Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
aktivisti / životinje i ljudi
Foto: pixabay.com, ilustracija

Siječanjski običaji:
Skijaši odlaze na zimovanje, kućne ljubimce izbacuju na ulicu, u Hrvatskoj na tisuće napuštenih životinja

Foto: pixabay.com, ilustracija

Na praksu napuštanja kućnih ljubimaca koja nije rezervirana samo za ljetne mjesece kada ih je najviše na cesti, nego za sva godišnja doba pa tako i za zimske mjesece kada ljudi odlaze na skijanje, upozorile su udruge Mreže za zaštitu životinja. Podsjećaju da smo si do prije koji blagdanski dan upućivali želje za mirom, suosjećanjem i brigom za slabije i nemoćne, ali da kad slavlje prestane, često zaboravimo na one koji ovise o nama i one kojima je potrebna naša pomoć.

Umjesto da se pobrinu za svoje četveronožne članove obitelji, neki ih, odlazeći na skijanje, izbace na hladnoću ulice ili ih izbace pred ionako prepuna skloništa za napuštene životinje. Zbog odlaska na skijanje ili nekog drugog razloga neodgovorni nepoznati počinitelj je na samu Novu godinu ispred skloništa u zagrebačkom Dumovcu ostavio kutijj sa 11 dvomjesečnih štenaca, a oni su od onih sretnijih koji će u skloništu dobiti šansu za novi život, dok mnogi koji budu ostavljeni ili napušteni tijekom ovih hladnoća vjerojatno neće ni stići do skloništa, posebno u dijelovima Hrvatske u kojima skloništa nema ili lokalne zajednice ne provode Zakon o zaštiti životinja. Osim opasnosti od prometnih nesreća, gladi i žeđi, napuštenim životinjama prijeti i opasnost od smrzavanja. Stoga udruge Mreže za zaštitu životinja još jednom pozivaju sve one koji odlaze na zimovanje da se pobrinu za sve svoje članove obitelji, odnosno i za pse i mačke o kojima su se obvezali skrbiti.

Nepoštivanje zakonskih obveza mikročipiranja i kastriranja

Veliki broj napuštenih životinja uzrokovan je, kažu, i nepoštivanjem petnaestogodišnje zakonske obveze mikročipiranja pasa, odnosno još uvijek postoji veliki broj pasa koji nisu označeni mikročipom iako su sve lokalne zajednice trebale provjeriti na svom području sva kućanstva. Najveći je problem, ističu,  neprovođenje zakonske obveze kontrole razmnožavanja životinja, odnosno što se psi i mače ne kastriraju te na svijet dolaze neželjeni štenci i mačići koji umiru u mukama ili traže spas u skloništima koja su prepuna kako trudnih ženki tako i novorođenih beba za koje se očajnički traži dom. Kupovanje životinja umjesto udomljavanja, navode, također znatno pogoršava situaciju i često životinje poklonjene za pod bor, što je iznimno nezreo čin, već kod odlaska na skijanje postaju problem.

Kazne od 15 do 30 tisuća kuna

Mreža za zaštitu životinja podsjeća da je kazna za napuštanje životinje te nezbrinjavanje mladunčadi vlastitih kućnih ljubimaca od 15 do 30 tisuća kuna prema Zakonu o zaštiti životinja, a izbjegavanje označavanja pasa mikročipom kažnjivo je sa šest tisuća kuna. Mreža za zaštitu životinja navodi i da je u Hrvatskoj na tisuće napuštenih životinja, stoga apeliraju na sve da mikročipiraju svoje pse, kastriraju životinje pod svojom skrbi te se pobrinu za njih kad odlaze na put, a ako žele novog člana obitelji da se odluče na udomljavanje psa ili mačke i to nakon što dobro promisle o dugogodišnjoj odgovornosti i obvezama koje ih čekaju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI