Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
DJEČICA / eu
Ni školske marende nema bez EU fondova, a zapravo našeg novca: Užina za 673 šibenskih osnovaca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije

Ni školske marende nema bez EU fondova, a zapravo našeg novca:
Užina za 673 šibenskih osnovaca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije

Čini se kako je došlo vrijeme da bez Europskih fondova i tzv. EU projekata ne znamo i ne možemo samostalno više napraviti ni sendvič. U ovom slučaju platiti užinu ili marendu za siromašniju djecu koja pohađaju osnovnu školu. Projekt se inventivno zove: Prehrana 4. A državne i lokalne vlasti diljem Hrvatske to predstavljaju kao svoje vrijedno i velevažno dostignuće. Tako iz Grada Šibenika javljaju kako u iz Fonda europske pomoći za najpotrebtije dobili tzv. bespovratna sredstva za školsku marendu za 673 djece.

Dakako, dok se hvale jer su dobili tzv. bespovratni novac iz EU fondova zaboravljaju napomenuti kako je to ionako naš novac, odnosno novac koji Hrvatska ionako uplaćuje u zajedničku europsku kasu.  Dakako, propušta se pojasniti zašto naše državne i lokalne vlasti ne rješavaju same socijalne probleme poput siromaštva, nego smatraju postignućem kad iscjede novac ‘iz Europe.’ 

-Grad Šibenik je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Prehrana 4”, sufinanciran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), u sklopu poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2019. – 2020.)”, čime je osigurana školska marenda za 673 djece u 9 osnovnih škola Grada Šibenika. Ukupna vrijednost projekta je 680.306,09 kn. Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Uz Grad Šibenik, partneri u projektu su OŠ Brodarica, OŠ Fausta Vrančića, OŠ Jurja Dalmatinca, OŠ Jurja Šižgorića, OŠ Meterize, OŠ Petra Krešimira IV., OŠ Tina Ujevića, OŠ Vidici i OŠ Vrpolje – izvještavaju  iz Grada Šibenika.

Inače, u ovom slučaju je vidljiv i podatak koji se može smatrati zabrinjavajućim: naime, prema dostupnim podacima, Ukupno 3339 učenika u ovoj školskoj godini pohađa osnovne škole kojima je osnivač Grad Šibenik. To bi značilo da će svaki peti osnovac dobiti tzv. besplatnu marendu.

To znači i kako je 20 posto šibenske djece živi u siromaštvu ili u riziku od siromaštva.

Iz kojeg EU fonda se namjerava trajno riješiti ovaj problem?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI