Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
iz š'benika
Slučaj Odeon: Obnova šibenske kino-dvorane traje sedmu godinu i ulazi navodno u posljednju fazu

Slučaj Odeon:
Obnova šibenske kino-dvorane traje sedmu godinu i ulazi navodno u posljednju fazu

Obnova nekadašnjeg šibenskog kina Odeon zatvorenog već više od kvarat stoljeća odnosno pretvaranje te stare kino-dvorane u polivalentnu dvoranu koje u fazama malo po malo traje evo već sedmu godinu ulazi navodno u posljednju fazu. Nitko se, doduše, još ne usuđuje prognozirati koliko bi ta posljednja faza višefazne obnove u koju je do sada uloženo desetak milijuna kuna mogla potrajati, ali za pretpostaviti je da bi otvorenje polivalentne dvorane za priredbe, projekcije i konferencije moglo biti tempirano uoči lokalnih izbora 2021. godine.

O dugotrajnoj i višefaznoj obnovi jedne male  kino-dvorane u gradu koji je odavno ostao bez kinematografa pisali smo na ovim stranicama u više navrata i faza, uglavnom se čudeći, a koji puta i rugajući sporosti i tromosti šibenskog koncepta fazne izgradnje. Izvještavali smo pritom o statičkoj sanaciji, iskopima, ugradnji armatura, uređenju pročelja, postavljanju izolacija i drugim građevinskim zahvatima, a bome i  najavljivali završetak radova. U ljeto 2017. popratili smo tako obilazak četvrte faze radova i prenijeli obećanje gradonačelnika Željka Burića da bi dvorana u funkciji trebala biti do ljeta iduće godine, dakle do ljeta 2018. Prošlo je i to ljeto i došla jesen 2018. kada smo izvijestili o početku izvođenja radova na petoj fazi odnosno o postavljanju rasvjete i unutarnjih vrata, sanitarnih čvorova i ulazne fasade koji su trebali potrajati četiri mjeseca ali su trajali do kraja ljeta prošle godine kada je gradonačelnik izletio s novim rokom za kraj obnove– lipnjem 2020.

Danas nam je stigla obavijest koja sugerira da se završetak fazne obnove ipak primakao kraju. Ne najavljuje se u njoj završetak radova i svečano otvorenje pred lokalne izbore u proljeće 2021. godine ali niti ne govori o šestoj nego sasvim eksplicitno – o posljednjoj fazi. Iz Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik koja je od lani zajedno s Gradom Šibenikom uključena u obnovu i kojoj je povjereno i buduće upravljanje obnovljenom dvoranom pohvalili su se da im je Ministarstvo kulture dodijelilo milijun i 168 tisuća kuna za dovršetak projekta adaptacije.

-Posljednja faza adaptacije uključuje uređenje i opremanje interijera prema visokim produkcijskim standardima. Stoga će po završetku projekta bivše Kino Odeon postati mixed-art venue, polivalentna dvorana namijenjena održavanju kino i kazališnih predstava, glazbenih događanja, scenskih izvedbi te konferencija i manjih kongresa. Programske smjernice ovog novog kulturnog gradskog prostora bit će usmjerene prvenstveno na suvremene kulturne i umjetničke prakse te povezivanje kulturne scene i lokalne sredine. Cilj je da Kino Odeon s vremenom postane lokalni i regionalni hub koji raznovrsnim i kvalitetnim programima odgaja novu, mladu publiku i tako obogaćuje kulturni život zajednice – obznanili su iz Tvrđave kulture, podsjetivši da je u obnovu do sada uloženo više od devet milijuna kuna, od čega oko 40 posto iz bespovratnih sredstava Ministarstva kulture kao i da Grad Šibenik provodi projekt u fazama od 2013. godine.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI