Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Kolindina tvornica incidenata : Savjetnici za proizvodnju skandala, saboteri ili naprosto, plitki, nesposobni HDZ-ovci

Kolindina tvornica incidenata :
Savjetnici za proizvodnju skandala, saboteri ili naprosto, plitki, nesposobni HDZ-ovci

Svako sučeljavanje dvaju predsjedničkih kandidata, Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića, završilo je incidentom. Oba puta, i nakon debate na RTL televiziji, i nakon one na HRT-u, incident je izazvan iz stožera aktualne predjednice. Što možemo očekivati nakon eventualnog trećeg duela koji bi se trebao večeras održati na Novoj TV? Da se kandidati pred kamerama uživo potuku? Ili da Vaso Brkić uleti u studio i nasrne na Milanovića braneći čast svoje stranačke kolegice?

Svakako, bit će novost ako treći susret velikih generacijskih rivala i nekadašnjih kolega iz MVPEI-a završi bez ikakvog skandala. Pa se po sebi nameće pitanje sabotiraju li to Kolindu Grabar Kitarović njezini vodeći ljudi iz izbornog stožera, ili se radi naprosto o tom prizemnom, primitivnom i plitkom profilu HDZ-ovaca ma gdje bili?

Sinoć je nakon debate na javnoj televiziji ( HRT-u ) koje je , unatoč iskrenjima među kandidatima, proteklo bez viška agresije i prevelikih neugodnosti, savjetnik Kolinde Grabar Kitarović Tomislav Madžar, ničim izazvan, počeo provokativno dobacivati Zoranu Milanoviću dok je novinarima davao izjavu o tijeku debate, prije odlaska s HRT-a. Milanović je komentirao činjenicu da je KGK sa samo 27 godina bila u Nadzornom odboru Kontinental prijevoza čiji je vlasnik bio Leon Sulić, kojega je kasnije predsjednica pomilovala. U tom trenutku je Madžar, koji je stajao sa strane i čekao svoju šeficu, počeo dobacivati:

-Ma sram vas može biti, zbog ovakvog ponašanja i takvog govora. Može vas sram biti!

Milanović se u čudu okrenuo i upitao tko je taj čovjek, je li to netko iz osiguranja.

-Ne, to je savjetnik predsjednice- odgovorio mu je ključni čovjek njegove kampanje, Nikola Jelić.

Madžar nije prestajao, bilo je očigledno da je sasvim izgubio živce.

-Evo, ima i dalje nestabilnih- komentirao je Milanović. No, Madžar se nije “gasio”.

-Zašto ste bili na minimalcu? Zašto niste prijavili plaću i punicu?- nastavljao je.

-To je vaše gospodarstvo- dobacivao je Madžar.

U tom trenutku Milanović, koji je već bio na odlasku s HRT-a, se vratio i obratio novinarima:

– Evo, to vam je HDZ. Tukli bi se u Saboru, a ne znaju se tuć. Psuju, ovako se razgovaraju s bivšim premijerom. Znači, ja čovjeka uopće ne znam, ne znam tko je – izjavio je Milanović. Dok je odlazio pratile su ga jetke Madžarove opaske i pozivanja da javnosti objasni odakle njegovoj obitelji posao zadnjih dvadeset godina.

Predsjednica je u hodniku HRT-a, čekajući da dade izjavu novinarima, cijeli incident bez riječi promatrala, no, novinarima je ustvrdila kako nije vidjela što se dogodilo.  Možda zbog energetskih napitaka koji su joj fokus držali samo na duelu, da ne odluta…

Komentirala je debatu opaskom kako svatko ima svoj stil, pa tako i Milanović, a taj stil i riječi koje je koristio ocijenila je neprimjerenim. Na inzistiranje novinara da nešto više kaže o ružnom incidentu koji je izazvao njezin savjetnik, reagirao je glasnogovornik stožera predsjednice, Zoltan Kabok koji je žurno izveo s HRT-a, kako ne bi rekla koju riječ viška.

Inače, prije napuštanja prostorija javne televizije, Grabar Kitarović je potvrdila da je bila u NO Kontinental prijevoza , ali , navodno svega nekoliko mjeseci, rekla je da nije znala tko je vlasnik niti da je Sulić vezan s tom tvrtkom, pa je to saznanje iznenadilo. To je bilo davno, rekla je, negdje 1994. i na to je sasvim zaboravila, nije ni znala da je bila u tom NO…(??? )

No, da baš sve i nije tako bezazleno kako je u svojoj relativizaciji pokušala prikazati KGK, pokazao je upravo incident koji je evidentno iznervirani savjetnik predsjednice izazvao. Post festum ispada, Madžar se ispričao.

Zanimljivo je da je i prvo sučeljavanje, održano na RTL-u, zasjenio incident iz predsjedničinog stožera. Tada je, nakon dvosatnog debatiranja, savjetnica Kolinde Grabar Kitarović, izvjesna Renata Margaretić Urlić, ušla u režiju i zatražila od voditelja da se zbog produženog trajanja i umora predsjednice, debata prekine. Kako je netko od analitičara komentirao ovaj potpuno iracionalan potez, to je bilo kao kad trener iz svog kuta u ring ubaci ručnik tražeći da se meč prekine i spasi živa glava njegovog boksača. Zašto je to Margaretić Urlić učinila, iako se njezina šefica sasvim dobro držala u debati, a tom gestom trenutno ju je pretvorila u slabu i nesposobnu da sučeljavanje dovede do kraja?

Iako se na trenutak, kada je voditeljica prenijela poruku, ne iznoseći identitet osobe, ni stožer iz kojeg je zahtjev za prekidom debate došao, KGK dvoumila, ipak je , kao i njezin suparnik, odlučila nastaviti debatu do kraja. Međutim, potez savjetnice Margaretić obilježio je ovu debatu i zasjenio sučeljavanje, a stožer KGK javno diskreditirao kao nekompetentan, pa u nekom smislu i suspektan.

A kad se i nakon sinoćnje debate dogodio incident kojemu je kumovao savjetnik aktualne predsjednice, malo tko nije pomislio kako je HDZ-ova kandidatkinja sabotirana iz vlastitih redova, pače od svojih najbližih suradnika u kampanji na koje bi se morala oslanjati s apsolutnim povjerenjem. Ukoliko nije riječ o tome da je opstruiraju, tada preostaje samo zaključiti kako Kolinda Grabar Kitarović doista ne zna izabrati društvo kojim se okružuje, jer je čak i u izborni stožer delegirala politički plitke, prizemne i naposljetku nepristojne i nekompetentne savjetnike koji su joj samo činili štetu. Bilo bi zlobno zaključiti da nije imala izbora…

Još samo da vidimo što će donijeti treće sučeljavanje i tko će ovog puta ispasti iz kolosijeka. A kako je krenulo, svi čekaju novi ispad, fokusirani na inkompetentni tim KGK. Što ne znači da, za promjenu, ne bi mogao iznenaditi i protivnički tabor. Najviše- nedolaskom na debatu.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI