Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
PRAVA ZA LJUDE / PRAVDOSUĐE
Ustavni sud odlučio: I gay partneri imaju pravo biti udomitelji!

Ustavni sud odlučio:
I gay partneri imaju pravo biti udomitelji!

Životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić dobili su danas satisfakciju s Ustavnog suda.  Gay partneri, odlučio je Sud, mogu biti udomitelji! Zagrebački Centar za socijalnu skrb trebao je poštivati i odluku Upravnog suda koja je na istom fonu, a sada, kad je Ustavni sud potvrdio da gay partneri imaju pravo  biti udomitelji, izjavio je predsjednik US-a Miroslav Šeparović, partnerima Šegota- Kožić  sudovi i nadležna tijela moraju omogućiti, pod jednakim uvjetima kao i ostalim partnerima, sudjelovanje u postupku udomljavanja.

Iz tog ih se postupka, rekao je Šeparović, ne smije isključiti samo zato što žive u istospolnoj zajednici. Dakle, moći će sudjelovati i konkurirati za udomitelje, ali to ne znači, napominjemo, da će im zagrebački Centar za socijalnu skrb udomiteljstvo i odobriti…

Ustavni sud je premoćnom većinom ( 9 za i 4 protiv ) odlučio da istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji te ocijenio da je Zakon o udomiteljstvu izazivao diskriminatorne učinke. Zakon, unatoč tome nije ukinut, jer bi to bilo na štetu korisnika udomiteljstva,  ali, sada je makar jasno da gay partneri imaju pravo biti udomitelji, ispune li propisane uvjete.

US je utvrdio da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena (“prešućena”) određena društvena skupina “proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo”, ocijenio je sud. No, Zakon ima legitiman cilj, zaštitu interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba, te u tom smilsu nije u neskladu s Ustavom.

– Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu- kaže se u obrazloženju odluke Suda.

Ovom se odlukom nalaže sudovima i drugim  nadležnim tijelima koja odlučuju u rješavanju pojedinačnih slučajeva, da su dužni tumačiti i primjenjivati osporene zakonske odredbe na način koji će svim osobama, pod jednakim uvjetima, omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu.

Ustavni sud je o ukidanju  tri sporna članka Zakona o udomiteljstvu odlučivao na inicijativu više ( lijevih ) stranaka i udruga, kao i para Ivo Šegota i Mladen Kožić kojemu je voljom zagrebačkog Centra za socijalnu skrb u siječnju ove godine odbačen zahtjev za udomljavanjem, iako ih je Upravni sud, presudom iz prosinca 2019., obvezivao na ravnopravno tretiranje gay partnera u postupku udomljavanja.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će sada, nakon “intervencije” Ustavnog suda, odlučiti Centar za socijalnu skrb u Zagrebu, i kako će obrazložiti eventualnu novu “odbijenicu” partnerima Šegota – Kožić.

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI