Neovisni novinarski portal
8.8.2020.
POLITIKA
Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga Resnik: ‘Skupština podržala Bandićev plan pljačke građana i građanki Zagreba!’

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga Resnik:
‘Skupština podržala Bandićev plan pljačke građana i građanki Zagreba!’

Uz to, ovime se potpuno destimulira savjesno ponašanje građana koji recikliraju otpad i tako smanjuju količinu kućnog smeća. Tako je moguće da onaj koji baci vrećicu s 1 kilogramom smeća jednako plaća odvoz smeća kao i onaj koji mjesečno  'proizvede' pet stotina kilograma smeća.

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik šalju priopćenje javnosti netom nakon što je zagrebačka Skupština usvojila prijedlog izmjena Odluke o prikupljanju i naplati otpada, a koja zapravo donosi drastično poskupljenje računa za odvoženje smeća Zagrepčanima. Uz to, ovime se potpuno destimulira savjesno ponašanje građana koji recikliraju otpad i tako smanjuju količinu kućnog smeća. Tako je moguće da onaj koji baci vrećicu s 1 kilogramom smeća jednako plaća odvoz smeća kao i onaj koji mjesečno  ‘proizvede’ pet stotina kilograma smeća. Njihovo priopćenje je u nastavku:

Većina zastupnika i zastupnica zagrebačke Gradske skupštine je danas, ne uvažavajući interes građana i građanki Zagreba, usvojila prijedlog gradonačelnika Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada koji donosi drastično poskupljenje računa. Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) oštro osuđuju ovu odluku koja nameće neprihvatljiv harač na džepove građana i građanki, protivno zakonskim propisima.

Brojni građani i građanke odazvali su se na dva prosvjeda organizirana od strane udruga u proteklih tjedan dana te izrazili svoje protivljenje u sklopu javne rasprave. Na to su gradonačelnik Bandić i većina u Skupštini samo okrenuli leđa, ignorirajući argumentirane primjedbe.  Udruge najavljuju da će iskoristiti sve pravne mehanizme da zaustave realizaciju ovih štetnih i nepravednih izmjena. Izmjene su suprotne temeljnom zakonskom načelu “plati koliko baciš”, koje propisuje naplatu komunalnog otpada prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada. U slučaju Zagreba, naplata skupog paušala od 70 kuna, neovisno o tome koliko tko otpada proizvede,  neprihvatljiv je udar na džepove građana i građanki. Čak 24 grada i općine podnijela su ustavnu tužbu zbog Uredbe o otpadu koju gradonačelnik Bandić koristi kao izgovor za ovo drastično poskupljenje. Udruge će također pokrenuti tužbe i osporavati ove izmjene.

Otpor javnosti neće prestati sve dok se građanima i građankama ne osigura kvalitetan  i pravedan sustav gospodarenja otpadom, poručuju udruge. Pozivaju Grad Zagreb da povuče ove izmjene i Odluku izmijeni na način da potakne kontrolirano odvojeno prikupljanje otpada i pravednu naplatu prema stvarnim količinama miješanog otpada.

S jednog od prosvjeda….

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI