Neovisni novinarski portal
12.7.2020.
priroda i društvo / UMJETNOSTI
(foto Montažstroj)

Prvih 30 godina Montažstroja:
Trodijelni performans o raspadanju sustava javnog zdravstva na primjeru Sveučilišne bolnice u Blatu

(foto Montažstroj)

Umjetnički kolektiv Montažstroj u dvorani Gorgona, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti predstavlja dokumentarni performans “ZONA”, autorski projekt Boruta Šeparovića. Performans, osmišljen kao dio cjelogodišnjeg rezidensa u MSU u Zagrebu, snima se za potrebe dokumentarnog filma. Izvedbom ovog performansa Montažstroj obilježava 30 godina djelovanja. Njegov početak vezan je upravo za MSU u Zagrebu, kada je 22. prosinca 1989. godine ispred tadašnje Galerije suvremene umjetnosti, izvedena umjetnička akcija “Kopačka u galeriji“.  Više informacija u nastavku:

Na 30. obljetnicu vraćamo se u MSU i trodjelnim performansom “ZONA” propitujemo raspadanje sustava javnog zdravstva na primjeru Sveučilišne bolnice u Blatu. Preko 400.000 zaposlenih građana Zagreba više od 10 godina plaćalo je samodoprinos za bolnicu koja nikad nije dovršena i ne služi svojoj zdravstvenoj namjeni. Umjesto pružanja zdravstvene sigurnosti, propada na kraju grada baš kao što je propao društveni i ekonomski sustav koji ju je gradio.

Glasine oko ovog objekta koji je trebao dovršetkom gradnje postati središnjim zdravstvenim objektom Hrvatske, počele su valjda još samim pripremnim radovima i izradom dokumentacije prije 40 godina. S vremenom, jednako kao što je vegetacija bujala oko ove zgrade bez uporabne dozvole obavijajući njezine čelične konstrukcije, o njoj su počele u gradu kolati različite urbane legende i priče.

Važnost priče o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici izvire upravo iz činjenice da ona jest zrcalo našeg društva i svih procesa kroz koje je ono prošlo posljednjih 30 godina.

“ZONA” je trodijelni performans koji će se održati u srijedu 18. prosinca (ZONA_A), četvrtak 19. prosinca (ZONA_B) i petak 20. prosinca (ZONA_C) u 20 sati. Svaka od izvedbi je zasebna cjelina.
U nedjelju, 22. prosinca (ZONA A+B+C), na sam 30. rođendan Montažstroja bit će izveden završni performans koji objedinjuje sve tri prethodne izvedbe.

Nedjeljna izvedba počinje u 18 sati, a tijekom ove izvedbe posjetitelji mogu ulaziti i izlaziti po volji.

Performans izvode glumice Biserka Ipša-Kunčević i Slavica Knežević-Torjanac, te glumci Pjer (Branko) Meničanin, Vinko Kraljević i Alan Katić uz nastup Pjevačkog zbora Sv. Ana.

Ulaz na sve izvedbe je besplatan!

Tijekom performansa odvija se javno snimanje, pa je za ulazak u dvoranu potrebno potpisati privolu o sudjelovanju u snimanju dokumentranog filma.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI