Neovisni novinarski portal
28.9.2020.
izborište
Foto: pixabay.com, ilustracija

Gong:
Starije i bolesne osobe ne smiju biti tretirane kao građani drugog reda, mora im se omogućiti pravo glasa

Foto: pixabay.com, ilustracija

Da stariji građani i bolesne osobe ne smiju biti tretirani kao građani drugog reda i kako je nužno da se svima u praksi omogući pravo glasa koje je zajamčeno ustavno pravo, smatraju u Gongu i pozivaju Vladu da predloži zakonske izmjene kojima će biti uvedena obavezna biračka mjesta u svim bolnicama i domovima umirovljenika, te uredi obaveznu praksu glasanja od kuće za biračice i birače koji ne mogu samostalno pristupiti biračkom mjestu.

Nekoliko desetaka birača starije životne dobi, bolesnih, teško pokretnih i osoba s invaliditetom požalilo se Gongu kako u prvom krugu predsjedničkih izbora nisu mogli ostvariti svoje pravo glasa. Nisu među ostalima glasali oni koji su se na dan izbora zatekli na bolničkom liječenju jer glasanje u bolnicama zakon ne predviđa, a od posebnih biračkih mjesta navodi samo vojarne, brodove, zatvore odnosno kaznionice te ustanove socijalne skrbi. Organizirano glasanje imao je samo dio građana koji borave u domovima umirovljenika, dok je dijelu umirovljenika pravo glasa uskraćeno. Gongu se javilo i više desetaka obespravljenih, razočaranih koji nisu bili u mogućnosti na dan izbora samostalno doći do biračkih mjesta, a kojima su birački odbori bili dužni organizirati dolazak do njihovih domova.

Birački odbor samostalno ocjenjuje može li ili ne posjetiti birača na adresi

-Preporuka je DIP-a da se birački odbor treba kontaktirati na izborni dan prijepodne – do 12 sati kako bi zatražili dolazak kući, ili nadležno izborno povjerenstvo tri dana prije izbora. Ove upute objavljene su u uputama za rad biračkih odbora na web stranicama DIP-a, no građanke i građane nisu sustavno informirani o toj mogućnosti. Međutim, čak i kada birači unaprijed obavijeste izborno povjerenstvo o svojoj nemogućnosti dolaska do biračkog mjesta, taj isti zakon ih i dalje ne štiti! Naime, ako se pojave druge okolnosti zbog kojih bi uredno provođenje izbora na biračkom mjestu bilo dovedeno u pitanje, birački odbor samostalno ocjenjuje može li ili ne može posjetiti birača na adresi i omogućiti mu tajno glasanje – kažu u Gongu kao i da su im upućeni deseci poziva građana koji svjedoče da birački odbori nisu redovno mogli izaći na adresu.

Ako to tehnički uvjeti dopuštaju

Zbog svega navedenog u Gongu zaključuju da je ustavno pravo glasanja na izborima u Hrvatskoj i dalje nažalost pravo samo za one koji se mogu pobrinuti sami za sebe, a za marginalizirane i ranjive skupine ako to tehnički uvjeti dopuštaju. Primjećuju u Gongu da se sustavno  ne rješava  problem diskriminacije starijih biračica i birača te bolesnih osoba i pozivaju Vladu da hitno riješi taj problem diskriminacije birača koji nisu u mogućnosti pristupiti svojim biračkim mjestima, te podrobnije uredi glasanje na posebnim biračkim mjestima, uvodeći odredbe o oblicima izlaženja ususret biračima kao zakonske obaveze.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI