Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
KULTURA / POLITIKA
Zanimljiv duel: Hasanbegović prozvao ministricu zbog petokrake na riječkom neboderu, a Obuljen Koržinek mu poručila da o umjetnosti odlučuju umjentici, a ne politički komesari…

Zanimljiv duel:
Hasanbegović prozvao ministricu zbog petokrake na riječkom neboderu, a Obuljen Koržinek mu poručila da o umjetnosti odlučuju umjentici, a ne politički komesari…

-Mi smo 1990. godine odlučili da živimo u državi koja će biti demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike. Dakle, o tome što će koji umjetnik u Hrvatskoj misliti, raditi, kako će djelovati, o tome će odlučivati umjetnici, a ne neki ministar ili neki komesar na bilo kojoj adresi. 
Vjerovali ili ne, ali to su riječi aktualne ministrice kulture, Nine Obuljen Koržinek, kojima je , prenosi N1, odgovorila saborskom zastupniku Zlatku Hasanbegoviću na pitanje hoće li svojim nečinjenjem dozvoliti postavljanje petokrake na spomenik kulture ( riječki neboder), u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Petokraka je zapravo betonska skulptura, rad umjetnika Nemanje Cvijanovića, koja će biti postavljena na vrh riječkog nebodera  kao dio programskog koncepta projekta Rijeka 2020- Europska prijestolnica kulture. A od petokrake, kakva god bila i kojim god se povodom pojavila, bivši HDZ-ov ministar kulture, i bivši član stranke Neovisni za Hrvatsku , Zlatko Hasanbegović, dobiva trenutno napade bijesa. Jer, onomu tko je svojedobno komesario cijelim resorom kulture u Hrvatskoj, sablažnjiva je i sama pomisao na javno isticanje petokrake, pa i kad je u funkciji umjetnosti i umjetničke poruke. Srećom, ministrica Obuljen Koržinek, ne misli tako, iako je objektivno riječ o profilu osobe koja izbjegava svako talasanje, napose u kulturi, iako je kultura bez provokativnosti de facto- mrtvo more.

No, u ovoj prilici ministrica se iskazala i odbila i pomisao o cenzuriranju umjetničkog rada, a uostalom, kako je kazala, prema pravilima projekta Europska prijestolnica kulture, grad bira umjetničkog voditelja i tim koji će biti angažiran u projektu i osmisliti program. A što se tiče intervencije na spomeniku kulture koji je u režimu zaštite, o tom po tom, rekla je. Kad i ako dobiju zahtjev, razmotrit će ga i odlučiti o njemu, vodeći pritom računa da se ne ugrozi spomenik, rezolutna je ministrica.

Samoutješno, Hasanbegović, unatoč posve jasnog stava ministrice, izražava uvjerenje da će Nina Obuljen Koržinek na kraju balade ipak spriječiti postavljanje takve, za njega svetogrdne, instalacije. Ako ni zbog čega, a ono zbog premijerove obveze da poštuje europske rezolucije o suočavanju s posljedicama svih totalitarizama, pa tako i komunističkog, ali i zbog položaja manjinskog zastupnika Furia Radina, rekao je perfidno, politikantski podmećući premijera u priču o umjetničkoj slobodi. A zapravo o slobodi uopće, kako je selektivno i restriktivno razumije kratkotrajni ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, koji bi i kulturi i demokraciji itekako “srezao krila”, a umjetnost stavio strogo u funkciju političkog diktata.

Nina Obuljen Koržinek – foto: printscreen HRT/TRIS

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI