Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
aktivisti / BANDIĆGRAD / civilno društvo / POLITIKA
Novi prosvjed protiv Milana Bandića na dan izborne šutnje, građani kao porota : Bandiću odlazi! Kriv si!

Novi prosvjed protiv Milana Bandića na dan izborne šutnje, građani kao porota :
Bandiću odlazi! Kriv si!

Na dan izborne šutnje, u subotu, 4.siječnja, s početkom u 16 sati, u Zagrebu će biti održan još jedan prosvjed protiv gradonačelnika Milana Bandića pod egidom “KRIV SI”, s kojeg će organizatori javno pozvati Bandića da odstupi s dužnosti. Prosvjed je organiziran i uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, 21. prosinca, na Trgu bana Jelačića, s kojeg su okupljeni zahtijevali ostavku Milana Bandića zbog “20 godina sustavne pljačke građana Zagreba”.

Prosvjed organizira niz udruga civilnog društva, koje su u ponedjeljak, kako piše Zagreb. info, predale otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku uz konstataciju da USKOK radi vrlo dobar posao što pokazuje i više kaznenih prijava koji su podigli protiv zagrebačkog gradonačelnika, ali, ističu, sve završavaju kod potkupljenih sudaca. Stoga će, građani u subotu biti porota!

U najavi prosvjeda spominju se poimenice govornici koji će se obratiti okupljenim građanima. U ime udruge građana Siget, Inicijativa Zagreb te zove, govorit će Gordana Pasanec, u ime udruge za zaštitu okoliša Uzor iz Resnika, obratit će im se Branka Genzić Horvat, potom i članica radne skupine za kakvoću zraka Mirela Mikić Muha, predsjednica braniteljske udruge Vidra- veterani i društvena akcija- Vesna Grgić koja će govoriti i u ime Zelenog odreda,  te Višnja Škreblin kao najstarija aktivistica grada Zagreba, Nenad Ljubić, veteran i građanski aktivist, Ivan Kos iz eko-udruge Zagreb i Neven Brnjas, djelatnik ZET-a.

Bit će govora i o drastičnim poskupljenjima komunalnih usluga u Zagrebu kao posljedici dugogodišnje Bandićeve vladavine Zagrebom u korist pojedinaca i odabranih interesnih grupa.

-Ovakvo katastrofalno stanje uvod je i u daljnju pljačku građana s otpadom, ugrožavanje njihovog zdravlja i okoliša, koju i kroz nastavak izgradnje nepotrebnog, skupog i iznimno štetnog tzv. Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom sa spaljivanjem otpada, provodi gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima u interesu stjecanja profita i financiranja pojedinaca, interesnih grupacija i kriminalne hobotnice u Zagrebu i šire. Zbog toga gradonačelnik treba otići!-  ističe u najavi skupa Branka Genzić-Horvat iz udruge za zaštitu okoliša Uzor.

Problematizirat će se, ističe Mirela Mikić Muha, i kvaliteta zraka u Novom Zagrebu koji je izložen svakodnevnom onečišćenju, što se sustavno zataškava, prešućuje i ignorira, a zdravlje građana kontinuirano ugrožava.

-Gradonačelniče, svi su u strahu od vas! Svi koji vas kontaktiraju! Svaki put kada sam vas kontaktirao, vaši podobnici u Zagrebačkom električnom tramvaju su redovno pisali opomene pred otkaz i gubili sudove koje nisu oni morali plaćat jer nemaju odgovornost već samo radnici. Gradonačelniče, samo u zagrebačkom električnom tramvaju imate milijune kuna izgubljenih sporova koje plaćaju građani, pa se postavlja pitanje da li se to namjerno radi zbog izvlačenja novaca preko raznih odvjetničkih društava koje plaćaju građani Zagreba- navodi djelatnik u ZET-u Neven Brnjas.

Vesna Grgić iz Vidre, konstatira kako “mnoge zagrebačke udruge proizašle iz Domovinskog rata nisu ništa drugo do suučesnici višegodišnjeg terora i pljačke Zagreba i Zagrepčana. Zagrepčani moraju znati i to da je, na primjer, Bandić sredstvima iz njihovih davanja godinu i pol dana obilno financirao šatoraše koji su rušili ustavnopravni poredak države za koju su se, kažu, borili. Bandić je i tada pokazao da mu stajanje na strani kriminala, terora i nasilja nije strano”, kaže u najavi prosvjeda Vesna Grgić predsjednica braniteljske udruge Vidra.

Među organizatorima prosvjeda je i Udruga eko Zagreb koja se “protivi samovolji i privatnim interesima koji vladaju u gospodarenju otpadom u Zagrebu, a koji dovode do sve većih problema uključujući divlja odlagališta, prenatrpanost zelenih otoka i potencijalno plaćanje penala zbog nedostizanja ciljeva od 50 posto odvojenog prikupljanja otpada”, kako navodi voditelj udruge Ivan Kos.

Glazbena kulisa, i glasna potpora prosvjedu, bit će Zli bubnjari, kao “neizostavni dio svakog dobrog prosvjeda”, piše Zagreb. info.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI