Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
crkve / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Tradicionalni Božićni domjenak SNV-a/ B. Milošević: 2019. je bila godina brojnih etnički motiviranih nasrtaja na Srbe u Hrvatskoj

Tradicionalni Božićni domjenak SNV-a/ B. Milošević:
2019. je bila godina brojnih etnički motiviranih nasrtaja na Srbe u Hrvatskoj

Pravoslavni vjernici slave danas Badnjak, dan prije Božića, kada katolici blaguju Sveta tri kralja. Srpsko narodno vijeće je u povodu Badnjaka organiziralo tradicionalni domjenak u zagrebačkom hotelu Sheraton, gdje su se, uz vodstvo SNV-a, okupili brojni hrvatski politički i javni dužnosnici. Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević u svom je obraćanju gostima i uzvanicima konstatirao da je 2019., nažalost, bila obilježena brojnim etnički motiviranim napadima na Srbe u Hrvatskoj te pozvao na zajedničku izgradnju mira i tolerantnijeg društva.

– Za Srbe u Hrvatskoj prošla godina je obilježena brojnim etnički motiviranim napadima. Počelo je s napadom na vaterpoliste u Splitu, a nastavljeno je divljačkim napadom na sezonske radnike u Supetru na Braču, a onda se dogodio huliganski napad na Srbe u Uzdolju kod Knina. Ne bih podsjetio samo na negativnosti, već se moramo sjetiti i one djevojke koja je pružila ruku vaterpolistu da izađe iz mora u Splitu. Moramo se sjetiti i hrabrog vatrogasca s Brača i djevojke iz Varaždina koji su branili svoje prijatelje Srbe. To su pravi heroji danas, i žao mi je što nisu s nama. Zaslužuju poseban pozdrav– kazao je, među ostalim, u svom obraćanju Milošević.

Sa skupa je, javlja HRT, uputio poruke mira i tolerancije te ocijenio da je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a prilika i za zaštitu i jačanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te popravljanje odnosa sa susjedima.

-Prošla godina obilježena je i ćirilicom- dodao je čelnik SNV-a- prvo kroz kampanju za europarlamentarne izbore, a onda i kroz kampanju SNV-a da se bolje razumijemo. Obje kampanje su bile važne za srpsku zajednicu jer su privukle pažnju. Unatoč antisrpskoj histeriji koja je pratila uništavanje plakata i poruke mržnje. To uništavanje i poruke mržnje su dočekane kao nešto očekivano i logično, kao da su to Srbi zaslužili. Koliko mi je poznato- rekao je Milošević- nitko još nije uhićen zbog takvih poruka i poziva na ubijanje Srba. Ali kampanje su u velikoj mjeri uspjele jer je srpska zajednica ušla u mainstream i ponudila svoju viziju hrvatskog društva koja bi bila prihvatljiva za sve- naglasio je, uz  očekivanje da će u 2020. konačno doći do registracije manjinskih srpskih škola te nastavka ekonomskog oporavka područja u kojemu žive pripadnici nacionalnih manjina, neki još uvijek i bez struje, te zaključio tradicionalnim pravoslavnim božićnim pozdravom ” Mir Božji, Hristos se rodi!”,

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je pripadnike srpske zajednice da čuvaju svoj nacionalni i vjerski identitet, kulturu i tradiciju, ali i da grade mostove suradnje u svim područjima.

Izaslanica predsjednice Republike, Anamarija Kirinić izjavila je da “ovo tradicionalno obilježavanje osim vjerske ima i svoju društvenu dimenziju, kao prigoda da učinimo korak više u međusobnom zbližavanju i poštovanju, na putu ka ostvarenju ciljeva općega dobra. Na to smo obvezni kao kršćani i kao hrišćani, a zapravo pripadnici jedne vjere i kao ljudi dobre volje, neovisno o razlikama koje nas obilježavaju. To je zadaća od koje ne bismo smjeli odmaknuti. Povijest nas je, vjerujem, dovoljno poučila što nastaje kada u ljudima nestaje ljudskosti- kazala je Kirinić.

Okupljenima su se obratili i premijerov izaslanik ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Furio Radin.

Među uzvanicima nije bilo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je bio spriječen ranije preuzetim obavezama, a nije došao ni novoizabrani predsjednik Republike Zoran Milanović, koji se domaćinima ispričao uz napomenu da će danas komunicirati samo preko društvenih mreža.

Na tradicionalnom domjenku dodijeljene su i godišnje nagrade SNV-a. Nagradu “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija posthumno je dobila Nada Radović za izuzetan doprinos unaprjeđenju manjinskih institucija i preuzimanje tereta svojih sunarodnjaka.

Nagrada “Diana Obexer Budisavljević” za humanizam posthumno je dodijeljena Jeleni Šantić za nesebično podržavanje antiratnih inicijativa u Pakracu i Beogradu.

Nagrada za antifašizam “Dr. Gojko Nikoliš” uručena je Dragici Lovreković, dok je predsjednik Udruženja Hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš dobio nagradu “Svetozar Pribićević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI