Neovisni novinarski portal
26.5.2020.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

NATO ceremonija u Kninu:
Damir Krstičević i Kolinda Grabar Kitarović u Litvu poslali naših 188 djevojaka i mladića

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

Još jedna militaristička ceremonija u režiji ministra D. Krstičevića i njegovih uniformiranih kolega, a koji se iz petnjih i vratnih žila trude popularizirati vojsku, uniforme, zrakoplove bombardere, oružje itd. U kninskoj vojarni „4. Gardijske brigade“ danas je 188 mladića i 15 oklopnih vozila otpraćeno u Litvu uz svečani program i pompozne izjave ministra i ostalih govornika koji su slanje  uniformiranih mladića i djevojaka i ubojitih naprava u stranu zemlju predstavili kao svoj velebni uspjeh i kao događaj koji bi nas trebao veseliti i činiti ponosnim.

Ispraćaj 2. HRVCON-a u Litvu i dodjela stanova pripadnicima HV-a | Foto: MORH / J. Kopi

  Kako izvještava MORH, drugi hrvatski kontingent (kako nazivaju grupu naših vojnika, kao da se radi o krumpirma) s ukupno 188 pripadnika odlazi u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republiku Litvu. Glavninu snaga, vele, čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Evo tko je tamo bio: uz pripadnike kontingenta, kako veli MORH, i članove njihovih obitelji koji ih uoči Nove godine ispraćaju na daleki sjever,  svečanom ispraćaju nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene, vojni izaslanik Francuske Republike brigadir Fabrice Duda, predstavnici lokalne zajednice te drugi vojni i civilni uzvanici.

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

Ministar obrane Damir K. je odmah na početku ispalio nekoliko standardnih floskula o tome kako mu je čast i zadovoljstvo biti u kraljevskom gradu Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu kako bi sve pripadnike kontingenta prije odlaska u Litvu pozdravio u ime predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga (i bivše NATO dužnosnice) i predsjednika Vlade Republike Hrvatske te u svoje osobno ime.

“Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća koje vas očekuju u Litvi te da ćete pokazati sva svoja vojna znanje, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini Paucima, a našu Domovinu predstavljati u najboljem svijetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske – reče ministar Damir. 

Roditelji i rodnina te pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

Isti ministar je poručio kako je 2019. godina bila godina izvrsnih rezultata te brojnih postignuća u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske. Pretpostavlja se kako u to ne ubraja fjasko s umalo zaključenom kupovinom izraelskih polovnih aviona starih 30 godina. Zapravo je u pravu: izvrsno je postignuće to što Hrvatska na koncu nije spiskala puste milijune na islužene rabljene letjelice.

Onda je opet govorio kako je u protekloj godini osnažena veza između Hrvatske vojske stvorene u Domovinskom ratu i naroda. 

Tome je na neki način posebno doprinijelo i prikazivanje serije General, dodajmo mi.

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

A zašto uopće naši mladići i djevojke idu u tu Litvu?

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov pojasnio je kako “svojim sudjelovanjem Republika Hrvatska iskazuje svoju odanost NATO-u, a članice saveza općenito pokazuju odlučnost da zajedništvom i predanošću demonstriraju snagu savez braneći teritorij saveza te odvraćajući potencijalnog protivnika”.

Dakle tako, idu u Litvu da bi odvraćali potencijalnog protivnika.

“Hrvati i Litavci zajedno s drugim zemljama članicama čuvaju savez kako bi on ostao jedinstvenim prostorom slobode, mira, sigurnosti i zajedničkih vrijednosti”,kazala je veleposlanica Republike Litve Jurata Raguckiene koja je doputovala u Knin da bi to izgovorila ispred postrojene vojske.

Bez obzira na te političke govore, sretno vojnikinjama i vojnicima.

Pripadnici 2. HRVCON-a ispraćeni u Litvu | Foto: MORH / J. Kopi

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI