Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
(NE)RED / HRVATSKA / POLITIKA
Dr. Boro Nogalo u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2: Nije bitno hoću li se ja vratiti, bitno je da projekt ide dalje i da se izbjegne gradski ured za javnu nabavu, jer “znate kako to kod njih ide”…

Dr. Boro Nogalo u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2:
Nije bitno hoću li se ja vratiti, bitno je da projekt ide dalje i da se izbjegne gradski ured za javnu nabavu, jer “znate kako to kod njih ide”…

Bivši ravnatelj zagrebačke bolnice Srebrnjak, dr.Boro Nogalo, gostovao je danas kod Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Dobar uvod u razgovor bilo je najnovije očitovanje inspekcije, objavljeno u subotu na RTL-u, u kojem se opovrgava da je u bolnici bilo nadriliječništva, za što je iz zagrebačke gradske uprave i od predsjednice Upravnog vijeća bolnice, Ane Stavljenić Rukavina, uz ostalo, bio optužen. Nogalo nije iznenađen, za njega je ionako postupak smjene s dužnosti ravnatelja, koju je obnašao 23 godine, nečasan čin i puki politički teatar.

– Cijela je ova priča apsurdna, to je teatar apsurda. Jedina mjerodavna inspekcija jest inspekcija Ministarstva zdravstva i inspekcija HZZO-a. Ako takva inspekcija kaže da je sve u redu po pitanju zapošljavanja, po pitanju novih djelatnosti i nadriliječništva, zašto takav, mjerodavan dokument, koji je gotov prije desetak dana, ne izlazi u javnost? Treba se pitati – rekao je Nogalo,  prenosi HRT– kome odgovara da se ovakva mala, uspješna bolnica Srebrnjak degradira i devastira.

Nezakonito, traljavo, amatersko podmetanje Srebrnjaku

Nakon 23 godine nečasno je smijenjen, dodao je, što implicira da se u bolnici bavio nekim kriminalnim radnjama, a to ne može dopustiti. I zbog toga je digao glas, a ne da bi se vratio na poziciju s koje je manipulativno eliminiran.

Ispričao je kako je za ravnatelja postavljen 1997. kada Milan Bandić još nije bio zagrebački gradonačelnik, a kod svakog reizbora bio je jedini prijavljeni kandidat za to mjesto. Bandić tada nije imao ništa protiv, mada od njega nikad nije imao neke posebne potpore i pomoći. Svatko je išao svojim putem. Sve dok Nogalo nije potpisao ugovor težak 60 milijuna eura za izgradnju Translacijskog centra na Srebrnjaku europskim novcem, i dok bolnica nije postala vlasnik Brestovca, odnosno atraktivnog zemljišta na kojem se taj objekt nalazi, i lavina se zakotrljala. Ono što se događa, kazao je, totalno je suludo!

– Mi s ovim projektom dobivamo 15 tisuća kvadrata, dobivamo bolnicu četiri puta veću nego je to Srebrnjak. Ovom bolnicom rješavamo sve probleme u gradu Zagrebu, što se tiče pedijatrije- ustvrdio je dr. Nogalo na HRT-u. A ono što bi u perspektivi trebala biti bolnica Srebrnjak to je bolnica za pluća, srce, imunologiju, uho-grlo-nos, i “ako smo već sada centar izvrsnosti, nema razloga da se te djelatnosti rade u nekoj drugoj bolnici”.

Požalio se na nedostatak komunikacije, napose s resornim ministrom, te ocijenio da je sve što se radi bolnici Srebrnjak zapravo protuzakonito, traljavo i amaterski odrađeno.

Potpora Plenkovića 

Potvrdio je da ima namjeru apelirati na državni vrh kako bi se problem Srebrnjaka riješio te kazao kako je imao nekoliko kontakata s premijerom Plenkovićem koji im je pomogao i koji podupire i nadgleda njihov projekt, za koji se kaže bori da se realizira za dvije do tri godine, neovisno hoće li on biti ravnatelj. Ali, projekt mora ići! A ako ne bude išao, rekao je, bit će krivi Upravno vijeće ili nova uprava bolnice. Projekt je na dobrobit djece i zato mora ići, kazao je, te posebno naglasio pomoć bivše ministrice Gabrijele Žalac i aktualne ministrice Blaženke Divjak.

U kraćem intervjuu HRT-ove novinarke Maje Sever s predsjednicom Upravnog vijeća Srebrnjaka Anom Stavljenić Rukavina, koji je emitiran tijekom emisije, čulo se niz optužbi na račun dr. Nogala i njegovih loših poslovnih rezultata, te o odbijenici Ministarstva zdravstva da financira 22 specijalizacije Srebrnjaku, namijenjene za budući Centar za translacijsku medicinu, zapošljavanju specijalista školske medicine umjesto traženog specijaliste pedijatra itd.. No, bivši ravnatelj odgovara kako je Upravno vijeće bilo o svemu obaviješteno, a Stavljenić Rukavina i osobno je izvješća i odluke potpisala.

– Kada ovo sluša, čovjeku ne preostaje ništa drugo nego da se nasmije…Profesorica je prespavala očito 2014. ili 2015. kad smo otvorili prvu jednodnevnu kirurgiju u Hrvatskoj. Zato da djeca ne leže u bolnicama, da ne čekaju otorinološke zahvate jako dugo. Zato da djecu spasimo, liste čekanja u Vinogradskoj i Rebru su bile i godinu i pol do dvije godine dana. U to vrijeme djeca oštete sluh zbog upala, mi smo shvatili da se želimo baviti gornjim i donjim dišnim putevima. Profesorica je prespavala, bila je s nama i gradonačelnikom Bandićem na otvorenju kirurške sale. Ona je prespavala i činjenicu da nam je ona dovela dobrog “otorinca”. Ovaj zadnji dokument, nalaz prave inspekcije Ministarstva pokazuje da sve to nije istina. Kako ću ja vama i narodu sada objasniti da je sve to što profesorica govori, laž, čista laž. Naročito je laž da ona o tome ništa nije znala. Otorina na Srebrnjaku se radi 20 godina, fakturiramo HZZO-u. Reći u 2020. da ona nije znala da se to događa, da se to rješava, to je u najmanju ruku ponižavajuće- rekao je Nogalo.

Stavljenić Rukavina je osoba kojoj vjerojatno fali novca…

A kad je riječ o minusima u poslovanju od 15 do čak 17 milijuna kuna, kako navodi Stavljenić Rukavina, dr. Nogalo ističe da je bolnica puno radila i zato je napravila minus. – Ali zašto Stavljenić Rukavina ne kaže da mi potražujemo sedam – osam milijuna kuna više od onoga što dugujemo? Ona to gleda ovako: dužan si 10 milijuna, a to što potražuješ 17 milijuna od HZZO-a nije bitno!
Na opaske kako Bandić tvrdi da mu se Nogalo ulagivao i govorio mu kako poštuje samo njega i prvog hrvatskog predsjendiak Franju Tuđmana, bivši ravnatelj veli kako se privatno, u šali i zezanju može reći što hoće, ali se iz toga ne mogu izvoditi ozbiljni zaključci, a konačno, s Bandićem, tvrdi, nije ni komunicirao, osim jednog petominutnog razgovora.

Upitan na čiji je eventualni financijski interes nagazio kad ga se na ovaj način onemogućava u provedbi projekta, dr. Nogalo je potvrdio kako određeni financijski interesi svakako postoje, radi čega se snižavaju kriteriji za javnu nabavu.

– Očito imaju smjerove u kojima bi ta ponuda trebala ići, vezano uz gradnju, opremu, dobavljače. Mi nismo željeli dobiti novac od EU-a “za Mercedesa, a da nam se isporuči Fićo”. Gradnja je morala biti vrhunska, “smart gradnja”…Profesorica Stavljenić Rukavina ima tvrtku, ima obrt Diagnosis d.o.o. koja se bavi konzultantskim uslugama. Ona je zamjenica gradonačelnika, ona je zamjenica u stranci, ona je prorektorica, sudjeluje u 15 upravnih vijeća ( a ima 81 godinu!!! op.a.). Ona je osoba kojoj vjerojatno fali novca. Ona je pokrenula tu priču, a ja sam joj dao do znanja da ne dolazi u obzir da snižavamo kriterije oko tvrtke koja će voditi projekt, da ne želim smanjiti standard oko gradnje…Profesorica je dok smo još oko Brestovca razgovarali, rekla da nema šanse da mi odlučujemo što će biti s Brestovcem, pa ni ja kao ravnatelj bolnice, koja je vlasnik toga. Htjeli smo napraviti nešto dobro za djecu, za narod. Aplicirali smo za projekt rehabilitacijskog centra. Ali, sve je to stalo jer nemamo podršku iz Grada- konstatirao je.

Megalomanski projekt?

Na prigovor kako je njegov projekt megalomanski, kako predviđa čak šest sala za kardiokirurgiju, iako za to nema nikakve potrebe, Nogalo ističe da je to spin, da su od recenzenata i Svjetske banke dobili “zeleno svjetlo” i  da im je odobreno 60 milijuna eura koji čekaju da ih povuku, a projekt bi trebao biti regionalni, a ne samo za Hrvatsku, kao što to rade i druge zemlje. Primjerice Austrija koja sa 8 milijuna stanovnika ima ček četiri takva centra u koja dolaze ljudi s Balkana. Zašto to ne bi mogao biti Srebrnjak?

Projekt, kaže Nogalo, Grad košta nula kuna, transparentan je, delikatan, ima tako malo prostora za “kemijanje” i jasno postavljene standarde. Naravno, to je onda projekt u kojem nitko ne vidi svoj, osobni interes . Blato se, veli, nastoji graditi kreditom RH i Grada Zagreba, to je investicija od 150 milijuna eura. I sad, želite li bolnicu za nula kuna ili Blato za 150 milijuna eura novca naših poreznih obveznika? Stvar je u tome da oni žele preuzeti naš projekt, pa nanizati izvantroškovničke troškove. Vidite što se događa sa žičarom?Projekt je procijenjen na 300, a sada je 600 milijuna ili ne znam koliko. Čija je to procjena, koji su stručnjaci radili taj projekt koji sad nadopunjuju? Njima smeta definiranost našeg projekta jer nema prostora za manipulaciju- odlučno će dr. Nogalo.

Komentirao je kratko i probleme generalno u sustavu zdravstva, te ocijenio kako se javni sustav urušava jer nikome nije u interesu da se sredi, ni liječnicima ni politici.

Ako bolnice dobro rade i imaju pacijenata, ne treba ih zatvarati, pa i kad ih je dvije, tri, pet, u jednoj županiji. Ali, u ovom društvu se novac strogo politički kanalizira, kao što se i ravnatelji i voditelji odjela politički instaliraju na te pozicije, i tu je problem.
Nije važno, izjavio je na kraju, hoće li se on vratiti na mjesto ravnatelja, bitno je da se sačuva tim i zajedništvo koje su imali, da njihov projekt ide dalje, a vjeruje i da hoće jer je iza njega stao i premijer Andrej Plenković. Važno je da se izbjegne gradski ured za javnu nabavu, znakovito će na kraju HRT-ove emisije Nu2 smijenjeni ravnatelj bolnice Srebrnjak, jer “znate kako to ide kod njih”.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI