Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Državni inspektorat usvojio žalbeni zahtjev Ljiljane Zmijanović: Ravnateljici NP Krka, Nelli Slavici, opet se zaljuljala fotelja…

Državni inspektorat usvojio žalbeni zahtjev Ljiljane Zmijanović:
Ravnateljici NP Krka, Nelli Slavici, opet se zaljuljala fotelja…

Trakavica oko zakonitosti izbora ravnateljice Nacionalnog parka Krka se nastavlja. Državni inspektorat obavio je nadzor u povodu prijave Ljiljane Zmijanović o (ne)ostvarivanju prava prednosti pri zapošljavanju temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja, i usvojio njezin žalbeni zahtjev. Inspektorat smatra da je doista povrijeđeno pravo Zmijanovićeve na prednost pri zapošljavanju kao hrvatske braniteljice, imenovanjem Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka, za što se i Zmijanović bila kandidirala. Postane li njihovo rješenje pravomoćno, to će, smatraju u Inspektoratu, predstavljati opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljen između ustanove NP Krka i Nelle Slavice.

Nella Slavica imenovana je za ravnateljicu NP Krka odlukom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, prvi put u veljači 2019. Na tu se odluku žalila Upravnom sudu u Splitu dr. znanosti Ljiljana Zmijanović, pozivajući se na pravo prednosti kod zapošljavanja s obzirom da je, uz sve stručne reference koje ima, i hrvatska braniteljica iz domovinskog rata. Odluka je poništena i postupak vraćen na početak. U ponovljenom postupku, međutim, ministar Ćorić je ostao kod svog ranijeg izbora i potvrdio Nellu Slavicu za ravnateljicu te je JU NP Krka s njom sklopio ugovor o radu 29. srpnja prošle godine.

No, Ljiljana Zmijanović nije bacila koplje u trnje, nego je svoju bitku nastavila. Radi ovog slučaja je bio sazvan i saborski Odbor za ratne veterane koji je dao punu podršku Ljiljani Zmijanović. Konačno, temeljem njezine prijave, i Državni inspektorat je proveo nadzor u tom predmetu i ocijenio da su njezina prava u izboru ravnateljice NP Krka bila povrijeđena. Slučaj je opet na početku, vodi se inspekcijski i postupak pred Upravnim sudom u Splitu, gdje je ročište, u tom predmetu, zakazano za 14. veljače.

I na rješenje Državnog inspektorata postoji pravo žalbe.

Hoće li se doista dogoditi veliki obrat u ovom slučaju i derogirati odluka ministra Ćorića o imenovanju Nelle Slavice za ravnateljicu jednog od najposjećenijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj?

Znanstvenica Ljiljana Zmijanović se kandidirala također za mjesto ravnateljice NP Krka, u kojem je radila 12 godina, a kako je, uz sve stručne reference koje ima, i braniteljica, smatrala je da je izborom Nelle Slavice za ravnateljicu ustanove, povrijeđeno njezino pravo prvenstva kod zapošljavanja. Stoga je pokrenula sve pravne mehanizme za zaštitu svojih prava i osporavanje zakonitosti izbora.  Najnovije rješenje Inspektorata smatra velikom satisfakcijom ali i znakom koji budi nadu u uređenu pravnu državu, jer pokazuje da dio institucija radi svoj posao. A da ministar Ćorić ne poštuje zakon, to je već znano, kaže Zmijanović, poručujući da od svoje bitke neće odustati.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI