Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
eu / UMJETNOSTI
Foto: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj

Delirium Interruptum:
Sprema se opći delirij povodom povijesnog trenutka kada Hrvatska postaje najsjajnija zvijezda na europskom nebu

Foto: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj

Dok policija moli građane za razumijevanje zbog prometnih gužvi i zastoja što ih izazivaju štićene kolone, službe zavaruju šahtove, a premijer sputava nervozu i odagnava tremu pred službeni početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Zagrebu se sprema opći delirij koji će uslijediti povodom tog povijesnog trenutka kada Hrvatska postaje najsjajnija zvijezda na europskom nebu.

Došao je i taj veliki dan. Na svečanost službenog početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije dolazi cijela ekipa Europske komisije na čelu sa šeficom Ursulom von der Leyen, a u Zagreb po prvi put stiže i predsjednik Europskog vijeća koji se zove Charles Michel. Nakon protokolarnih susreta, rukovanja, osmijeha i tapšanja visokih briselskih birokrata sa premijerom i ovdašnjim tzv. dužnosnicima, a prije večere s odlazećom predsjednicom, svi oni zauzet će pozicije u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje bi prema zakazanom rasporedu u 19 sati trebao započeti svečani koncert kojim će se obilježiti službeni početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Foto: Grad Zagreb

Na svečani koncert smiju, dakako, ući samo predstavnici Europske komisije i drugi visoki uzvanici i glavešine s pozivnicama, a svi ostali građani koji se žarko žele pridružiti općem deliriju koji će nedvojbeno uslijediti povodom povijesnog predsjedanja mogu već u 18 sati doći ispred zgrade HNK gdje se planira koncert druge vrste, participativna a capella intervencija nazvana Delirium Interruptum.

Vokalnu akciju u javnom prostoru zamišljenu da iznese opće stanje svijesti upitnog identiteta, emocionalne uznemirenosti, dezorijentacije i apsolutne ekstaze izvodi izvedbeni umjetnik Marko Marković u okviru Dominovog programa ‘Budućnost političkog performansa’ koji se održava u sklopu projekta ‘Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, posvećenog predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.

Foto: Tajči Čekada

-Ovdje će se vaš glas čuti! Pridružite se opijenoj masi i oslobodite svoje glasove – glasove požude, omamljene uzdahe, krikove, zvukove jecanja, zapomaganja, lizanja, deranja, vrištanja, uz intimne neartikulirane pokrete, trzaje, padanja, valjanja i skakanja. Mi njima pripadamo, a oni su nama privrženi. Ili oni pripadaju nama, a mi smo njima privrženi. Ili mi njima pripadamo i mi smo njima privrženi. U tim prividnim odnosima društvene stvarnosti obitavamo i balansiramo. Delirium interruptum je metoda zaštite zdravog razuma od neželjenih posljedica tog odnosa – poručuje izvedbeni umjetnik Marko Marković koji u svom radu pozicionira pitanje kolektivnog i individualnog ponašanja, djelovanja i pozicioniranja unutar društvenog sistema.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI