Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
KULTURA
Foto: Rijeka 2020

EPK 2020:
Stogom stijena označen početak žetve kulturnih događanja u godini riječkog domaćinstva Europske prijestolnice kulture

Foto: Rijeka 2020

Na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je privremena skulptura Stog sijena, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, akademika Ivana Kožarića. Do početka veljače simbolički će označavati početak žetve kulturnih događanja u godini riječkog domaćinstva Europske prijestolnice kulture. Postavljanje skulpture organizirao je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i podršku Komunalnog društva Čistoća, kao dio programa Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći. Prva je to u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u okviru projekta Izvrnuti džep, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.

Izmješteno iz svog prirodnog okoliša i vremena u kojem se inače skuplja, sijeno zbijeno oko središnjeg štapa pojavljuje se kao začuđujući totem javnog prostora, kao nagovještaj ruralnog uz glavni simbol urbanosti – riječko Korzo. Izmještanjem sijena iz njegovog prirodnog okruženja u urbano u koje uvjetno rečeno ne pripada EPK Rijeka 2020. želi izazvati zanimanje građana, a što se značenja tiče, kažu, skulptura je podložna interpretaciji svakog promatrača ponaosob.

Foto: Rijeka 2020

-Ako govorimo o nekom značenju u njegovom najširem smislu, valja uzeti u obzir kako su Kožariću u njegovim radovima uvijek bili važni koncepti mjesta i vremena, a trenutak u kojem se on postavlja u Rijeci, neposredno prije samog otvorenja Europske prijestolnice kulture simbolički predstavlja početak žetve bogatih kulturnih događanja koje nas očekuju tijekom ove 2020. godine – govori Kora Girin, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, o skulpturi čija je da uloga da zaintrigira i koja iako  nekontroverzna i bez političkih konotaciju, izaziva interes i reakcije građana kojima je prepušteno da sami protumače njezino značenje. U EPK kažu da u karnevalskom periodu, nakon Adventa, usred zime, Kožarić u javni prostor uvodi teksturu stoga i miris sijena, propadljivost i prolaznost, potvrđujući svoj nepogrešivi osjećaj za prostor i razigravanje gradskih točaka i simbola.

Foto: Rijeka 2020

Iako je Kožarić u osnovi kipar, njegova praksa uključuje javne spomenike, ready-madeove, elemente performansa, instalacije, konceptualne proklamacije, tekstualne radove, crteže i slike. Sve ih povezuje smisao za humor koji se kreće od suptilne ironije i apsurda do ismijavanja i karnevalizma. Minimalistički, sažeto i koncizno, sa skromnim materijalom i jednostavnom formom umjetnik prenosi maksimalne vizualne i višeslojne umjetničke poruke.

Rijeka, recimo na kraju i to, nije prvi grad koji je ugostio Kožarićev Stog sijena.

-Ova je skulptura prvi put postavljena u Dubrovniku 1996. godine ispred Kneževog dvora, zatim ponovno u istom gradu 2001., te 2005. godine u umjetničkom paviljonu u Zagrebu i budući da je riječ o neobičnom materijalu postavljenom u urbane prostore, svaki je puta izazvala reakcije građana – objasnila je pranećakinja akademika Kožarića, Barbara Kožarić Pajić i prenijela  da je akademik Kožarić, koji zbog poodmakle životne dobi (99 godina) nije mogao svjedočiti postavljanju riječke skulpture, zadovoljan je što je ona postavljena u Rijeci.

Na Stog sijena, umjetničku intervenciju u javnom prostoru koja u središtu Rijeke ostaje do 3. veljače, očekuju se reakcije prolaznika koji i inače čine integralni dio Kožarićevih radova.

Foto: Rijeka 2020

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI