Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
izborište
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Drugi krug predsjedničkih izbora:
Otvorena birališta, u Mostaru stotine birača čekalo u redu prije 7 sati

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Od jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta za drugi krug predsjedničkih izbora u kojem 3.860.000 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu, gotovo 5.400 više nego u prvom izbornom krugu, ima pravo glasa. Mogu ga iskoristiti na ukupno 6.533 biračka mjesta, od kojih u Hrvatskoj 6.409 odnosno u još 47 država u kojima su otvorena 124 biračka mjesta, od čega ih je 44 u Bosni i Hercegovini i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Najveću želju da izađu na izbore pokazali su za sada u Mostaru gdje su stotine građana jutros u mraku čekali da u sedam sati budu otvorena biračka mjesta i čekali u redu kako bi dali svoj glas za budućeg predsjednika ili predsjednicu susjedne države.

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Mostarsku izbornu situaciju i motivaciju tamošnjih građana da se rano jutros masovno okupe na biralištima komentirao  je na svom Facebook profilu povjesničar, književnik i kolumnist Dragan Markovina, Mostarac sa splitskom adresom.

U mom rodnom gradu, sad se već 12 godina nisu održali lokalni izbori, tako da se posljednjih 8 godina u režiji HDZ-a i SDA-a donosi tzv. tehnički proračun u kojem dijele javne novce kako žele. Uvijek na rubu komunalnog kolapsa, s deponijem koji očito truje građane, gradske službe funkcioniraju tek toliko da baš sve ne eksplodira. Hrpa je smeća na sve strane, godinama se nekadašnje škole otimaju i na tim zemljištima se grade drugi, uglavnom privatni objekti, pa čak i nova zgrada HDZ-a ili Gradska vijećnica. Sustavno se radi na devastaciji, ne samo memorije, nego i arhitektonskog nasljeđa. Ove godine proglašena je i definitivna smrt Aluminija, čime je skoro tisuću obitelji ostalo bez prihoda. I ništa od navedenog te ljude ne može pokrenuti na masovniju akciju. Ali kad treba glasati na izborima koji apsolutno ništa u njihovim životima, ali niti u političkim odnosima u BiH neće promijeniti, evo ih motiviranih i masovno okupljenih na biralištima. Žao mi je i Mostara i tih ljudi. Stvarno jeste. – napisao je Markovina.

U Mostaru i na drugim biračkim mjestima drugi krug sedmih po redu predsjedničkih izbora prati rekordnih 24.333 promatrača, od čega najviše HDZ-ovih, a statistike pokazuju da će svako biračko mjesto u Hrvatskoj u prosjeku promatrati 3,7 promatrača dok će svako biračko mjesto u inozemstvu nadgledati 1,7 promatrača.

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI