Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
POLITIKA
Sa skupa pokretanja Pokreta mladih

Pokrenut ‘Pokret za mlade’:
Ne želim više slušati o podjelama i jeftinoj demagogiji dok moji vršnjaci masovno odlaze iz Hrvatske

Sa skupa pokretanja Pokreta mladih

Kaže se kako na ‘mladima svijet ostaje’. To je logična misao i lako dokaziva činjenica, ali se uglavnom ne odnosi na hrvatsku političku scenu. A i možda se s njome ne slažu Šeks i Manolić. No čini se kako se okolnosti ipak mijenjaju: upravo je pokrenuta nova politička platforma u Hrvatskoj nazvana ‘Pokret za mlade’. Dakako, čine je – mladi. Zasad su u njoj Akcija mladih i Nezavisna lista mladih

-Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i predsjednik Nezavisne liste mladih Ante Pranić potpisali su sporazum o suradnji „Pokret za mlade“, kojim su definirana programska načela suradnje u zajedničkom projektu transformacije hrvatskog društva, kreiranju promjena kojima je cilj bolji položaj mladih u Hrvatskoj. Demografska obnova je postavljena kao okosnica političkog programa buduće partnerske suradnje i fokusu je svih naših politika i programa. Zaustavljanje demografskog odumiranja Hrvatske ukupan je i krajnji rezultat naših sveobuhvatnih mjera, koje će osigurati da mladi u našoj zemlji kvalitetno odrastaju, školuju se, pronađu posao, zasnuju obitelj i sretno žive – javljaju iz novoosnovanog ‘Pokreta za mlade’.

Sa skupa pokretanja Pokreta mladih

Poručuju kako je potreban ‘potpuni zaokret’. 

Drukčija politika je moguća

-Pokret za mlade ima za cilj poboljšanje položaja mladih u našem društvu. Mladi su temelj društva i pitanje budućnosti naše države. Boreći se za mlade, mi se borimo za društvu u kojem ćemo sami htjeti ostariti. Bez poboljšavanja demografske slike naše države,mnogi javni sustavi kao što su mirovinski i zdravstveni doći će pod upitnik održivosti. Potrebni su potpuni zaokreti – kaže jedan od osnivača ‘Pokreta za mlade’, inače gradonačelnik Grada Vrgorca i saborski zastupnik, Ante Pranić.

Pokretači Pokreta za mlade smatraju kako je u Hrvatskoj ‘drugačija politika moguća‘. Zasigurno su u pravu, no u Hrvatskoj su, zna se, još uvijek vrlo utjecajni bivši rukovodioci iz bivše SFRJ, a koji su danas u dresu ‘hrvatskih domoljuba’ te se i dalje bore protiv tobožnjih ‘komunističkih utvara’ (a koje najlakše mogu pronaći u ogledalu).

Sa skupa pokretanja Pokreta mladih

-‘Pokret za mlade’ nije vezan samo ovim, upravo potpisanim sporazumom o suradnji. Ono što nas kao pojedince još jače povezuje su naši motivi za bavljenje politikom, i to kako shvaćamo politiku. Svojim dosadašnjim radom pokazali smo da je drugačija politika moguća. To je prava snaga ovog partnerstva – veli Vjekoslav Rubeša, inače predsjednik Akcije mladih i vijećnik u Gradu Kastvu.

Dakako, kao jedan od ključnih problema mladi političari vide u masovnom odlasku svojih vršnjaka u strane zemlje.

‘Vrijeme je za ozbiljan zaokret’

– Ne želim više slušati o podjelama i jeftinoj demagogiji dok mladi, moji vršnjaci, masovno odlaze iz Hrvatske. Vrijeme je za ozbiljan zaokret ako ne želimo i dalje gledati tužne slike sa kolodvora. Dosta je recikliranih priča i dnevnopolitičkog komentiranja koje ne vodi ničemu. Pozivam sve da nam se priključe s pozitivnim prijedlozima i sugestijama. Promjene u politikama za mlade ovise o nama – smatra Vedran Duvnjak, potpredsjednik Nezavisne liste mladih i vijećnik Grada Solina.

Sa skupa pokretanja Pokreta mladih

No, ako je suditi prema najavama, ovi mladi političari neće preuzeti uvriježeni obrazac hrvatskih profesionalnih političkih metuzalema koji su olako  KPH zamijenili HDZ-om, SDP-om, HSP-om itd., a njihovo političko djelovanje neće ostati na neostvarenim trlababalan političkim floskulama i zlokobnom namjenskom dijeljenju naroda uz pomoć raspirivanja šovinizama i falsificiranja povijesti.

Pokret za mlade’ ima jasne ciljeve, kako ističu.

-U idućim tjednima, nizom aktivnosti planiramo javnosti i građanima predstaviti Pokret za mlade, naše programske prioritete: reformu predškolskog i školskog sustava odgoja i obrazovanja, položaj mladih na tržištu rada, stambenu politiku zasnovanu na potrebama mladih, smanjenje dobne granice za izbore, digitalnu transformaciju društva, održivi razvoj i energetsku tranziciju, poticajno okruženje za razvoj civilnog sektora i razvoj amaterskog sporta – izjavio je Bojan Kurelić, glavni tajnik Akcije mladih, vijećnik u Općini Viškovu. 

Ne treba biti politički analitičar kako bi se zaključilo da su to lijepo zamislili, pa bi bilo dobro da isto i ostvare.

‘Ostavite svaku nadu da ćemo pričati o ustašama i partizanima…’

-Zašto Akcija mladih? Uhvati li vas bijes i gorčina kad pomislite u kakvoj državi živimo? Predstavlja li Vam problem kvalitetno se školovati, pronaći posao, stan, odgajati djecu? Pitati li se kada zašto ste postali imuni na pljačku i grabež? Danas, ipak, taj bijes dijeli sve više i više mladih ljudi i Akcija mladih u cijeloj Hrvatskoj postaje alternativa istrošenim, korumpiranim i nesposobnim političarima i svojim radom potiče mlade ljude da se sami pobrinu o vlastitoj budućnosti. Pozivamo sve one koji dijele naše stavove da nam se pridruže, te da pomognu da iskra koju smo zapalili prije četiri godine postane plamen koji će donijeti toliko željene promjene Hrvatskoj. Ostavite svaku nadu da ćemo pričati o ustašama i partizanima, Akcija mladih je namijenjena svim onim građanima neopterećenim prošlošću bez prljavštine na rukama koji vjeruju da zaslužujemo živjeti u boljem i pravednijem društvu – poručuju iz Akcije mladih, dijela novosnovanog Pokreta za mlade. 

-Naša generacija, mislimo na mlađu generaciju, ima ogromnu odgovornost u tom procesu. Ta odgovornost svima nama osobno ne može donijeti nikakvu počast niti blagostanje jer vrijeme u kojemu živimo je vrijeme osobnog odricanja i bolnog uvođenja reda u nered stvaran godinama. Mladost, želja i znanje su utkane u temelje našeg političkog djelovanja. Na prvo mjesto stavljamo one koji dolaze iza nas te ne želimo u budućnosti prolaziti pokraj njih pognutih glava zbog činjenice da smo mogli nešto učiniti, a nismo… Sasvim nebitno je li nismo mogli ili nismo htjeli, jer gdje ima volje, ima i načina….- ističu uz ostalo u Nezavisnoj listi mladih.

Jasno su to pojasnili. Treba pričekati rezultate jer, iako su se nazvali ‘Pokret za mlade’, ostvarenje njihovih ciljeva bi rezultiralo boljitkom za mlade, ali usput i za nešto starije i one najstarije žitelje Republike Hrvatske, umorne od kontinuiranih loših i destruktivnih politika pokvarenih i nesposobnih političara.   

Sa skupa pokretanja Pokreta mladih

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI