Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / aktivisti / BANDIĆGRAD
Foto: Zelena akcija

Zelena akcija:
‘Bandić mora povući cjenik za naplatu odvoza otpada kojim pljačka Zagrepčane i Zagrepčanke, računi rastu do šest puta’

Foto: Zelena akcija

Novi cjenik za naplatu odvoza komunalnog otpada kojim mjesečni računi rastu do čak šest puta uzburkao je duhove i podigao na noge Zagrepčane i Zagrepčanke kojima je dojadila samovolja i bahatost gradonačelnika Milana Bandića koji ne odustaje od harača ni nakon protivljenja iskazanog u javnoj raspravi niti nakon prosvjeda njemu pod prozorima.

U novom modelu naplate, koji bi trebao krenuti od veljače, svi moraju plaćati obavezan fiksni dio od 68,57 kn, bez obzira koliko otpada proizveli i varijabilni dio. Građanima u stanu od 49 kvadrata, sa spremnikom od 80 litara i osam odvoza računi bi porasli za 100 kuna, onima u kući od 100 kvadrata, spremnikom od 120 litara i  osam odvoza za 115 kuna, a onima u stanu od 36,4 kvadrata, sa spremnikom od 80 litara i 12 odvoza za 150 kuna, što je šest puta više nego što su dosad plaćali.

Povlačenje novog cjenika zagrebačke Čistoće jer je nepravedan harač u funkciji pljačke građana i građanki Zagreba zatražila je jučer Zelena akcija i najavila da će se zajedno s građanima još žešće usprotiviti Banićevoj samovolji, ukoliko se ne povuče ovaj štetan cjenik.

-Građani i građanke po njemu imaju minimalan utjecaj na svoje račune jer je fiksni dio računa vrlo visok, a varijabilni koji ovisi o veličini spremnika i broju odvoza čini znatno manji dio, s tim da u većini slučajeva niti veličina spremnika niti broj odvoza ne odgovaraju potrebama građana. Bandić ističe usklađivanje s nacionalnim zakonodavstvom, unaprjeđenje sustava, kupovinu opreme te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći kao alibi za povećanje računa. Sve nabrojano samo su izgovori i obmanjivanje javnosti na što Zelena akcija već dugo upozorava – navodi Marko Košak, u Zelenoj akciji voditelj programa Gospodarenje otpadom.

Zelena akcija već dugo upozorava na nepravednu gradsku Odluku o naplati i odvozu otpada i traži uspostavu pravedne naplate prema stvarno proizvedenim količinama odnosno unapređenje kaotičnog načina prikupljanja otpada. Reagirali su i lani u rujnu na razbacivanje silnih kanti za prikupljanje otpada po ulicama Zagreba, neredovit odvoz, nedostatak nadzora i kontrole i još tada upozorili da je Bandićeva gradska vlast proizvela kaos na terenu kako bi okrivila građane za nepravilno odvajanje otpada i onda ih još opljačkala povećanjem računa. Govorio je Košak tada da su u sustavu bez kontrole i redovitog odvoza i s naplatom koja ne poštuje zakonsko načelo ‘plati koliko baciš’ najviše kažnjeni oni koji se trude odvajati i reciklirati dok profitiraju neodgovorni pojedinci i gradska vlast kojoj oni koriste kao izgovor da se sve građane kazni povećanjem računa. Upozoreno je tada i na privid da zbog kupovine kanti i kamiona moraju porasti računi građanima jer se sve to može financirati iz fondova EU i da bi se otpad mogao zbrinjavati i u gradskim postrojenjima i zarađivati umjesto plaćati privatnicima.

Foto: Zelena akcija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI