Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
vijesti iz svemira
Foto: pixabay.com, ilustracija

Stribor:
Hrvatska dobila zvijezdu veću i sjajniju od Sunca

Foto: pixabay.com, ilustracija

Hrvatska je dobila zvijezdu i to ne neku tamo zvjezdicu nego pravu pravcatu zvijezdu veću i sjajniju od Sunca.  Ne zove se ta sjajna zvijezda u zviježđu Risa na granici sa zviježđem Raka više samo kruto i administrativno HD 75898 nego već skoro tjedan dana nosi naziv Stribor, po slavenskom božanstvu vjetra i šume što ga je u svojim Pričama iz davnine proslavila Ivana Brlić Mažuranić. U paketu sa Striborom dobila je Hrvatska i pripadajući mu egzoplanet, dakle planet koji oko njega kruži, a koji se uz ne tako lako pamtljivi naziv HD 75898b sada zove i Veles, kao i slavenski bog zemlje, voda, prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima.

Kakve veze imaju ta svjetlosnim godinama udaljena zvijezda i njen egzoplanet sa Hrvatskom, zapitat će se s punim pravom promućurniji čitatelj koji se na da tako lako navući na nacionalni ponos i pripadajući zanos zbog imenovanja nepoznatih mu nebeskih tijela. Pa, zapravo i ne neke naročite, da mu odmah odgovorimo i usput razočaramo sve one koji su se možda ponadali da se Hrvatska u strogoj tajnosti uključila u svemirske misije, da se planira kakva CRO ekspedicija i da ćemo samo što nismo svjedočiti razvijanju trobojnice u svemiru.

Priča je puno banalnija i bez SF elemenata, a riječ je naprosto o tome da je povodom obilježavanja stote obljetnice od osnivanja Međunarodnog astronomskog saveza (IAU), organizacije koja ovlašteno dodjeljuje imena i oznake nebeskim tijelima, raspisan natječaj u kojem su građani iz 112 država  predlagali imena za 112 zvijezda i egzoplaneta i glasali za najbolje prijedloge.

Nisu građani mogli predlagati što bi im palo napamet nego uglavnom geografske i mitološke pojmove i druge nekako povezane sa tradicijom zemalja iz kojih dolaze, a Stribor i Veles odnijeli su pobjedu u žestokoj konkurenciji sa planinama Velebitom i Risnjakom te rijekama Dobrom i Kupom koji su ušli u uži izbor. Ime Stribor, po slavenskom božanstvu vjetra i šume što ga je u svojim Pričama iz davnine proslavila Ivana Brlić Mažuranić, zvijezdi HD 75898 predložila je Biserka Gržeta, dok su kumovi njegovom egzoplanetu HD 75898b sada znanom i kao Veles, kako se u slavenskoj mitologiji zove i bog zemlje, voda, prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima, bili Đorđe Njegovanović i Maja Lukač.

Sada kada smo demistificirali hrvatsku zvijezdu i egzoplanet i ubili eventualno u ponekom čitatelju nacionalni ponos i pripadajući zanos, recimo i da su svoje zvijezde i egzoplanete dobili i naši susjedi u BiH, Srbiji i Sloveniji. Bosanci su izabrali da im se zvijezda zove Bosona, a planet Naron, Srbijanci su glasali da im se zvijezda i planet zovu Morava i Vlasina, dok su se Slovenci odlučili za imena Irena i Iztok.

I koja je svrha i smisao cijele akcije osim da se ljubitelji svemira malo zabave i da astronomi diljem svijeta eventualno proguglaju značenje Stribora i drugih novoimenovanih zvijezda i planeta, daljnje je logično pitanje na koje odmah slijedi i skoro pa nevjerojatan odgovor. Vjerovali ili ne, Međunarodni astronomski savez htio je poslati poruku i akcijom doprinijeti slozi i miru ljudi na nesložnom i nemirnom planetu, a pazilo se i na to da zvijezde kojima su dodijeljena nova imena budu vidljive iz zemalja čiji su im građani predložili imena. Nisu, doduše, vidljivi golim okom, ali Stribora možemo ugledati već i malim amaterskim teleskopom odnosno dalekozorom dok planet Veles nije moguće vidjeti čak niti najsnažnijim postojećim napravama, ali zahvaljujući metodi radijalne brzine astronomi znaju da je tamo.

Znaju astronomi i  da je Veles 2,71 puta masivniji od Jupitera i da mu treba 422,9 dana da jedanput obiđe oko svoje zvijezde Stribora, udaljene od nas 255 svjetlosnih godina, žutog patuljka spektralnog tipa G kao i naše Sunce, od kojega je Stribor 60 posto veći, 28 posto masivniji i tri puta sjajniji. Nalaze se u zviježđu Risa, na samoj granici sa zviježđem Raka, a za sve one bez pristupa teleskopu koje zanima kako Stribor izgleda, snimke snimljene iz zvjezdarnice Apollo na dan službene objave imenovanja dostupne su na portalu Zvjezdarnica.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI