Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
Sajmovanje
Sa(n)jam u cvijeću (foto TRIS/G. Šimac)

Sa(n)jam knjige u Istri:
Zbog zapamćenog interesa Pamuk ide u kazalište

Sa(n)jam u cvijeću (foto TRIS/G. Šimac)

-Radi iznimnog interesa, gostovanje nobelovca Orhana Pamuka zakazano za petak, 13. prosinca u 20 sati, umjesto u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja održat će se u 20.30 sati Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula – javljaju iz dinamične direkcije zabavne i poučne knjiške manifestacije Sa(n)jam knjge u Puli. 

Naime, kako je poznato, megapopularni turski pisac je centralna atrakcija smještena na rub, tj. u završnicu ovogodišnjeg, 25. po redu vrsnog pulskog festivala. Tri dana zaredom će publika moći posjetiti događaje na kojima će Orhan Pauk biti središnja figura. Za njegovo gostovanje vlada sada zapamćeni interes, pa su organizatori morali premjesti njegovo prvo gostovanje u zgradu Istarskog narodnog kazališta.

 Ulaz publike predviđen je od 20 sati, a u foajeu kazališta moći će se kupiti knjiga  Orhana Pamuka Istanbul na fotografijama: Grad, sjećanja (Vuković & Runjić) o kojoj će se razgovarati na velikoj sceni.

Sa(n)jam knjige na javi (foto TRIS/G. Šimac)

S najistaknutijim i u svijetu najčitanijim suvremenim turskim piscem, dobitnikom Nobelove nagrade za književnost, o njegovu gradu, kao mitu i životu, razgovarat će pisci Miljenko Jergović Vladislav Bajac, te prevoditelj Ekrem Čaušević. Pamukovo djelo Istanbul na fotografijama: Grad, sjećanja osebujan je spoj autobiografskih zapisa i municipalne povijesti, kažu.

„Pamukov je (rodni) grad rijetko utjeha, mnogo češće je uznemiren i težak: ‘Od malih nogu sam slutio da u mome svijetu ima više toga nego što sam mogao vidjeti’. Daleko od konvencije, njegov je Istanbul priča o nevidljivoj melankoliji i načinu na koji ambijent djeluje na mladićevu maštu, potičući otpor, ali i dražeći kreativnost – ‘Ne želim biti umjetnik, bit ću pisac’“ – citira se i The New York Times

Sa(n)jam u cvijeću (foto TRIS/G. Šimac)

Njegov njemački nakladnik ističe da pisac u Istanbulu „istražuje tajne vlastite obitelji i vodi čitatelja do izgubljenih sučelja grada koji je fenomen. Opisuje začarane vile i obrasle vrtove, vodne putove Bosfora i Zlatnog roga te melankolične ulice starog grada. Istanbul je fantazija o legendarnom gradu na dodiru Istoka i Zapada, i autoportret pisca kao mladog čovjeka. Pamuk je i nakon objavljivanja knjige nastavio svojoj kolekciji dodavati fotografije.

„Za Istanbul na fotografijama odabrao ih je više od dvjesto, povezujući svaku novu sliku sa svojim sjećanjem. Taj raskošni izbor okuplja fotografije Are Gülera, Henrija Cartier-Bressona i istaknutih kolekcionara iz Istanbula, a sadrži i nove porodične fotografije iz autorovog arhiva“ piše Buybook.

Ne treba sada zbog Pamuka zaboraviti ostale programe koji su na  rasporedu na Sajmu u Domu hrvatskih branitelja, a koji nude sa zanimljive susrete s odličnim i manje poznatim književnicima i umjetnicima.

Za kraj evo i rasporeda Pamukovih gostovanja:

Petak, 13. prosinca 2019.
20.30 INK-Gradsko kazalište Pula (velika scena)  
Grad
Orhan Pamuk: ISTANBUL NA FOTOGRAFIJAMA: Grad, sjećanja (Vuković & Runjić)
Sudjeluju: Orhan Pamuk, Miljenko Jergović, Ekrem Čaušević, Vladislav Bajac

Subota, 14. prosinca 2019.
12:30 DHB, Crveni salon
Radovi u tijeku
ORHAN PAMUK I NJEGOVI PREVODITELJI
Sudjeluju: Orhan Pamuk, Christoph K. Neumann, Petr Kučera, Ekrem Čaušević, Alena Ćatović, Sabina Bakšić
Voditeljica: Azra Abadžić Navaey

Nedjelja, 15. prosinca 2019.
11:00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Orhan Pamuk
Voditelj: Aljoša Pužar

Sa(n)jam… (foto TRIS/G. Šimac)

Sa(n)jam… (foto TRIS/G. Šimac)

Sa(n)jam… (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI