Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
DOMOVINSKI RAT / POVIJEST/SADAŠNJOST
Rahim Ademi u trenutku kada sa zagrebačkog aerodroma dragovoljno odlazi na Haaški sud (foto printscreen youtube)

Rahim Ademi o ‘Generalu’:
Da je Gotovina zbilja ratovao s ovakvim suradnicima kakve je prikazao Vrdoljak, još uvijek bismo bili na položajima oko Knina

Rahim Ademi u trenutku kada sa zagrebačkog aerodroma dragovoljno odlazi na Haaški sud (foto printscreen youtube)

Serija ‘General’ autora Antuna Vrdoljaka koju ponedjeljcima navečer prikazuje HRT ne prestaje nasmijavati i zabavljati, ali i razočaravati, ljutiti i šokirati one koji ju pogledaju. Zbog svakojakih faktičkih, scenarističkih i inih grešaka ta je serija stalni predmet rasprava u Hrvatskoj, a njome su posebno zaprepašteni oni među nama koji su svjedočili ratnim vremenima. No banalne redateljske greške, kao i činjenica da je ovaj preskupi projekt plaćen milijunima kuna iz naših džepova su manje bitne od onih koje iskrivljavaju zbivanja iz tih dramatičnih i ozbiljnih vremena, izbjegavaju spominjati i nastoje umanjiti uloge nekih od najzaslužnijih aktera, friziraju  biografije ključnih protagonista i tome slično.

Među šokiranima i ljutitima je i general Rahim Ademi, sudeći prema razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, jedan od najzaslužnijih osoba u oslobađanju Hrvatske od četnika i bivše JNA. Ademiju dužnu počast odaju svi oni koji pamte njegov ratni put i djelovanje, te hrabrost i umijeće prikazano u ratnim operacijma, posebice branitelji koji su tome svjedočili posredno ili neposredno na dalmatisnkim bojištima, i šire.

Sam u Haag

Nakon uspješne obrane Šibenika u prvim ratnim danima i zauzimanja vojarni, Ademi je na prvim crtama bojišnice sudjelovao i zapovijedao u operacijama Maslenica, Medački džep, Skok-1, Skok-2, Zima ’64, Ljeto ’95., Oluja, Una, Maestral, Južni potez i u drugim manje poznatim važnim ratnim operacijama. Jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, koji nakon rata nije multiplicirao svoju imovinu niti se obogatio ovim ili onim biznisima. Živi skromno kao i prije rata. Posebno časno se ponio u vjerojatno najtežim trenucima svojega života, kada je 21. svibnja 2001.  sud u Haagu digao optužnicu protiv njega za ratne zločine. Ademi se, vidno potresen, dragovoljno predao i otišao u Haag. Pušten je veljači 2002. na slobodu, a sedam godina kasnije, 30. svibnja 2008. oslobođen je svih optužbi. To se desilo nakon što su njegovi branitelji pronašli dokumente koji su dokazali njegovu nevinost, a koji su prethodno, kako se sumnja, bili namjerno skriveni od strane ondašnjih hrvatskih vlasti.

Rahim Ademi u trenutku kada sa zagrebačkog aerodroma dragovoljno odlazi na Haaški sud (foto printscreen youtube)

-Partizanski filmovi su mila majka u odnosu na ovo. Riječ je o bezočnom krivotvorenju Domovinskog rata kakvoga bi se posramio i Agitprop! Ovakav kult ličnosti nije u partizanskim filmovima njegovan ni oko Titove figure, a količina neistina i neuvjerljivosti krajnje je bezobzirna jer je puno svjedoka tih događaja još uvijek živo i dobroga pamćenja, a svejedno im se smije u lice – kazao je Ademi za Slobodnu Dalmaciju  u razgovoru s novinarom Davorom Krilom. 

Ademi je ustvrdio i kako ne može suditi o cjelini jer je odgledao samo zadnju epizodu serije, ali da je u njoj neistina gotovo sve, te da ga zovu i suborci ‘koji također ne mogu vjerovati o kakvoj se iščašenoj interpretaciji stvarnih ratnih zbivanja radi.’ 

Zaobiđeni i retuširani

-Ono što sam tada proživio s generalom Gotovinom nema nikakve veze s ovim na ekranu. Ante Roso, Zulu i Domazet Lošo nikad nisu bili na ratištu oko Knina. Zulu je tad šetao okolo nakićen nekakvim činom pukovnika, a kad sam ga pitao odakle mu čin, rekao mi je da mu ga je dao Roso. Ja sam mu objasnio da mu ne može čin dati Roso, da mu je potreban ukaz predsjednika države… – pripovijeda Ademi.

Rahim Ademi (printscreen HRT)

Kaže i kako je spornom serijom potpuno zaobiđena i retuširana iz povijesti, kao u Staljinovo doba nestajanja s historijskih fotografija, cijela galerija stvarnih figura koje su tada odradile lavovski dio posla oslobođenja okupiranih krajeva.

-Snima se scena probijanja cesta preko Dinare, a nigdje nema Ljube Ćesića Rojsa. Vode se pripremne bitke za Oluju, a nigdje nema Koradeovih Varaždinaca, 7. gardijske brigade. Nigdje nema ni mene. Nikoga nigdje nema, osim legionara. Ispada, bogati, da je francuska Legija stranaca oslobodila Hrvatsku, a ne Hrvatska vojska i zapovjednici koji su čitave mjesece bez predaha boravili na terenu… Film je falsifikat sastavljen od bajki, a prava istina je skrivena u dnevnicima operativnih grupa. Da je Gotovina zbilja ratovao s ovakvim suradnicima kakve je prikazao Vrdoljak, još uvijek bismo bili na položajima oko Knina – kazao je Rahim Ademi za Slobodnu Dalmaciju.

Nema ‘šatoraša’

Primjerice, scena u kojoj general Ante Gotovina u zadnjoj epizodi na Badnjak 1994. obilazi vojnike na prvoj crti livanjske bojišnice zbilja se povijesno desila, ali ga kroz snijeg od zapovjedništva u Donjim Rujanima do položaja kod sela Pržine nije džipom vozio nikakav poručnik Nikica, nego tadašnji brigadir Rahim Ademi, piše Slobodna.

-Ja sam u filmu prikazan kao anonimni poručnik kojemu je zaručnica trudna pa se planira ženiti. Valjda opet nisam dovoljno podoban da me se spomene stvarnim imenom kao neke druge, iako su u tom dijelu rata bili potpuni marginalci – zaključuje Rahim Ademi u Slobodnoj Dalmaciji. 

Zanimljivo, premda su zbiljski hrvatski branitelji zgranuti dijelom sadržaja navedene serije koja po njima baca sjenu na Domovinski rat, nema u javnosti skupina poput ondašnjih ‘šatoraša’ koji bi digli glas u ‘obranu digniteta Domovinskog rata i časti hrvatskih branitelja’.

Nema ih, kao što ih nije bilo ni u svibnju 2001. godine na zagrebačkom aerodromu kada je Rahim Ademi, s grčem na licu i duboko potresen, sam odlazio u Haag, ispraćem tek nekolicinom prijatelja i članovima najuže obitelji.

Ali zato u Hrvatskoj još ima branitelja kojima sjećanja na te dane i uistinu zaslužne ljude poput Ademija nije pomutila ni agresivna politika, ni saborske i druge fotelje ni unosni biznisi, pa neće ni nemušto i traljavo snimljena serija o tim teškim i časnim vremenima.

Rahim Ademi u trenutku kada sa zagrebačkog aerodroma dragovoljno odlazi na Haaški sud (foto printscreen youtube)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI