Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
HRVATSKA / svemir
Hrvatska do Jupitera… i dalje: Predstavljanje Nacionalne svemirske strategije i Nacionalnog svemirskog programa

Hrvatska do Jupitera… i dalje:
Predstavljanje Nacionalne svemirske strategije i Nacionalnog svemirskog programa

Hrvatska se širi u svemir. S obzirom da je zapravo već u svemiru, krajnje je vrijeme da se i Hrvatska uključi aktivnije u istraživanje i ekploataciju kozmosa. Tako smatraju u Jadranskoj aero-svemirskoj asocijaciji (Adriatic Aerospace Association). Pozivaju na jedinstveni kozmički događaj: prezentaciju prijedloga Nacionalne svemirske strategije i Nacionalnog svemirskog programa koji su rezultat rada članova u suradnji s partnerima iz inozemstva, kažu. Prezentacija će se održati u srijedu, 29. siječnja 2020.g. s početkom u 17 sati na Institutu Ruđera Boškovića u velikoj dvorani III krila, Bijenička cesta 54, Zagreb.

-Opredjeljenje Republike Hrvatske u smjeru razvoja znanosti, tehnologije i gospodarske aktivnosti povezanih sa svemirom je neminovno. Kao preduvjet tog opredjeljenja je učlanjenje RH u Europsku svemirsku agenciju i kontakti s ostalim nacionalnim agencijama za svemir, ali prije svega opredjeljenje na državnoj razini kao strateški razvoj znanosti, tehnologije i gospodarstva u smjeru svemira. Prvi je korak donošenje dokumenta koji bi izražavao mjesto RH u međunarodnim svemirskim aktivnostima temeljem specifičnosti svojih ljudskih, znanstvenih i tehnoloških mogućnosti, geografskim okruženjem i članstvom u Europskoj zajednici država. Prijedlog tog dokumenta donijeli su članovi Adriatic Aerospace Association, u zajednici sa udrugom malih i srednjih tvrtki za svemir (SME4SPACE). U prezentaciji će biti prikazani bitni elementi Nacionalne svemirske strategije koja uključuje i Nacionalni svemirski program. Namjera je da se u široj javnoj diskusiji donese dokument za Republiku Hrvatsku – veli
Danko Kočiš iz Adriatic Aerospace Association.

Cjeloviti prijedlog Nacionalne svemirske strategije kojega su priredili prof. dr. sc. Slobodan Bosanac, prof. dr.-ing. Ognjan Božić, Neven Braut, Zoran Kahrić, gen. boj. zrak. Viktor Koprivnjak, Irena Kos, Mirta Medanić, Zdenko Uvalić i dr. sc. Hrvoje Zorc možete pronaći u dokumentu kojeg dijelimo ovdje: Nacionalna-svemirska-strategija.

-Hrvatsko gospodarstvo može i mora sudjelovati u razvoju novih tržišta zrakoplovstva i svemira. Cilj hrvatskog svemirskog programa je povećati konkurentnost hrvatskog
gospodarstva u globalnim tržištu svemira, a značajno potaknuti javno-privatno partnerstvo. U suradnji s privatnim sektorom, važno je razviti koncept javno-privatnog partnerstva za razvoj i očuvanje komercijalnog tržišta i dosljedno ga primjenjivati. – među ostalim stoji u Nacionalnoj svemirskoj strategiji.

Palac gore za vrijedne entuzijaste i vizionare, tvorce ovog prijedloga u kojem se očekuje i aktivniji angažman Vlade RH na ovom svemirskom području. Ipak, čini se kako su premijer i njegovi sateliti trenutačno puno više posvećeni zemaljskom programu ostanka na čelu HDZ-a, te na vlasti u državi, te su milijunima svjetlosnih godina udaljeni od promišljanja o Hrvatskoj kao aktivnom čimbeniku svemirskih programa.

Mora se dodati i kako su svojim političkim djelovanjem posljednjih godina dali su spontani doprinos istraživanju svemira: kozmolozi na primjeru nekih hrvatskih regija, npr. Like i Slavonije, iz koje su mnogi iselili te je gustoća stanovništva neznatno veća nego na Mjesecu ili Marsu, mogu doseći neke  bitne znanstvene  spoznaje o preživljavanju čovjeka u negostoljubivim životnim uvjetima.

Na koncu, ovaj program možda proširi horizonte i mogućnosti hrvatskih državljana, a koji onda neće morati seliti samo u Irsku, Njemačku i Švedsku, nego i na Mjesec, Mars, Pluton itd.

Hrvatska do Jupitera… i dalje.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI