Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
aktivisti / životinje i ljudi
Foto: Prijatelji životinja

Iživljavanje:
Nepoznati počinitelj petardom okrutno usmrtio psa Kiru

Foto: Prijatelji životinja

Nepoznati počinitelj iz okolice Osijeka nanio je smrtonosne ozljede psu Kiri, po svemu sudeći, umetnuvši mu u analni otvor petardu. Dogodilo se to na kraju prošle godine, Kiro se mučio danima i unatoč velikoj volji za životom i trudu veterinara podlegao je stravičnim ozljedama. Za okrutnim počiniteljem intenzivno tragaju policija i mještani.

Kirina četverodnevna agonija jedna je u nizu posljedica  upotrebe eksplozivnih sredstava tzv. F2 i F3 kategorije , što zbog smrtonosne buke što zbog iživljavanja nad živim bićem kao u ovom slučaju i u slučaju psa Mede kojemu je prije par godina petarda raznijela njušku.

Prijatelji životinja mole građane da prijavljuju  slučajeve mučenja, zlostavljanja  i zanemarivanja životinja i podsjećaju da slučaj usmrćivanja psa Kire podliježe Kaznenom zakonu i da počinitelju prijeti godinu dana zatvora te da je svaka informacija bitna.

-S obzirom na to da se petarde u Hrvatskoj upravo zbog zakonske dozvole i silne reklame prodaju u desecima tona nije čudo da pojedinci doslovno osmišljavaju na koji sve način će svojih stotinu petardi upotrijebiti pa im nažalost na pamet dolaze i nevjerojatno okrutne ideje. Za mnoge životinje koje su stradale od infarkta izazvanog petardama ili su prestravljene bukom poginule pod kotačima automobila nema zakonske zaštite – kažu Prijatelji životinja i tvrde da zaštita ljudi i životinja leži upravo u vraćanju zakonske zabrane korištenja petardi

Traže da petarde odnosno eksplozivna sredstva F2 i F3 kategorije budu zabranjena i od 27. prosinca do 1. siječnja kao što su opravdano zabranjena u ostatku godine odnosno, kako navode, da se zakonska odredba vrati u stanje prije očitog pogodovanja profitu uvoznika pirotehnike na štetu općeg dobra. Pitaju se i koliko je ljudskih i životinjskih žrtava potrebno da se na prvo mjesto stavi javni interes i izražavaju nadu da fotografije poput stravičnih ozljeda psa Kire, za koje smo procijenili da su previše uznemirujuće da bi bile objavljene, kao i fotografije izgubljenih dječjih prstiju i očiju, više nećemo gledati.

Prijatelji životinja vjeruju da će Ministarstvo unutarnjih poslova svoju izrečenu podršku pokazati što skorijim izmjenom Zakona o eksplozivnim tvarima i podsjećaju da se peticija za zabranu petardi još uvijek potpisuje na www.prijatelji-zivotinja.hr

Foto: Prijatelji životinja

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI