Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
wheels on fire
Osobe s invaliditetom nikad nisu bile u fokusu politike!

Osobe s invaliditetom nikad nisu bile u fokusu politike!

Svi ste vjerojatno čuli za onu izreku „vlast je slast“. Koliko vlast može biti slasna znamo najbolje mi „obični mali građani“ ove države. Biti političar u ovoj državi je zanimanje iz snova – imaš tolike privilegije i nikakve odgovornosti, pa tko to još ne bi htio?
I dok se javnost i političari svakodnevno međusobno prepucavaju tko je kriv za ovakvo stanje u državi, najviše ispaštaju oni najranjiviji. Često se u medijima može čuti rečenica kako je politika zaboravila osobe s invaliditetom. Prava istina je puno gora. Osobe s invaliditetom nikad ni nisu bile u fokusu politike ove države.

Svi koji mislite da to nije baš tako prisjetite se samo nedavnih predsjedničkih izbora. Da li ste možda čuli da je netko od predsjedničkih kandidata spomenuo osobe s invaliditetom? Ne. Da li se osobe s invaliditetom spominju u programima političkih stranaka: Ne.To vam sve govori.

Zašto u Hrvatskoj politika i osobe s invaliditetom ne mogu zajedno stajati čak ni u rečenici? Zato što smo nebitni, i to u svakom smislu. Javnosti smo predstavljeni kao populacija koja je samo na teret društvu, kuka i traži svakakve povlastice, a ništa ne daje zauzvrat. Ranjiva smo skupina koja je u vrlo nepovoljnom položaju, i nismo u poziciji da postavljamo uvjete, a još k tome nikome ne treba naša potpora da bi bio na vlasti. I to političari jako dobro znaju. Drugim riječima – bez nas se može! A još bi bilo idealnije kad nas uopće ne bi bilo.

Politika u Hrvatskoj osobama s invaliditetom dođe nešto kao zla maćeha koje se treba bojati i to s punim pravom. Zakone koji se odnose na osobe s invaliditetom donose ljudi koji ne znaju ništa o ovoj populaciji i njihovim potrebama i osobu s invaliditetom vidjeli su samo na slikama. Kada se u Saboru raspravlja o nekom zakonu koji  je važan za ovu populaciju, sabornica je pusta. Kada se treba rezati proračun obično su prve na redu osobe s invaliditetom.

Stoga osobe s invaliditetom s razlogom strahuju od političara, jer lako nekom danas-sutra npr. padne na pamet da ukine invalidninu. Danas imaš pravo na invalidninu, a sutra ne. Danas imaš pravo na lijek, a sutra ne. A kad se to dogodi, osobe s invaliditetom i njihove obitelji jako dobro znaju da nitko neće stati na njihovu stranu.

Dragi moji političari imajte na umu da su osobe s invaliditetom itekako svjesne svog političkog potencijala, uskoro vas čekaju parlamentarni izbori, sjetite se da ćete trebati i naš glas.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI