Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
POLITIKA
Post festum debate na RTL- televiziji: Milanović je fokusom na HDZ, a ne suparnicu, pokazao da jedino Plenkovića smatra dostojnim protivnikom, a KGK kod njega izaziva samo nervozu…

Post festum debate na RTL- televiziji:
Milanović je fokusom na HDZ, a ne suparnicu, pokazao da jedino Plenkovića smatra dostojnim protivnikom, a KGK kod njega izaziva samo nervozu…

Nakon debate ( zasad jedine) između dvoje predsjedničkih kandidata, Kolinde Grabar Kitarović ( HDZ ) i Zorana Milanovića ( SDP ), održane na RTL-u, oni koji su duel pratili pamtit će dojam koji su takmaci ostavili, a ne poruke koje su biračima poslali. A dojam je da je Kolinda Grabar Kitarović bila nevjerojatno mirna, cijelih 140 minuta debate nasmiješena, gotovo zaleđena u pripremljenoj pozi, a Zoran Milanović nervozan, agresivan, arogantan i iritantno šmrcav. Upravo zbog toga, ostaje nejasno zbog čega je iz stožera predsjednice zatraženo nakon dvosatne rasprave, skraćivanje debate, što je na kraju postalo dominantno pitanje cijelog sučeljavanja i medvjeđa usluga KGK. Srećom po nju da nije prihvatila intervenciju svoje savjetnice Renate Margaretić, iako se na trenutak dvoumila, nego je, kao i Milanović, odlučila nastaviti duel do kraja…

Pokazalo se, što se znalo i ranije, da je Milanović retorički neusporedivo jači, sadržajno konkretniji i osmišljeniji, ali je, kako to i inače kod njega biva, i ovog puta bio žrtva svoga karaktera. Prije svega, njegova suparnica toliko mu je odiozna da je dodatno intenzivirala njegov stari tik učestalog šmrcanja, što je bilo toliko iritantno da je Milanovićeve odgovore bacalo u drugi plan. S obzirom na njegovu konstantnu fokusiranost na HDZ, a ne na suparnicu, predsjedničke ovlasti i mogućnosti djelovanja u političkom prostoru, stvoren je dojam kako je SDP-ovom kandidatu zapravo žao što sučelice njemu ne stoji Andrej Plenković, kao dostojan protivnik njegovom egu i profilu, a ne za njega inferiorna i iritantna KGK.

Kolindina rehabilitacija Sanadera

Poruke su, nažalost, ostale u sjeni vizualnog dojma i govora tijela dvoje kandidata, koji se evidentno ne podnose još iz nekih ranijih vremena. Ipak, iako koncentrirana i strogo naslonjena na upute iz svog stožera, kojih se očito striktno držala, Grabar Kitarović je učinila i ovog puta nekoliko ključnih grešaka. Prva i najveća svakako je nevjerojatno iracionalna javna rehabilitacija bivšeg premijera Ive Sanadera, i to baš u danu kada mu je na sudu nepravomoćno dosuđeno šest godina zatvora zbog predaje INA-e MOL-u za 10 milijuna eura mita. Kolinda Grabar Kitarović ne jednom je tijekom debate izjavila kako je prva Sanaderova vlada bila najuspješnija, apostrofirajući narcisoidno i ne baš inteligentno, svoju ulogu u tome, kao Sanaderove ministrice vanjskih poslova. Takvo što ni sam Sanader ne bi mogao ni sanjati!

Tim je gafom prije svega relativizirala svoju uporno ponavljanu, staru tezu o Milanovićevoj vladi kao povijesno najlošijoj od hrvatske samostalnosti, jer, sa zatvorenikom, osuđenim za mito i korupciju, doista se nitko ne može uspoređivati, a pogotovo ne Milanović koji nikad nije zbog korupcije i nezakonitih radnji bio ni prozivan. Time je sebi potpuno izbila iz ruku taj pripremljeni i sustavno, papagajski ponavljani argument, ali bez stvarnog efekta, jer je već sama konstatacija KGK o najuspješnijoj Sanaderovoj vladi izazvala javnu sablazan, i kvalifikaciju najneuspješnijeg premijerskog mandata njezinog suparnika učinila irelevantnom. Ali je dala šlagvort Milanoviću da je neprestance šamara Sanaderom čije je KGK čedo i vjerna sljedbenica, koji je njezin caoch koji ju je izmislio i bez kojega, kao i HDZ-a, ne bi bila, ni značila, ništa.

Predstečajne nagiodbe i Đuro Đaković

Druga katastrofalna pogreška, koja je izravna posljedica površnosti i nepripremljenosti, zapravo neupućenosti,  aktualne predsjednice, jest njezin pokušaj da poentira na , kako je kazala, “kriminalnim predstečajnim nagodbama ” koje je uvela Milanovićeva vlada i zbog kojih je, tvrdi,  krenuo val iseljavanja mladih iz Hrvatske. Zoran Milanović ju je na to u čudu pogledao i kratko, ali ubojito, replicirao: “Znate li gdje je zadnjih dana pokrenuta predstečajna nagodba? U Đuri Đakoviću. Dajte se informirajte…”Grabar Kitarović je na tu opasku ostala bez teksta, ali to nije bio ni prvi ni zadnji put za trajanja debate…

Treća “nesreća” koja je pratila predsjednicu i u duelu na RTL-u, je bio Milan Bandić, njezino intimiziranje sa notornim zagrebačkim gradonačelnikom i optuženikom za niz kriminalnih djela, kojemu je nedavno najavila nositi u zatvor kolače ako bude osuđen, a nema tomu puno i da mu je na rođendanskom slavlju srčano pjevala. U debati se od tereta prijateljstva s Bandićem branila pozivanjem na presumpciju nevinosti, zaboravljajući da je kolače namijenila i obećala osuđeniku, a ne tek optuženiku. Tvrdila je kako s Bandićem mora surađivati kao gradonačelnikom najvećeg grada u zemlji, kako od njega traži da otvara vrtiće, i prisjetila se bivšeg HDZ-ovog ministra Rončevića kojemu su optužnice upropastile život, a naposljetku se ispostavilo da nije ni za što kriv. Uostalom, vi ste Bandića nazivali prijateljem, zaigrala je ping-pong sa zg-gradonačelnikom, gurajući ga u krilo Milanovića. No, Milanović se brzo oprao od bivšeg SDP-ovca, tvrdeći da je Bandić u njegov život ušao tako što ga je on ( ZM ) porazio na unutarstranačkim izborima, te da je Bandić sramota za grad u kojem živi.
U Hrvatskoj, zaključio je, glupi žive od rada, a HDZ od nedostatka dokaza i zastara…

Pomilovanja, Sanader ili Merčep

Aktualna predsjednica nastavila je zazivati zajedništvo, kontinuitet, legitimirati se narodom koji ju je izabrao i kojemu služi, a Milanovića je prozvala da je svojedobno prolazio pored šatora u Savskoj kao da ga se to ne tiče, i nije našao za potrebno s tim ljudima sjesti i razgovarati, nego je “naše veterane” ignorirao i ponizio.
To nije točno, ustvrdio je Milanović, navodeći kako ih je dva puta pozvao na razgovor u Vladu, ali su oni to odbili, a kako je to izgledalo kad su sjeli napokon za stol, vidjeli smo… Šatoraši su, uzvratio je, s vama pokušali izvršiti puč i srušiti Vladu. Ne, vi ste pokušali izvršpiti puč, kad ste se zabarikadirali 2015. u Banske Dvore, vraćala je lopticu KGK, aludirajući kako je Milanović nakon gubitka izbora htio formirati manjinsku, tehničku vladu.

Izmjenjivale su se optužba za optužbom, KGK je svoga protukandidata optuživala zbog njegove izjave o Hravstkoj kao “slučajnoj državi”, Milanović svoju konkurenticu zbog širenja mržnje, sintagme o “pravoj Hrvatskoj” , suspektnih pomilovanja itd.

Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila je da već tri godine nema pomilovanja, a tajkuna Leona Sulića je pomilovala, rekla je, zbog zdravstvenog stanja, no kad je vidjela o čemu je riječ, raspustila je Povjerentvo za pomilovanja i prestala s tim kako ne bi bilo zloupotreba tog instituta. Međutim, na izravno pitanje voditelja duela, koga bi pomilovala radije, Sanadera ili Merćepa, s obzirom da oba imaju zdravstvene probleme, uskratila je odgovor.

– S obzirom da nijedan od njih nije podnio zahtjev za pomilovanje, to je hipotetsko pitanje i ne vidim zašto spekulirati oko toga što bi bilo kad bi bilo. Ja sam s ovakvim ograničenim ovlastima u pet godina mandata postigla puno više nego Milanović kao premijer s puno većim ovlastima- kazala je.

Za Milanovića je takav odgovor nedostatak stava, ali kad su oboje upitani što bi učinili da se sretnu sa Zdravkom Mamićem, bjeguncem u BiH pred hrvatskim pravosuđem, KGK je rekla “ništa, pozvala bih ga da se vrati”, a Milanović je sasvim neprikladno odgovorio: Ne bih učinio ništa. Vjerojatno bi se pozdravili i rukovali. Mamić je fantastičan menadžer. Da, trebao bi se vratiti…

O Lozančićevoj smjeni, KGK i dalje-  ni riječi

Bilo je tu govora i o SDP-ovim kapitalcima pod optužbom, Merzel, Sabo, Saucha…, o korupciji u obavještajnom sustavu kako je to nedavno izjavila aktualna šefica države, govoreći kako su u pitanju milijuni, ali i dalje KGK nije ni pokušala objasniti zašto je svojedobno smijenjen šef SOA-e Dragan Lozančić, kojega je optužila da je osobni Milanovićev obavještajac.

Govorilo se i o vanjskoj politici, o Trumpu, Putinu, Orbanu, Vučiću…

Grabar Kitarović ne bi pozvala srbijanskog predsjednika Vučića u Hrvatsku, niti bi otišla u posjet u Beograd, dok se ne riješi pitanje nestalih, a Milanović je nešto benevolentniji: Ne mislim da se na toj nesretnoj zemlji treba iskaljivati. Vučića ne bih pozvao, ali bi s tim ljudima trebalo raditi, a ne se grliti s Vučićem i napraviti totalni nered, a onda rigati vatru na njega.

Škorin poziv na izbornu apstinenciju

Riječ po riječ, smješak do smješka, šmrcanja za šmrcanjem, i prošlo je 140 minuta debate nakon koje nismo ništa pametniji negoli smo bili. Vjerojatno je da s ovim sučeljavanjem nije nitko ništa posebno dobio, manje-više je potvrđeno što smo o kandidatima mislili i prije duela, i ako su računali da bi im ovaj javni istup trebao biti prilika za privlačenje Škorinih birača, loš im je račun. Nakon što je Škoro javno pozvao svoju sljedbu iz prvog kruga da slobodno i samostalno odluče koga će zaokružiti, jasno im je dao do znanja da svoj glas neće dati nijednom od dvoje kandidata, nego će zaokružiti trećeg- “moj narod”. Dakle, zapravo ih je pozvao na apstinenciju u drugom krugu.

Prema tome i nakon ove debate oba su kandidata na svojim dosadašnjim pozicijama, pa ako je još koja nacionalna TV kuća planirala održati debatu, radi zdravlja nacije bit će bolje da to ne čine. Većina birača ionako je odlučila…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI