Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA
SDP pokreće opoziv ministrice Divjak, HNS -ov Batinić gotovo cinično  poručuje: To bi bio povijesni presedan,” jer je u pitanju jedna od najuspješnijih ministrica”?!

SDP pokreće opoziv ministrice Divjak, HNS -ov Batinić gotovo cinično poručuje:
To bi bio povijesni presedan,” jer je u pitanju jedna od najuspješnijih ministrica”?!

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uspjela je preživjeti najduži štrajk u hrvatskim školama ikad, mada se pokazalo da je nedorasla tako velikim izazovima. Hoće li preživjeti i najnoviju SDP-ovu inicijativu za opoziv koju je danas najavio Arsen Bauk, šef zastupničkog kluba socijaldemokrata, napominjući kako je , uz premijera Plenkovića, smatra najodgovornijom za žalosno stanje u sustavu obrazovanja? Vjerojatno hoće, kao što je to pošlo za rukom i svima prije nje za koje je oporba tražila izglasavanje nepovjerenja. Ali, zanimljivije od ove SDP-ove inicijative je reagiranje predsjednika HNS-ovog kluba zastupnika Milorada Batinića, koji je odmah poručio Plenkoviću “ukoliko se zahvali ministrici Divjak, zahvalio se HNS-u”…

SDP pokreće proceduru opoziva ministrice Divjak ( za opoziv člana Vlade je potrebno dobiti potpise 31 zastupnika ), vodeći računa da ona dođe na dnevni red prije ustavne stanke, odnosno na redovitu sjednicu do 15. prosinca, javlja N1, citirajući Bauka. Za SDP-ovog je zastupnika ključno očitovanje Vlade koje mora uslijediti u roku od osam dana, a “ako bi samo ministri u vladinom očitovanju govorili ono što su govorili u javnosti,  Vlada bi sama prihvatila naš zahtjev”, smatra Bauk aludirajući na brojne kritike iz Vlade kojima je Divjak bila izložena tijekom štrajka, u zadnjih dva mjeseca.

-Za stanje u obrazovnom sustavu ne smatramo odgovornom samo ministricu Divjak, ali dat ćemo premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona. Ako je odluči braniti, to je znak da je kriv on, a ako je ne bude branio, znači da je kriva ona- kazao je Bauk, a prenosi N1.

Za HNS-ovog Milorada Batinića ovaj potez SDP-a govori više o njima i njihovoj bezidejnosti u zadnje dvije godine ( valjda otkako ih je HNS napustio, op. a.  ), negoli o ministrici. Uvjeren je da premijer neće smijeniti Divjak, da će ona, kao članica Plenkovićevog tima, dobiti njegovu podršku, jer bi u suprotnom to “bio presedan u hrvatskoj povijesti i povijesti vlada, pogotovo što je u pitanju jedna od najuspješnijih ministrica“. Kao da dolazi s neke druge planete, Batinić se u svojim glorijama na račun ministrice pozvao i na pohvale Europske komisije i ankete o učincima reforme obrazovanja, koja je, kaže Batinić,  zaživjela, što je za ostanak ministrice u vladi više nego dovoljno. Smiješni HNS-ov šef zastupničkog kluba u pravu je moguće samo u procjeni da će to biti još jedan SDP -ov neuspješni zahtjev za opozivom…

Batinić smatra da Divjak nije bila kriva za štrajk, jer u tom procesu, kako je rekao, “nije imala niti tkaninu niti škare”. Zna se, kaže, tko vodi pregovore i sklapa kolektivne ugovore, ali ne komentira činjenicu da su u pregovorima aktivno sudjelovali čak i premijerovi savjetnici, neki i umirovljenici, nekmoli ministri iz resora rada, financija…ali ne i ministrica u čijem se resoru potres izazvan dugotrajnim štrajkom događao. No, ministrica je, veli po tko zna koji put Batinić, uvela obrazovnu reformu u škole… A krivce, oni koji ih traže, neka najprije potraže u sebi- “mudro” će HNS-ovac, koji nije propustio poslati i jednu vrlo specifičnu poruku Plenkoviću: “Ako se premijer zahvali ministrici Divjak, zahvalio se HNS-u” !

SDP-ovu inicijativu iz Londona je komentirao i premijer Plenković,  standardnom tezom kako je zahtjev za opozivom ministrice očekivan oporbeni pokušaj destabilizacije vlasti. Valjda da umiri koalicijske partnere, najavio je razgovor s kolegama iz HNS-a.

Dakle, Andrej Plenković koji je tijekom dramatičnog štrajka prosvjetnih radnika iz pregovora doslovce eliminirao ministricu obrazovanja, dobrim dijelom i zbog njezine početne potpore prosvjetarima, ali i apsolutnog nesnalaženja u kriznoj situaciji, iz pragmatičnih razloga ministrici se ne namjerava zahvaliti na suradnji. Valjda jer bi se time zahvalio HNS-u. Koji Plenkovićevu vladu podupire s četiri ruke u Saboru gdje je HDZ-u svaka ruka itekako važna, jer permanentno funkcioniraju na rubu većine.

I dalje se nekritički mantra o reformi obrazovanja i zasluge pripisuje ovoj Vladi i ministrici Divjak, u čemu ih nisu nimalo omeli ni poražavajući rezultati hrvatskih učenika na najnovijem PISA testiranju koji su ispodprosječni u sva tri ispitna područja: u čitalačkoj pismenosti hrvatski su učenici na 29. mjestu, u matematičkoj na 40., a u prirodoslovnoj na 36. Što bi rekao znanstvenik Ivica Puljak, jedan od vodećih ljudi stranke Pametno : “Zbog ovoga bih proglasio Dan žalosti, sazvao sjednicu parlamenta, zatvorio sve ministre u klauzuru i izašao s hitnim planom da ovo preokrenemo u sljedeće tri godine… Ovi rezultati- zaključio je Puljak- a naročito trend smanjivanja prirodoslovne pismenosti su prava nacionalna katastrofa”.

No, to ovu Vladu ne brine…

Blazneka Divjak/Foto:HINA

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI