Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
BANDIĆGRAD / POLITIKA
Kopni snaga i utjecaj zagrebačkog gradonačelnika: Bandić je samo još sebi rješenje, svima ostalima je – problem !

Kopni snaga i utjecaj zagrebačkog gradonačelnika:
Bandić je samo još sebi rješenje, svima ostalima je – problem !

Renato Petek, oporbeni vijećnik zagrebačke Gradske skupštine, najavu gradonačelnika Milana Bandića o smanjenju cijene odvoza smeća dočekao je, prenosi N1, opaskom kako mu se čini da je Bandić izgubio kompas u gospodarenju otpadom kad, i prije stupanja na snagu nove odluke o drastičnom poskupljenju naplate odvoza smeća, već govori o spuštanju cijene. No, nije Bandić izgubio kompas samo oko odvoza smeća, već je generalno dezorijentiran jer mu moć pomalo klizi kroz prste, a podrška sa svih strana kopni. Katastrofalni rezultati predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grbar Kitarović u Zagrebu, koju je i otvoreno podupirao, Bandiću su skresali krila jer su se otrovne strelice iz vladajuće stranke naglo okrenule prema njemu. Bandić je još samo sebi rješenje, svima ostalima je, reklo bi se- problem.

HDZ svakodnevno pere ruke od njega i ma koliko se formalno trudili dokazati lojalnost svome koalicijskom partneru ( Branko Bačić za N1 : “Znamo da se protiv Bandića vode sporovi, ali nekorektno je prekinuti suradnju” ) sve je više onih iz HDZ-a koji mu jasno i glasno okreću leđa. A bez potpore građana kojima je ogromnim nametima opasno zajahao na leđa, i bez potpore HDZ-a, Milan Bandić, ma koliko delao , naći će se, napokon, na brisanom prostoru. A za to još nije spreman…

Pokušavajući osvjetlati obraz pred licem zagrebačke javnosti, gradonačelnik, kodnog imena “365 “, odjednom je okrenuo ploču i stao govoriti o revidiranju odluke, koja još nije ni stupila na snagu ( primjenjivat će se tek od 1. veljače), o drastičnom poskupljenju usluga odvoza smeća, tako da bi od 1. travnja, dakle, samo dva mjeseca od poskupljenja, došlo do smanjenja cijena odvoza smeća u Zagrebu za 20-30 posto. A nema tomu ni mjesec dana, veli Petek za N1, da je Milan Bandić tvrdo branio svoju odluku o fiksnom dijelu cijene odvoza otpada u iznosu od 68,5 kuna. Očito je, smatra vijećnik , da Zagreb uopće nije spreman za novo gospodarenje otpadom jer nema evidenciju za svih 400 tisuća korisnika, a ni 110 tisuća spremnika za miješani komunalni otpad još nije čipirano. Zato smatra da će se od početka veljače moći primijeniti samo fiksni dio cijene, bez varijabilnog, jer gradska Čistoća neće moći dokazati u kojem se trenutku kojem korisniku prazni spremnik.

A uz igre s cijenama, Bandić se zaigrao i s novim netransparentim zapošljavanjem u Čistoći gdje su s početkom ove godine zaposlena čak tri koordinatora ( general Vlado Šindler, Branimir Vulić i Ante Glavan) s primamljivim plaćama od 17 tisuća kuna! Istodobno, primjećuje vijećnik opcije Naprijed Hrvatska- Progresivni savez, Renato Petek,  na poziciju novog šefa Fonda za zaštitu okoliša instaliran je Bandiću blizak Siniša Kukić, što daje naslutiti kako bi iz tog Fonda, koji raspolaže s 1,5 milijardi kuna, ubuduće moglo biti i više novca za Zagreb negoli dosad.

No, sve je to Bandiću poput uboda komarca u odnosu na brige koje mu sve više zadaje HDZ zaokretom politike prema njihovom odanom koalicijskom partneru koji, doduše, više ne uspijeva disciplinirati ni svoje dosad poslušne “žetončiće”, pa mu se sljedba kontinuirano osipa.

Počelo je s izjavom ministra gospodarstva Darka Horvata koji je nedavno javno kazao kako nije siguran da je Milan Bandić dobro rješenje za Zagreb. Pa su uslijedili predsjednički izbori u kojima je kandidatkinja HDZ-a, upravo u “Bandićevom Zagrebu” doživjela debakl, onda se osokolio i HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol dovesti u pitanje oportunost suradnje s Milanom Bandićem, a sve su žešće kritike na njegov račun i iz zagrebačkog HDZ-a. Uzgred, gotovo da nije bilo onog, pa i iz partnerskih redova ( HDZ-a ) koji je s odobravanjem, ili makar benevolencijom, komentirao sliku iz lože HNK u kojoj zajedno sjede glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić i “uskočki” optuženik Milan Bandić.

Sve u svemu, obruč se oko Bandića opasno steže, a kako je i vijećnik Renato Petek kazao, sve će biti jasnije kada se u petak u Saboru bude glasalo o povjerenju ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, a potom, kada 6. veljače na dnevnom redu Gradske skupštine Zagreba bude GUP Grada.

Doduše, HDZ je prisiljen taktizirati i s Bandićem i s HNS-om iz čije kvote je i ministrica Divjak, jer bez njihove potpore u parlamentu, Plenkovićevo šareno društvo nema većinu. Pa je za očekivati neki novi pragmatični dogovor. Sačekajmo rasplet…

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI