Neovisni novinarski portal
6.8.2021.
POLITIKA
Sarajevo u smogu

Sarajevo opet svjetski šampion zagađenosti zraka:
Ovaj put nisu krivi ćevapi?

Sarajevo u smogu

Glavni grad Bosne i Hercegovine  je ovih dana, kao i puno puta prijašnjih godina, na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je najveća razina onečišćenja zraka, podaci su objavljeni na mrežnim stranicama sustava AirVisual koju u realnom vremenu prikuplja podatke s mjernih postaja diljem svijeta, kako javlja Hina.

Zasad nitko za to ne krivi ćevape, odnosno ćevabdžnicu koja se nalazi blizu postaje na kojoj se mjeri kvaliteta zraka. Podsjetimo (vidi TRIS) lani u ovo doba je član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera Kantona Sarajevo  Plamenko Tais među ostalim objasnio što je krivac za zagađenje, posebice ono oko sarajevske Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Krivo je pečenje ćevapa, pojašnjavao je Plamenko T.

-Jesmo li najzagađeniji – nismo. Jesmo li zagađeni – jesmo. Mjesto postavljanja analizatora američke ambasade je veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice. Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu s našim standardima – pojasnio je Plamenko T. 

Možda su ove godine krive lepinje?

Ili luk, kajmak, ajvar…?

Prema podacima koji su su bili dostupni jučer iza 10 sati indeks kvalitete zraka u Sarajevu bio je 336. Zajedno s glavnim gradom Kirgistana Biškekom u kojemu je taj indeks bio 301 te su dvije prijestolnice bili jedini gradovi u kojima se provodi mjerenje i u kojima je kvaliteta zraka rangirana kao “opasna” po zdravlje.

U slučaju Sarajeva izmjerena je koncentracija od 286 mikrograma sitnih čestica po prostornom metru. Riječ je o česticama promjera 2,5 mikrograma koje se smatraju najopasnijima za zdravlje jer prodiru duboko u pluća.

U nešto su boljoj situaciji bili indijski New Delhi u kojemu je taj indeks bio 194 te bugarska Sofija s indeksom 176 i pakistanski Lahore u kojemu je indeks bio 173 no ipak su u kategoriji nezdravog.

U toj su kategoriji u subotu bili u glavni grad Srbije Beograd te Sjeverne Makedonije Skoplje koji su 7. odnosno 8. na popisu gradova u kojima je u subotu bio najnezdraviji zrak.

Dakle, žitelji tzv. balkanskih prijestolnica, odnosno glavnih gradova većine država nastalih nakon raspada Jugoslavije, izloženi su sada i najzagađenijem zraku na svijetu. Kao da nije dovoljno što su vlasti u većini tih država duboko korumpirane, te su provele privatizacijske pljačke kojima su uništile gospodarstva i osiromašili građane, te ih natjerali na bijeg u neke boje uređene države –  sada su svoje biračko tijelo izložili i zatrovanom zraku za disanje.

Dakako, i to je rezultat opće nesposobnosti i nebrige vlasti, duboko zaostale energetske politike i zanemarivanja i nerješavanja problema koji se tiču zagađenja okoliša. U većini tih država se, primjerice, za potrebe grijanja i dalje oslanjaju na energente koji su najveći zagađivači (ugljen, nafta…), veliki dio stanovništva je zbog siromaštva ovisan o ogrjevnom drvu, a jedan od ključnih problema je i što su na ulicama tih gradova u prometu najvećim dijelom u prometu stariji automobili koji znatno onečiščuju zrak.

Inače, Zagreb je bio na 75. mjestu i u kategoriji je zraka koja je označena kao dobra.

No što se tiče lokalne vlasti i eventualnog  indeksa korupcije, i dalje je u svjetskom vrhu, uz bok Beogradima, Sarajevima, Skopjima itd.

Sarajevo u smogu

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI