvenu solidarnost. Ta četiri stupa naše politike, kazao je šef HDZ-a u Šibeniku,  vodili su nas i konsolidaciji HDZ-a , a isto tako i postignućima  Vlade u suradnji s drugim strankama koje su s nama u parlamentarnoj većini, i prenijeli smo sve što radimo na nacionalnoj razini i na razinu gradova i općina. Nema tih vrata, nekog od ministarstava ove vlade, a koja su ostala zatvorena ili napola otvorena za  bilo koga s lokalne razine, i to bez obzira tko je na vlasti. To je jedan novum, jedna dodatna kvaliteta  ove vlade- naglasio je, ističući kako je ugovoreno 86 posto financijske omotnice od 10,7 milijardi eura  za razdoblje 2014—2020.,   od onih skromnih  samo 9 posto kad su krenuli u listopadu 2016.

Umorni HDZ-ovi čelnici u prvom redu HNK-a u Šibeniku (foto TRIS)

A potom se osvrnuo na predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u.

-Ono što želim poručiti u kontekstu ovih izbora koji slijede je da HDZ jest zajednica velikog broja članova  koji dijele iste vrijednosti, istu političku platformu, ali se ne moraju nužnu suglasiti , slagati baš u svakom slučaju. Stoga  kad je vrijeme izbora, vrijeme je da svatko tko ima ambiciju i želju unaprijediti  rad HDZ-a, a na taj način utjecati i na razvoj zemlje, ima priliku kazati kako vidi  HDZ i razvoj Hrvatske. U ovom nadmetanju argumenata i programa bitno je da ostanemo na razini korektne  političke  komunikacije, svi smo dio iste političke obitelji, i nakon tih izbora moramo i dalje biti u istoj političkoj obitelji i davati doprinos jačanju HDZ-a da bude središnja politička snaga RH. Ono što želim da svi zajedno baštinimo to je državotvornost, domoljublje, demokršćanstvo, Domovinski rat,  da nam budu poruka da te temelje njegujemo, ne zaboravljamo, čuvamo i poštujemo. Ali isto tako, poručio je Plenković,  i da budemo svjesni da su izazovi koji su pred nama 2020. u Hrvatskoj i u Europi, donekle različiti i da ćemo morati loviti korak s razvijenim zemljama svijeta, samo ako pratimo što se zbiva u svijetu, a u svijetu se zbiva 4. tehnološka revolucija, vrijeme digitalizacije, komunikacija, inovacija, ulaganje u obrazovanje, klimatske promjene i njihove moguće posljedice…  pa ćemo morati u našu retoriku uvesti temu koja je bitna  za Hrvatsku, a to su izazovi mladih, novih generacija, tema demografske revitalizacije koju smo, baš u našem mandatu, uveli i kao veliku europsku temu- rekao je u Šibeniku šef HDZ-a Andrej Plenković.

Obraćanje glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića HDZ-ovcima u Šibeniku, po mnogo čemu je djelovalo kao svojevrsna jadikovka.

-Napadaju nas sa svih strana, jer svi žele doći na naše središnje mjesto i s tim se trebamo nositi i uvjeren sam da će tako biti i dalje. Ali vremena se mijenjaju, novi su izazovi, nove političke snage i opcije  koje prije koju godinu nisu postojale, a posebice na desnom spektru. Ljevica ohrabrena pobjedom njihovog predsjedničkog kandidata pokušava zbiti redove i udariti u HDZ, a nije to prvi put. Ponovo sad osjećamo taj njihov zanos i moramo se jako dobro pripremiti za parlamentarne izbore. Oni su naši protivnici i njih treba pobijediti. Naravno i na desnom političkom spektru ima onih koji bi htjeli na naše mjesto, ali to im nećemo dozvoliti. Pozivamo vas da u svim polemikama, svim nastupima odbijete  kritiku o tome da članovi i članice HDZ-a  nisu dovoljno domoljubni Hrvati, da nisu dovoljno vjernici, da nedovoljno vode računa o nacionalnim interesima, to je ono što su oni pokušali kazati hrvatskim  ljudima i baciti sumnju na rad i angažman HDZ-a .

HDZ u HNK – ruka na srcu (foto TRIS)

Međutim,  reći će Jandroković,  za razliku od njih mi prepoznajemo trenutak i znamo što je u danom trenutku najvažnije Hrvatskoj, a naravno vodeći  se  učenjem Franje Tuđmana, nasljeđem hrvatskih branitelja,  svim onim što je utkano u modernu hrvatsku državu, čuvamo te vrijednosti. Ali, to u današnje vrijeme nije dovoljno, moramo ići  dalje, moramo znati kako razvijati gospodarstvo, kako našim mladima dati kvalitetno obrazovanje,  kako osigurati međunarodnu afirmaciju Hrvatske,  jer se to izravno odražava na našu sigurnost, stabilnost, i gospodarski razvoj. To su danas izazovi pred nama , nove tehnologije, terorizam, migrantska kriza, a za to nije dovoljno vikati i kritizirati. S tim izazovima morate se znati nositi, imati stručnosti i znanja,  a to nitko drugi osim nas u HDZ-u, u političkoim životu  Hrvatske nema. I to je bitna razlika između nas i svih drugih – kazao je u Šibeniku, uvjeravajući više sebe negoli druge,  Gordan Jandroković.

Ruka na grudima – HDZ u HNK u Šibeniku (foto TRIS)

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI