Neovisni novinarski portal
15.7.2020.
POLITIKA / PRIOPĆENJE
Transparency International Hrvatska i Sinčićeva tribina u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije: Samo 4 posto građana spremno je prijaviti korupciju

Transparency International Hrvatska i Sinčićeva tribina u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije:
Samo 4 posto građana spremno je prijaviti korupciju

Borba protiv korupcije najvažniji je prioritet kako bi nakon trideset godina od samostalnosti dočekali pošteno i pravedno društvo jednakih prilika za svakog građanina- kaže se u priopćenju koje je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. prosinca, objavio Transparency International Hrvatska ( TIH ). Jedino što funkcionira u Hrvatskoj je korupcija, konstatira TIH, sve ostalo je u krizi. Između 180 zemalja, Hrvatska je na ljestvici korupcije trenutno 60-ta.

-Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske. Korupcija nije niti lijeva niti desna, a borba protiv nje mora biti točka koja će ujediniti svakog građanina Hrvatske da već jednom pokaže da mu je dosta dvostrukih kriterija, nejednakih šansi, praznih obećanja i čekanja trenutka kada će se pomaci vidjeti u svakodnevnom životu.

U svim proteklim razdobljima do danas- ističe se u priopćenju TIH-a-  svjedočili smo da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrjeđivanje svih potencijala hrvatskog društva.
Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga.

Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti-  poručila je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Sinčićeva tribina “Korupcija i porijeklo imovine”

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, danas je održana i tribina u organizaciji eurozastupnika i čelnika Živog zida, Ivana Vilibora Sinčića pod egidom “Korupcija i porijeklo imovine”, na kojoj su, uz Sinčića, sudjelovali i ustavni stručnjak, prof.dr.sc. Mato Palić, glavni urednika “Nacionala” Berislav Jelinić, doc.dr.sc. Dominik Vuletić i zviždačica Emilija Kaloper Cesar.

Sinčić se osvrnuo na činjenicu da su ” u Hrvatskoj imovinske kartice predmet sprdnje, a ne dokument koji bi trebao predstavljati stvarno stanje imovine dužnosnika, a u Europskom parlamentu su kriteriji još niži, tamo čak niti imovinska kartica nije potrebna”.

Palić je ocijenio da je korupcija problem na svjetskoj razini, a u Hrvatskoj je prvi val korupcije krenuo 90-ih s kriminalnom pretvorbom i privatizacijom, a konzekventno tome i rasprodajom državne imovine. Kazao je i kako je “jedini instrument koji porezna uprava ima da u slučaju kad se utvrdi nezakonito stečena imovina, ona uzima iznos od 54 posto, dok vam ostalih 46 posto ostaje i nitko vas za to više nikada neće pitati, i to nije ništa drugo nego pranje novca sa pečatom i dozvolom porezne uprave. Zakon o ispitivanju porijekla imovine ima ustavni temelj, a ukoliko je potrebno to se pitanje može artikulirati i kroz građansku referendumsku inicijativu”, konstatirao je Palić.

Oduzimanje nezakonito stečene imovine

Berislav Jelinić, glavni urednik “Nacionala” sretan je što ima priliku raditi posao koji mu omogućava da javno govori o korupciji i raskrinkava one koji žive od kriminala. Pritom je uloga istraživačkih novinara, kako je rekao, ne da procesuiraju i osude, već da osvijetle potencijalne koruptivne radnje i njihove aktere. Odolijeva pritiscima, i ne dozvoljava, kaže, da mu oglasni prostori diktiraju uredničku politiku, a razvoj Nacionala su, kazat će, pratile i ljudske žrtve.

Najnerazvijenija društva su istodobno i najkorumpiranija, ustvrdio je Dominik Vuletić, a Hrvatska, prema međunarodnim pokazateljima korupcije, stagnira.

-Prema financijskim indeksima Rusija, koja je percipirana kao izrazito korumpirana zemlja, ima udio korupcije 57 posto BDP-a u 2014. godini u istraživanju koje je objavio MMF. Hrvatska je u istom istraživanju na 72 posto udjela korupcije u BDP-u- naveo je Vuletić, dodajući kako je prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, prvi takav u suvremenoj Hrvatskoj.

– Prema tom prijedlogu pokrenulo bi se obvezno ispitivanje između nesrazmjera stečene imovine i prihoda za sve državne dužnosnike, suce, članove uprava i nadzornih odbora u kojima je Republika Hrvatska i jedinica lokalne samouprave većinski imatelj udjela. U slučaju utvrđenog nesrazmjera, nezakonito stečena imovina bi se oduzela- objasnio je.

Zviždačica u Ini, Emilija Kaloper Cesar, ustvrdila je da su svi premijeri potekli upravo iz Ine jer su tu učili „zanat“, a prodaja Ine se dogodila, kazala je, uz blagoslov svih državnih institucija.

Zaključno, organizator tribine Ivan Vilibor Sinčić, ocijenit će da nekih pomaka ipak ima u odnosu na vrijeme prije osam godina kada je on tek ušao u politiku, ali samo zahvaljujući ljudima koji razotkrivaju korupciju.

No, koliko je to velik pomak dostatno govori podatak da je samo 4 posto građana spremno prijaviti korupciju, u odnosu na koju su institucije potpuno pasivne i neučinkovite, što nas drži u začaranom krugu koji pogoduje samo korumpiranima…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI