Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
grabež / hadeze / HRVATSKA / POLITIKA
Traži se ministar s “čistom” imovinskom karticom: Ne lažiraju se imovinske kartice iz neznanja, nego da bi se prikrilo, očito sumnjivo stečeno, bogatstvo naših dužnonsika…

Traži se ministar s “čistom” imovinskom karticom:
Ne lažiraju se imovinske kartice iz neznanja, nego da bi se prikrilo, očito sumnjivo stečeno, bogatstvo naših dužnonsika…

Situacija s imovinskim karticama vladinih dužnosnika, nota bene , Vlada sama , postaje zbilja skandalozna. Kao da smo u kakvom satiričnom kazalištu i gledamo predstavu s karikirano besramnim likovima, koja silno zabavlja publiku. Ali, ovo čemu mi svjedočimo zadnjih dana je realnost, nije nimalo smiješno! Hrvatska vlada pretvara se u kolektivnu karikaturu. Nakon smijenjenih nekretninskih mahera u Vladi, Kuščevića, Tolušića, Marića, brzopotezno razriješenog Kujundžića, evo i ministra obrane Damira Krstičevića s friziranom imovinskom karticom koju je znao falsificirati, ali ne umije suvislo objasniti. Toliko je žalosno neartikuliran, zapravo neuk i neobrazovan,da ga je HRT titlovao kako bi gledatelji iz više pokušaja nekako odgonetnuli što je ministar u svoju obranu htio reći.

A usred “pet minuta nekretninske slave” našeg vrlog ratnog zapovjednika,  već je iskočio novi slučaj. I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zatajio je 300 dvorišnih kvadrata uz, navodno, ilegalno izgrađenu biogradsku nekretninu supruge. Šalite se ?! Pa zar je ovo ozbiljna država ili se to Plenki i njegova stranačka ekipa samo rekreiraju igrajući se države…?!

Ilustracija -Posebna Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)

Sad već smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić pokušao se braniti pred javnošću- odvjetnicima. Ali, nije pomoglo. Njegova je imovinska kartica bila šuplja poput ementalera. Manjkalo je kuća, stanova, kvadrata… Kolega mu iz resora obrane, Damir Krstičević, svoju je nekretninu, lijepu kuću za odmor u Žaboriću kod Šibenika, doslovce prepolovio u imovinskoj kartici. Procijenio je na 80-ak, a u kupoprodajnom ugovoru stoji da je 2004., dakle, prije 16 godina, kupio za dvostruko više- 160 tisuća eura! Pa što mu bi? Ne zna ni sam. Ali, platio je, kaže, porez za vrijednost od 160 tisuća eura. Ako je, veli, nekom napravio štetu, onda je učinio samo sebi.

Žaborićku nekretninu prijavio je kao vikendicu. U posjedovnom listu vodi se kao kuća s okućnicom. U imovinskoj kartici traži se približno procijenjena vrijednost, a za njega je 83 tisuće eura, približno kao 160 tisuća eura koliko je platio!? Potom obnovio krov, promijenio sve otvore na njoj, ofarbao je… i naravno, time joj i dodatno povećao vrijednost. A u imovinskoj kartici je prepolovio!

Premijer Plenković u tome ne vidi ništa dramatično. Na drame sa svojim ministrima već je oguglao. Pa mu se Krstičevićeva obmana čini sitnicom u odnosu na one kojima su pribjegavali Kuščević, Tolušić, Marić ( Goran ), Kujundžić…

I sad je pitanje svih pitanja zašto nisu obavljene temeljite sigurnosne provjere kandidata za ministre i ostalih dužnosnika. Ali, što radi Porezna uprava? Što je radio sam Plenković kad je birao takve ljude za svoje prve suradnike? Zar svojim osobnim integritetom nije stao iza njih? Zar su mu ultimativno nametnuti?

Nije ovdje riječ o nesposobnosti ministara da valjano ispune imovinske kartice, iako se iz dana u dan sve očiglednije problem pokušava svesti samo na to. Svi ministri koji su lažno prikazali svoju imovinu, učinili su to svjesno, a ne slučajno ili iz neznanja. Smisao lažiranja kartica je u prikrivanju imovine, njezinom obezvrijeđivanju, i umanjivanju, kako bi manje upadali u oči javnosti bogatstvom kojim raspolažu. A kako god imovinske kartice nepismeno i pogrešno ispisivali, uvijek ostaje notorna istina da posjeduju imovinu nerazmjernu njihovim dužnosničkim plaćama. Gotovo da nema ministra koji ima jednu nekretninu i jednu ili dvije pokretnine, što bi bilo sasvim odgovarajuće njihovim plaćama.

Nanizali su svi HDZ-ovi kapitalci kuća i kuća, stanova i stanova, zemljišta i zemljišta, automobila, brodova, ušteđevina na računima u zemlji i inozemstvu… toliko da bi im trebalo bar dva- tri prosječna ljudska vijeka da sve to poštenim radom steknu.

Bošnjaković, zadnji u nizu prokazanih zbog nepotpuno prikazane imovine, ima u svojoj imovinskoj kartici korektno upisanih čak deset nekretnina, među kojima je i ova minimizirana biogradska. I pazite toga oksimorona: ministar pravosuđa posjeduje kuću koja nema građevinsku ni uporabnu dozvolu,, ni nakon 30 godina nije legalizirana!? Ako to čini ministar pravosuđa, ako sam ne poštuje institucije pravne države, kako možemo očekivati od “običnih” građana da ih poštuju? Ministar koji krši zakone svoje države nema kredibiliteta za dužnost koju obnaša i ne zaslužuje povjerenje ni premijera ni građana.

Gramzljivost, pohlepa i strast za bogaćenjem kod naših je političkih skorojevića, napose HDZ-ovske provenijencije, ali i drugih,  koji su u politiku ušli, uglavnom, s gaćama na štapu, iznad svih etičkih načela i poriva.
I u tome je problem, i zato se imovinske kartice friziraju, a ministri uhvaćeni u laži moraju na javnoj televiziji titlovati da bi ih bar netko u njihovom muljanju razumio. Imaju previše, a ne znaju kako to racionalno i argumentirano opravdati pred javnošću, Poreznom upravom i institucijama progona. Što drugo?

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, na sve ove skandalozne slučajeve koji su desetkovali Plenkovićevu vladu, nema ništa pametnije za reći do li da u drugim demokratskim zemljama, primjerice Njemačkoj, gdje je bio veleposlanik, takve kartice i ne postoje. Dakle, krimene ministara prijestupnika, koji lažu narod ne bi li prikrili koliko su se na njegovoj grbači obogatili, Radman bagatelizira. I pritom, kaže sljedeće:

-U Njemačkoj ne postoji imovinska kartica. Tamo postoje institucije koje se bave dužnosnicima. Ispunjavanje imovinske kartice ima i dobre i loše strane, a možemo se ugledati i na druge zemlje koje nam mogu biti uzor- veli Radman.

Pa zašto se, zaboga, za početak naši dužnosnici doista ne ugledaju na svoje kolege u demokratskim, uređenim državama vladavine prava? Koji odlaze s funkcija zbog para čarapa kupljenih dužnosničkom karticom, koji se voze javnim prijevozom, koji se s našim kapitalcima ni slučajno ne mogu mjeriti u bogatstvu, iako dolaze iz nemjerljivo bogatijih država…

Nikomu ovaj kaos, prenormirane i preadministrirane države ne odgovara kao njima. Oni ga i stvaraju kako bi u šumi institucija zameli tragove…

Damir Krstičević/Izvor:N1

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI