Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KRONIKA 112
Foto: Tajči Čekada

Slaven Tolj o spaljivanju Kožarićeve instalacije:
‘Zastrašujuće je koliko rušilačka energija može biti moćna’

Foto: Tajči Čekada

Tri dana izdržala je umjetnička intervencija Ivana Kožarića postavljena u javni prostor ovogodišnje Europske prijestolnice kulture, propitujući spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. Stog sijena na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, postavljen kao dio programskog pravca Doba moći trebao je do veljače simbolički označavati početak žetve kulturnih događanja u godini EPK, ali je zapaljen.

Smisao Kožarićeva rada bio je izazvati pažnju, pokrenuti rasprave i polemike kao i propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada, no ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj nije očekivao da će Stog sijena nakon samo tri dana od postavljanja biti zapaljen. Kaže da su rasprave koje je instalacija potakla bile dobre, kritične, zanimljive, ozbiljne, pa i duhovite.

-No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna – navodi Tolj, žaleći što je uništen Kožarićev rad i najavljujući da se će potruditi da se instalacija ponovno postavi, iz poštovanja prema Kožarećivoj umjetničkoj veličini.

Rekao je Tolj i kako je spaljivanje Stoga sijena, nažalost, jedan od trenutaka u kojem je projekt Europske prijestolnice kulture ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću nego i sa suvremenošću koju živimo te osudio ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju.

Paljenje Stoga sijena osudio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, nazvavši incident krajnje destruktivnim događajem.

-Zapitajmo se svi skupa u što se ovakvim događajem pretvara naš grad, Rijeka koja je uvijek bila otvorena i spremna na konstruktivni dijalog, nasuprot gaženju u paljenju ičega što se nekome ne sviđa ili što netko ne razumije. Apeliram na onu tihu većinu građana Rijeke da ne šute, već da se otvoreno verbalno suprotstave destrukciji vandalskom ponašanju – poručio je Obersnel i izrazio nadu da će policija pronaći i kazniti počinitelja te da će rijeka ljudi zdravog razuma pobijediti nesuvisle destruktivne divljake.

Foto: Rijeka 2020

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI