Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
(NE)RED / iz š'benika
Foto: Grad Šibenik

‘Prijelomna vijest’:
Počela sanacija divljih odlagališta na šibenskom području, najavljen i video nadzor kritičnih točaka

Foto: Grad Šibenik

Počela je sanacija prvog od tridesetak ilegalnih odlagališta na šibenskom području. Pojačani građevinskom mehanizacijom i volonterskim snagama šibenski su komunalci jučer u Grebaštici radili svoj posao. 

Da živimo u nekom normalnijem društvu u kojem službe savjesno i redovito obavljaju ono za što ih plaćamo, uklanjanje smeća ne bi ni bio događaj niti neka naročita vijest sa kojom valja upoznati svekoliku javnost. U nekim normalnijim društvima, doduše, nema ni učestalih domovinskih praksi istovarivanja kamiona punih građevinskog i drugog otpada u prirodu. Ovako, u ovom našem u kojem se uglavnom nekažnjeno baca gdje god kome padne na pamet, a komunalci više brinu o naplati odvoza otpada nego o stanju na terenu u gradu i oko njega, početak sanacije prvog od tridesetak ilegalnih odlagališta otpada na šibenskom području uz obećanje da se akcija nastavlja – velika je vijest.

A vijest glasi da su jake snage šibenskog komunalnog poduzeća Zeleni grad jučer od ranog jutra krenule s uklanjanjem oko 800 metara kubnih otpada kojeg su divljaci među nama koji vode brigu isključivo o vlastitim guzicama iskrcali na području Grebaštice i da je to tek prva u nizu akcija saniranja posljedica višegodišnje nebrige i neodgovornosti. Bilo je jučer aktivno i dinamično, radila je građevinska mehanizacija, punili se kamioni, a prizoru za pamćenje došao je posvjedočiti i gradonačelnik Željko Burić. I, gradonačelniče, što kažete?

Foto: Grad Šibenik

-Ovo su zaista žalosni prizori za vidjeti, a još žalosnije je što je posrijedi jedan od ukupno dvadesetak evidentiranih ilegalnih deponija na našem području. Grad Šibenik je u posljednjih nekoliko mjeseci sankcionirao 15 prekršitelja koji su otpad odlagali na za to nepredviđenim mjestima, a trenutno je u postupku isto toliko prekršajnih prijava. U proračunu za 2020. godinu za sanaciju ilegalnih odlagališta otpada osigurali smo 170 tisuća kuna – sročio je gradonačelnik na divljem odlagalištu , da budemo precizni, jednom od 28 evidentiranih.

Osim tih 170 tisuća kuna za sanaciju, pohvalio se gradonačelnik, uloženo je i oko devet milijuna kuna u sustav video nadzora kojega bi dio trebao biti raspoređen i na pojedina divlja odlagališta, no nije želio reći kako bi se, kada i sa koliko kamera nadzirale kritične točke.

Bio je na terenu jučer i Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada, ne samo kako bi pravio društvo gradonačelniku i osobno se uvjerio da mu radnici ne zabušavaju nego i kako bi ponovio svima koji žele čuti da svi korisnici usluga njegovog komunalnog poduzeća imaju pravo na besplatan odvoz tri metra kubna glomaznog otpada s kućnog praga i da uslugu mogu dogovoriti u šibenskoj komunalnoj tvrtki.

Foto: Grad Šibenik

Ruku je komunalcima dao Goran Šimić, ekološki aktivist i inicijator brojnih volonterskih akcija čišćenja na šibenskom području. Najavio je da će akcija čišćenja biti i ove godine, uglavnom vikendima kada je moguće okupiti i tridesetak ljudi te da imaju podršku komunalnih službi. Pozvao je na odgovorno ponašanje prema okolišu, a onima koji pomisle da im je baš zgodno i s ruke iskrcati smeće u šumu ili u more poručio da ga radije ostave ispred svojih kuća jer da će ga tamo već netko pokupiti.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI