Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
eu / HRVATSKA / POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Hrvatski “bandićizam”: Optuženik Bandić i glavni državni odvjetnik Jelenić u istoj loži, legitimiraju Hrvatsku kao banana, a ne EU državu!

Hrvatski “bandićizam”:
Optuženik Bandić i glavni državni odvjetnik Jelenić u istoj loži, legitimiraju Hrvatsku kao banana, a ne EU državu!

Uoči službenog početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je održan svečani koncert za europske i hrvatske dužnosnike, da se pokaže europsko, kulturno lice zemlje domaćina. A da sve ne bi ostalo na standardnoj, gala glazbenoj večeri, potrudio se državni i(li) zagrebački  gradski protokol. Zahvaljujući njihovom smislu za grotesku, sinoć je za europsku elitu priređena “predstava u predstavi”. Sporedna predstava postala je glavna, i doslovce zasjenila koncertnu večer. Jer, što se može mjeriti s prizorom iz lože u kojoj zajedno sjede, jedan do drugoga, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, opterećen serijom otpužnica i glavni državni odvjetnik koji njegove možebitne krimene istražuje, Dražen Jelenić.

Živjelo neovisno hrvatsko pravosuđe, živjela politička i profesionalna pamet i distanciranost pravosudnih dužnosnika!

Europskoj Uniji pokazali smo u startu tko smo, što smo i kuda idemo, kakvi su naši demokratski standardi i naš odnos prema korupciji na visokoj razini. Da ne bi bilo iznenađenja u nastavku hrvatskog predsjedanja, i da nam tkogod od europske elite ne bi prigovorio kako smo ih u nečemu obmanjivali, mi smo se odmah, dočim su stigli, otvoreno, javno legitimirali!

Post festum skandala za koji ne znate što je više – bizarniji, nepristojniji, gluplji ili sramotniji, svi upiru prstom u protokol koji je bio zadužen odrediti tko, gdje i s kim sjedi na svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu. A protokol ( države ili grada Zagreba, nije posve jasno ) je, vrag bi ga znao zašto, smatrao da nitko nikomu bolje ne pristaje što Bandić Jeleniću!? Imaju puno toga zajedničkog, “poslovno” su vezani, pa u pauzama koncerta mogu i razmijeniti mišljenja, informacije, konzultirati se oko nekih spornih pitanja… Bezmalo, kao da su al pari po rangu?!

Bandić je, doduše, u statusu “uskočkog” optuženika, a ne osuđenika, i točno je da ne treba prejudicirati njegovu krivnju, ali ni ignorirati činjenicu da je njegova nedužnost optužnicama dovedena u pitanje. Glavni državni odvjetnik, prije svih, mora biti na distanci u odnosu na optuženike, pa makar se radilo i o gradonačelniku glavnog hrvatskog grada. Prema tome, ako je protokol nehotice, iz nepromišljenosti, pogriješio, ili eventualno nekomu smišljeno podvalio( ?! ), grešku je mogao ispraviti sam Jelenić. Bilo bi pristojno, i u duhu pozicije na kojoj je, da se ispričao i napustio ložu u kojoj mu je, po protokolu, društvo pravio optuženik Bandić. Nevjerojatno je da tu mogućnost nije iskoristio, a čini se da na nju nije ni pomislio.

To zapravo samo svjedoči da je Dražen Jelenić ovisan o vlasti, da je njezin pijun, a ne neovisni profesionalac, i sudeći po ovom skandaloznom događaju, potpuno nedorastao poslu koji obavlja. Jer, svakom državnom odvjetniku u civiliziranom, demokratskom svijetu  kojeg karakterizira vladavina prava, bilo bi potpuno neprikladno sjediti u istoj loži s optuženikom koji je pod istragom. Jeleniću očigledno nije, što ga diskvalificira kao neovisnog pravosudnog dužnosnika i njegov ukupan rad dovodi u pitanje. Tko takvom državnom odvjetniku može vjerovati?

SDP-ov Gordan Maras, komentirajući ovaj slučaj za N1, kaže:

-To je Hrvatska danas. Imamo državu u kojoj USKOK-ovi optuženici u procesima koji traju godinama – ako se sjećate, svi ti procesi krenuli su 2013. i 2014. godine, a danas je 2020. – raznim pravnim začkoljicama i pravosudnim vezama izbjegavaju da se riješe očiti slučajevi. Imamo Hrvatsku gdje takvi procesi traju desetljećima, ali samo za one koji su odabrani, pričamo o Sanaderima, Bandićima, Vidoševićima. Zaštićeni su od djela koje su radili dok su bili u poziciji ili jesu u poziciji moći. Obični građani ne dobivaju pravdu.
Ali ova situacija je apsurdna. Predlažem Andreju Plenkoviću da uokviri tu sliku i stavi na svoj radni stol, kao simbol Hrvatske koju on predstavlja, kao simbol apsurda do kojeg je doveo zemlju. Tužitelj i osumnjičenik sjede jedan do drugoga – to je sramotni dio našeg predsjedanja Europskom unijom. Apsolutno podržavam sve one koji će na to ukazivati, to se ne smije skrivati- izjavio je Maras.

No, to je i drska, cinična poruka Milana Bandića nekorumpiranim, poštenim građanima Hrvatske, kojima se ovim sramnim prizorom iscerio u lice, kao onaj koji može što hoće i to čini dokle god hoće, a da mu se ništa ne dogodi. Samo vi govorite, lajite, moja karavana prolazi dalje…, kao da je htio ovom gestom poručiti. Svjesno ili nesvjesno, time je Bandić legitimirao i svoju državu kao primitivnu, nedemokratsku zabit u kojoj ispod vanjske pozlate caruju nered i korupcija kao politički modus operandi. Hrvatska je u EU, ali osim EU dužnosnika koji su u Zagreb stigli, malo što je od moderne, civilizirane Europe doista stiglo u Hrvatsku.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI